Van de 56 beste boeken van 2020 vond De Volkskrant dat het boek De stotteraar van Charles Lewinksy op plaats nummer 9 moest staan. Dat zegt wel iets, namelijk dit.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
De stotteraar is geestig en scherp
Soms zijn er boeken waar je naar het einde toe wat langzamer gaat lezen omdat je niet wilt dat het stopt. Charles Lewinsky heeft dat effect op mij. Niet bij ieder boek van hem, maar bij Het lot van de familie Meijer (2006) had ik het en bij De stotteraar (2020) overkwam het me opnieuw.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
De vertaling van Het lot van de familie Meijer verscheen in 2007 en betekende de grote doorbraak van Charles Lewinsky in Nederland.
Het gebeurt me niet zo vaak dat romans verrassen, geestig zijn en zo scherp dat je je geest eraan kunt slijpen. Het lukt Charles Lewinsky met De stotteraar, een boek waar je een poosje verblijft in de intelligente hersenpan van gedetineerde Johannes Hosea Stärckle.
De tekst gaat onder de foto verder.
Charles Lewinsky, gefotografeerd in 2016 tijdens de Frankfurter Buchmesse. @ Martin Lindner
Over Charles Lewinsky
Schrijver van De stotteraar is Charles Lewinsky (1946), die in Zürich is geboren en niet alleen in Zwitserland enorm populair is. Dat komt omdat zijn vakmanschap heel breed is. Behalve romans schrijft hij ook toneelstukken, hoorspelen, liedteksten en televisieseries. Lewinsky is een geboren verteller en iemand met enorm veel mensenkennis. Die combinatie is zijn grote kracht als schrijver.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Over De stotteraar
We maken kennis met Johannes Hosea Stärckle die in de gevangenis zit. Johannes stottert zo erg dat hij al van kindsbeen af allerlei foefjes heeft bedacht om niet te hoeven praten en toch zijn zin te krijgen. Hij kan onder meer heel goed schrijven. Op school maakte hij al huiswerk voor andere kinderen in zijn klas, schreef hij excuusbriefjes naar de onderwijzer en nog veel meer teksten, voornamelijk in ruil om niet gepest te worden. Om te kunnen schijven uit naam van iemand anders is veel mensenkennis vereist. Johannes kan zich heel goed verplaatsen in een ander en zijn brieven en briefjes zijn dan ook helemaal in stijl van de afzender, inclusief de grapjes en foutjes waar zijn opdrachtgevers om bekend staan.
Stärckle gaat het verkeerde pad op. Met zo'n grote dosis mensenkennis en prima schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid blijkt het gemakkelijk om mensen op te lichten. Dat brengt hem op de duur in de gevangenis waar hij in contact komt met de gevangenispastor die niet vaak dergelijke slimme gedetineerden meemaakt. Bovendien komt Stärckle uit een streng christelijke familie, dus de pastor is gefascineerd.
Je blijft pagina na pagina aan het boek gelijmd
We lezen mee met de brieven die Johannes Hosea Stärckle aan de pastor schrijft. Die zorgt ervoor dat de gedetineerde een baantje krijgt in de gevangenisbibliotheek, waar hij te maken krijgt met de écht zware jongens. Ook lezen we dan hoe hij zijn enorme talent inzet om zich te handhaven in precaire situaties. Het is allemaal fabelachtig bedacht door Charles Lewinsky en je blijft pagina na pagina aan het boek gelijmd.
Beetje bij beetje ontdek je hoe het komt dat Johannes op het verkeerde pad is gekomen. Hij heeft een vreselijke jeugd gehad die hij tamelijk lichtvoetig beschrijft, wat het daardoor extra schrijnend maakt om te lezen. Zijn oplichtingspraktijken zijn meesterlijk en het is hilarisch om te lezen in wat voor bochten hij zich moest wringen om niet ontmaskerd te worden. De stotteraar leest als een Zwitserse trein met dito precisie.
Specificaties
Charles Lewinsky – De stotteraar
ISBN 9789493169067
Paperback € 24,99
Uitgever Meridiaan Uitgevers