Wat een fijne manier de dag te starten. Begin eens met een schaaltje yoghurt en zelfgemaakte granola. Deze variatie met zomerse smaken als ananas en kersen is heerlijk. Trouwens, granola doet het ook goed als strooisel op toetjes en taarten. Vang de zomer in een pot en dat doe je zo.
Dit heb je nodig voor krokante granola
100 gram havervlokken en 125 gram havermout volkoren
200-225 gram ongebrande notenmix zoals hazelnoten, pecannoten, walnoten, cashewnoten enz. Eventueel alles gekneusd tot kleine stukjes met een enkele hele noot er nog in.
100 gram gedroogde ananasstukjes
50 gram gedroogde kersen
1 flinke hand gedroogde bananenschijfjes
50 gram rozijnen (gewassen en gedroogd)
4 eetlepels agavesiroop, 3 eetlepels honing en 1 eetlepel gewone huishoudstroop
1 zakje vanillesuiker
flinke snuf zout
30 gram roomboter
1 zakje vanillesuiker
1 eiwit van een groot ei
citroensap uit een flesje
Bakpapier
Daar gaan we
* Verwarm de oven voor op 130 graden.
* Bekleed de bakplaat met bakpapier.
* Was de rozijnen en laat ze drogen op keukenpapier.
* Doe een eetlepel citroensap in de schone kom van de mixer en veeg met een propje keukenpapier het citroensap langs de wanden van de kom droog. Haal de vochtige citroensapprop ook langs de kloppers van de mixer. Nu is alles vetvrij.
* Splits het ei en doe het eiwit in je vetvrije kom.
* Mix met de mixer het eiwit helemaal tot stijve pieken.
* Doe in een andere grote kom de havermout, alle noten en het zakje vanillesuiker. Schep met een houten lepel goed door elkaar.
De tekst gaat onder de foto verder.
* Smelt de roomboter in een pannetje, maar het mag niet bruin worden. Zodra de roomboter is gesmolten doe je de agavesiroop erbij. Roer even door en doe er nu ook de snuf zout bij.
* Laat een minuutje pruttelen en doe er nu de honing en de keukenstroop bij. Laat twee minuten op hoog vuur borrelend koken.
* Giet het kokende mengsel bij het havermout-notelmengsel en schep met de houten lepel goed door elkaar tot alles is bevochtigd met het boter-siroopmengsel.
* Schep nu het eiwit door het havermoutmengsel en blijf door elkaar scheppen met de houten lepel tot je geen eiwit meer ziet en alles goed gemengd is.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
* Verdeel de granola over de met bakpapier beklede bakplaat in zo groot mogelijke plak die zoveel mogelijk overal even dik is. Druk de laag niet teveel aan, maar verdeel alles egaal met de zijkant van een eetlepel.
* Bak de granola zo'n 20 minuten in het midden van de oven. Draai na 20 minuten de bakplaat om zodat de voorkant nu de achterkant is en kijk meteen of de bovenlaag niet te donker wordt. Temper anders de temperatuur. Bak nogmaals 10-20 minuten tot de bovenlaag mooi donkergoudbruin is.
* Haal de bakplaat uit de oven en laat het in een aantal uren volledig afkoelen zonder er verder aan te komen.
* Als het helemaal koud is kun je de granola in kleine brokjes breken boven een grote kom. Doe de rozijnen, kersen, ananas en bananen erdoor. (Vind je de bananenschijfjes te groot, dan kun je zo ook kleiner breken)
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
In een goed gesorteerde winkel kun je kiezen uit gedroogd fruit. Wij deden de inkopen voor dit recept bij Gewoon Super op de Blekersdijk in Dordrecht.
* Als alles goed is gemengd, kun je de granola bewaren in goed afsluitbare potten. Het blijft zeker een paar weken goed.