Bloemkool is een dankbare groente. Je kunt er veel mee doen, want de tijd dat we alleen maar de roosjes aten met een 'pappie' en nootmuskaat erover ligt ver achter ons, hoewel dat ook lekker bijft, hoor. Maar vandaag laten we de bloemkool heel. Huh? Ja, ja. Let op.

Geen omkijken naar

Het fijne van groente in de oven garen is dat je er geen omkijken naar hebt. Tenminste, als het eenmaal in de oven staat. Vandaag eten we een met gehakt gevulde bloemkool. Gebruik bij voorkeur half om half gehakt. Dat is wat malser, anders wordt het zo'n droge hap.

Dit heb je nodig

1 bloemkool
350 gram gehakt half om half
ongeveer 100 gram ontbijtspek
1 ei
2 eetlepels paneermeel
zout en witte peper uit de molen
kerriepoeder
nootmuskaat
wokolie
vloeibare margarine

grote kookpan
lage ovenvaste schaal
velletje bakpapier

* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. De bloemkool moet er in zijn geheel in onder water kunnen.
* Doe het velletje bakpapier op de bodem van de ovenschaal.
* Snij het groene blad van de bloemkool en snij de stronk iets verder terug dan de roosjes, zodat de bloemkool plat kan staan.
* Snij met een Pommes Parisienne boor of appelboor een holletje uit onderkant van de stronk bloemkool.

* Laat de bloemkool in het kokende water zakken en kook de bloemkool met de onderkant naar beneden 5 minuten.

* Kruid het gehakt met zout, peper en royaal kerriepoeder. Doe het ei erbij en het paneermeel en kneed goed door.
* Laat de bloemkool in een vergiet glijden en spoel meteen met koud water goed af.

* Laat de bloemkool met de stronk naar beneden goed uitlekken.
* Druk met je vingers het gehakt voorzichtig aan de onderkant tussen de roosjes en gaatje(s) die je hebt gemaakt. Maak van de onderkant dus een vlakke bodem van gehakt.
* Hou de bloemkool boven de ovenschaal en smeer met je handen de gehakt-onderkant van de bloemkool met wokolie.
* Draai de bloemkool om en smeer ook de roosjeskant in met wokolie en daarna met vloeibare margarine.

* Bestrooi met nootmuskaat, draai er nog een beetje zout over en schuif de bloemkool in de oven voor 15 minuten.
* Haal de schaal na 15 minuten uit de oven en bedek de bloemkool met plakjes ontbijtspek.
* Zet nog een minuut of 10 terug in de oven en doe ondertussen de grill aan.
* Schuif als het element heet is de bloemkool onder de grill totdat het spek bovenop crispy is.

Aan tafel! Snij dikke punten uit de bloemkool. Lekker met koude of warme kerriesaus. Je kunt het eten als 'prakkie' met gekookte aardappels en zoet-zure komkommer, maar je steelt ook de show door het te presenteren tijdens een etentje of als tapas.