Wat is eten uit de römertopf toch heerlijk en vooral ook simpel te maken. Neem nou dit makkelijke Mexicaanse gerecht.
Het fijne van eten uit de römertopf is, dat je (meestal) alles bij elkaar in de pot kiept en het in de oven zet tot het klaar is. En als je geen of weinig vet gebruikt, ben je ook nog eens goed bezig. Je moet er wel erg in hebben dat je de aardewerken pot zeker een half uur laat weken in koud water zodat hij zich kan volzuigen.
Dit heb je nodig voor 3-4 personen
500 gram mager gehakt
1 paprika
2 teentjes knoflook
ongeveer een kwart komkommer
1 blik crispy mais (300 gram)
1 blik rode kidneybonen (200 gram)
1 blik tomatenstukjes (400 gram)
½ theelepel chilipoeder
2 theelepels gedroogde koriander
zout en peper uit de molen
En voor het korstje erop
75 gram polenta
1 eetlepel bloem
beetje zout
1 zakje bakpoeder (15 gram)
1 ei
6 eetlepels melk
1 eetlepel (olijf)olie
4 eetlepels geraspte belegen kaas
En tomatenketchup voor op tafel
Daar gaan we
* Dompel de römertopf voor minimaal een half uur onder in koud water.
* Snij of pers de teentjes knoflook, snij het vlees van de paprika in stukjes, schil het stuk komkommer en verwijder de zaadlijst en snij in stukjes.
* Haal de kookpot uit het water en doe er de gesneden groente in, het gehakt, het chilipoeder, koriander en naar smaak peper en zout.
* Schep het luchtig door elkaar.
* Doe er het blik mais, het blik kidneybonen en het blik tomatenstukjes bij en schep weer luchtig even door.
* Pak het deksel uit het water en sluit de pot.
* Zet de römertopf in de koude oven.
* Zet de oven op 220 graden en laat de pot 45 minuten stoven. Schep ieder kwartier de handel voorzichtig even om. (leg het deksel altijd even op een houten broodplank zodat hij niet met het koude aanrecht in contact komt en zou breken)
* Doe vlak voor het einde van de oventijd de polenta, bloem, zout en bakpoeder in een kom en roer met een houten lepel door elkaar.
* Maak een kuiltje in het midden en doe daar de melk, het ei en de olie in en roer of klop dit allemaal tot een glad beslag.
De tekst gaat onder de foto verder.
* Pak de pot even uit de oven (op een houten plank zetten!), haal het deksel eraf en schep het beslag in hoopjes op het gehaktmengsel. Strooi er de kaas over en zet de pot zonder deksel weer terug in de oven.
* Laat nu zonder deksel nog een minuutje of 20 bakken tot de korst bruin is.
Zet de römertopf op tafel en serveer direct. Heb je nog over, dan kun je het heel goed invriezen en in een gewoon ovenschaaltje opwarmen. Lekker met stokbrood of gele rijst.