Het prakkie van vandaag is even Hollands als Oosters: we eten speklappies met sambalpuree. Die 'speklappies' zijn natuurlijk Dordts voor 'speklapjes'. En die puree is werkelijk overheerlijk, die maak je vast veel vaker!
Dit heb je nodig voor je prakkie
Voor 2-3 personen
4 speklappen
1 ui
1 teentje knoflook
4 bolletje gember
1 pakje tomato frito (b.v. Heinz 350 gram)
4 eetlepels wokolie
3 eetlepels ketjap manis
100 gram kokosrasp
3 dunne stengels bosuitjes
200 ml heet water
peper en zout
* Snipper de ui. Snij de bolletjes gember in heel kleine stukjes. Snij de bosuitjes in hele dunne ringetjes. Hak het teentje knoflook fijn.
* Bestrooi en speklapjes aan weerszijden met peper en zout.
* Verhit de wokolie en bak de speklappen aan beide zijden op hoog vuur, iedere kant een minuut of twee.
* Haal de speklappen uit de pan, temper het vuur en doe de ui, knoflook en de gember in het bakvet.
* bak zachtjes en al roerend een minuut of twee tot de ui glazig is.
* Doe nu de tomato frito, ketjap, kokosrasp en 200 ml heet water erbij en roer goed door.
* Doe de speklappen erbij en stoof 20 minuten op heel lage stand.
Voor de sambalpuree
450 gram voorgekookte (kruimige) aardappelen
2 grote of 3 kleine rode paprika's
2-4 eetlepels sambal badjak (die is niet zo scherp)
2 eetlepels wokolie
ongeveer 100 ml kookroom (light)
zout
zwarte peper uit de molen
* Verwijder zaadlijsten van de paprika's en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
* Kook de aardappels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
* Verhit de wokolie en bak de paprikastukjes ongeveer 5 minuten.
* Voeg 2-4 eetlepels sambal naar smaak toe en roer door.
* Pureer de paprika en sambal tot een gladde saus.
* Stamp de aardappels fijn met de kookroom en breng op smaak met zwarte peper uit de molen.
* Roer de sambalsaus door de puree.
* Klaar!
Strooi voor het serveren wat ringetjes bosui over de speklapjes en de puree. Lekker met komkommerrepen.