Bij stamppot denk je misschien al snel: rookworst, winterkou en ijspegels aan de dakgoot. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden van stamppotten die lekker licht en fris zijn. Zoals deze zomerstamppot op rolletjes.

Lekker licht en smakelijk

Het geheim van deze zomerse stamppot is dat we geen vet vlees gebruiken en ook geen grote hoeveelheden boter. Met rauwkost, sla en crème fraîche maak je alles lekker licht en smakelijk. De ananas maakt het geheel wat tropisch en combineert perfect met de kerriesmaak in het rolletje.

Dit heb je nodig voor ongeveer 3 personen

200 gram vierkante of rechthoekige plakjes schouderham (vleeswaar)
5 kruimige aardappels
1 zakje gemengde jonge bladsla
1 zakje rauwkost met niet te grove stukken groente (150 gram)
4 schijven ananas
1 kuipje crème fraîche (200 gram)
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel honing
zwarte peper en zout uit de molen
olijfolie

Zo gepieperd

* Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook ze in zo'n 20 minuten gaar met wat zout.
* Warm de oven voor op 180 graden.
* Vet een ovenschaal in met olijfolie.
* Laat vier schijven ananas uitlekken en dep ze nog wat droog met een stukje keukenpapier.
* Meng een eetlepel bruine suiker met een eetlepel honing en smeer er de ananasschijven mee in.
* Spreid de hamplakjes uit op je werkblad.
* Verdeel over het midden wat van de bladsla.
* Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan af. Draai er wat zout en wat meer zwarte peper over en doe er de eetlepel kerriepoeder bij, het potje crème fraîche en het zakje rauwkost.

Stamp alles door elkaar en roer verder met een houten lepel tot de aardappels smeuïg zijn en de rauwkost goed verdeeld is. Proef of ze stamppot een hartige kerriesmaak heeft. Doe er anders nog wat kerrie, zout of peper bij.
* Maak met twee lepels hoopjes (quenelles) stamppot en leg die op de slablaadjes.

* Pak een hamplakje aan twee kanten op en druk de einden een beetje naar elkaar toe als een rolletje en leg het met de open kant naar beneden in de ovenschaal.
* Leg zo alle rolletjes strak tegen elkaar in de schaal.
* Snij de ananasschijven doormidden en leg ze dakpansgewijs op de rolletjes.

* Zet de schaal 20 minuten in de oven.
* Zet ondertussen de grill aan.
* Haal de schaal na 20 minuten uit de oven en schuif de schaal onder de grill om de ananas nog wat te laten bakken. Kijk uit dat de ham niet zwartgeblakerd onder grill vandaan komt. Dek de ham desnoods af met een stukje aluminiumfolie.

En klaar is je Prakkie op rolletjes!