Dierenonderzoeken zijn de laatste tijd vaak in het nieuws en de resultaten tuimelen over elkaar heen. Van zindelijk gemaakte koeien tot pratende eenden.

Wie de eendjes gaat voeren (geen brood!) verwacht hooguit wat gekwaak terug. Zo'n eend zal je vanuit de vijver echt niet bedanken voor de maaltijd en vragen of je morgen weer komt. Toch deed de Leidse hoogleraar Carel ten Cate een opmerkelijke ontdekking. De Australische muskuseend kan namelijk praten!

De tekst gaat onder de foto verder.

De Australische muskuseend wordt ook wel lobeend genoemd. @ J.J. Harrison

Het lijkt wel een papegaai

Nou ja, praten is wellicht wat veel eer, want de eend geeft geen antwoord als je een vraag stelt. Maar hij kan wel geluiden imiteren. Dat kennen we bijvoorbeeld ook van de papegaai en andere vogels die geluiden kunnen nabootsen uit hun omgeving. Tot zo ver niks nieuws, maar dat een eend zoiets kan is wel bijzonder.

De hoogleraar ontdekte de 'pratende' muskuseend tijdens zijn studie. De bewuste eend is in 1987 bij mensen grootgebracht en heeft geleerd 'you bloody fool' te zeggen. Niet bepaald de fraaiste zin als je voor het eerst gaat spreken, maar apart is het wel. De eend kan ook andere geluiden nadoen zoals dat van een dichtslaande deur.

Uit Duitsland komen berichten over koeien die naar het toilet gaan

Een ander bijzonder bericht is dat Duitse biologen leren om koeien 'naar het toilet' te gaan. En dat schijnt bij kalfjes heel aardig te lukken. Even een fris weetje: als urine van koeien en hun poep bij elkaar komen ontstaat er ammoniak. Die wordt in de bodem omgezet in het beruchte stikstofoxide. Zodoende vroegen ze zich in Duitsland af: zou je een koe zindelijk kunnen maken?

Het koeienonderzoek heeft een positieve uitkomst. Gebleken is dat kalveren zelfs eerder zindelijk zijn dan peuters. De onderzoekers leerden kalveren hun behoefte te doen in een speciale hoek van de stal. Na afloop kregen ze een lekker hapje. De kalveren, niet de onderzoekers. De kalfjes hadden het snel door. Na een paar weken training, waarbij ze onder meer ook leerden hun plas op te houden, waren elf van de zestien kalfjes zindelijk en zijn de onderzoekers hoopvol over de vijf achterblijvers.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Wo ist die toilette?

Het lijkt vooralsnog niet aannemelijk dat er kruisbestuiving plaatsvindt in de onderzoeken. De kans dat de Leidse hoogleraar ontdekt dat de Duitse kalveren 'wo ist die toilette?' vragen, lijkt dus klein. Ook de kans dat je de pratende muskuseend hier in Nederland tegenkomst, is niet groot. De eend leeft in het zuiden van Australië en Tasmanië. Mocht u echter plotseling: 'jij verdomde dwaas' horen roepen, kijk dan toch maar eens even in de sloot. Het kan misschien wel een woerd op taalles zijn.