Check hier de leukste columns

Lees even mee:

 


 

27 januari 2013

Hetze

Vooral vrouwelijke Facebookvrienden maken vaak gebruik van een gezamenlijk sleutelwoord dat ze waarschijnlijk hun dagelijkse conversatie niet zo vaak bezigen. Dat sleutelwoord is: genieten. Ik kom het zelf vaak tegen bij mijn Facebookvrienden en dan vooral de -vriendinnen. En, eerlijk is eerlijk, ik gebruik het zelf ook in Facebookreacties. Genieten is universeel voor van alles. Iemand die bijvoorbeeld meldt dat ze even niet thuis is krijgt in minimaal vijf reacties het woord genieten toegewenst.

Ik laat de hond uit.

* Heerlijk! geniet ervan!
* Geniet!
* Genieten!
* Ik zit op kantoor, wou dat ik ook naar buiten kon. Geniet er maar van.
* Enjoy!
* Ben jaloers. Genieten hoor!

Ik eet een slagroompunt.

* Heerlijk! Geniet ervan!
* Geniet!

Facebook is leuk. Met Facebook werk je allemaal aan een virtuele ‘geniet-wereld’ en wil je niet alleen jezelf een goed gevoel bezorgen door gezellige berichtjes te posten maar wens je ook je Facebookvriend virtuele gezelligheid. Want wees nou eerlijk, er zijn immers niet zoveel ‘vrienden’ die op Facebook melden dat twijfelen of ze willen scheiden van hun vent of niet, spijt hebben dat ze aan kinderen zijn begonnen, vanmorgen ontdekten dat ze alweer aambeien hebben of niet weten hoe ze de rest van de maand rond moeten.

In de virtuele geniet-wereld is geen plaats voor narigheid of pijn. Alhoewel, een paar van mijn Facebookvrienden vertellen weleens over een ziekenhuisopname van henzelf of een familielid. En dan gebeurt er vaak iets waar ik zo van schrik, dat ik mijn ‘vriend’ even niet volg tot zijn narigheid voorbij is.

Het is verbazingwekkend hoe goed die mensen scheldwoorden kunnen spellen en hoeveel fouten er in de overige woorden zitten

Je ziet het ook op reactie-sites waar mensen zonder scrupules ‘leeglopen’ bij dingen die hen niet bevallen. En dat schijnt nogal wat te zijn. Soms lees ik met plaatsvervangende schaamte reacties van individuen die hele groepen mensen wegzetten en hen de maat nemen. Het is verbazingwekkend hoe goed die mensen scheldwoorden kunnen spellen en hoeveel fouten er in de overige woorden zitten. Maar dat zijn dan vaak nog reacties van onbekenden, meestal op het nieuws van de dag. Als iemand vindt dat alle Marokkanen moeten oprotten uit Nederland, dan schrijven ze dat gemakkelijker als Supermario52 dan als Piet van Driel, Dorpsweg 14 in Almelo.

Op Facebook bespeur ik ook vaak een tikje hetzevorming als iemand iets post dat niet met genieten te maken heeft. Bij wijze van meeleven worden de vrienden ook ‘boos van onmacht’ als de moeder van een vriend een open been heeft, een andere vriend een gezwel heeft waar hij niet van geniet of in het bezit is van een kind met griep. Ineens is reageren minder makkelijk. Het woord ‘sterkte’ steekt hier dan vaak de kop op maar vaker nog is er een superieur toontje te ontdekken. Een toontje waarbij het medeleven er wordt uitgeperst, en dan snel stiekem opgelucht doorklikken naar de volgende vriend die goddank wel geniet.

Mijn moeder heeft een open been.

* Sterkte
* Bij welke dokter is ze ?
* Sterkte
* In welk ziekenhuis ligt ze?
* Heeft ze weleens extract van de paarse cactus gebruikt. Homeopathisch. Geweldig.
* In ziekenhuis X. De dokter zegt dat er niets meer aan te doen is.
* Tien druppels slikken bij volle maan. En als dat niet helpt, de dosis verhogen naar 1 juslepel.
* Wat?!?! Dat moet je niet pikken! Vraag een second opinion!!!
* Ziekenhuis X is een rotziekenhuis. Mijn opa is er ook in doodgegaan. Ik zeg: opzouten met dat ziekenhuis.
* Weghalen die moeder daar. NU!
* Dokter Jansen Steur zeker, hahaha.
* Jaahaa, hahaha.
* Haha.
*