In de rubriek Prakkie houden we van makkelijk. Eerlijk gezegd vergeten we weleens dat er een Römertopf in de kast staat. Als er iets gemakkelijk is, dan is het wel koken in zo'n stenen pot. Dus vaker gebruiken want het is ook nog eens erg lekker!
Koud erin, heet eruit
Het grootste gemak van de Römertopf is dat je alles erin kwakt en de schaal afgedekt in de koude oven zet. Oven aan en klaar. Wij hebben hem herontdekt en vandaag eten we gehaktballetjes met verse groenten, Italiaanse kruiden en tagliatelle. Daar gaan we.
Dompelen maar
Dompel de Römertopf (schaal en deksel) helemaal onder in koud water en laat hem minstens een uurtje in onderwater staan. Zo kunnen de poriën van het aardewerk zich volzuigen met water en dat straks in de oven weer loslaten in de pot.
De tekst gaat onder de foto verder.
Deze ingrediënten heb je nodig voor 2-3 personen:
1 komkommer
1 aubergine
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 grote ui
300 gram gehakt half om half
1 witte boterham zonder korst
scheutje melk
1 klein blikje tomatenpuree vermengd met 125 cc water
25-30 gram roomboter
paprikapoeder
2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
zout en zwarte peper uit de molen
(verse) tagliatelle
Het lijkt veel werk, maar het valt mee
* Snij de boterham in kleine stukjes en week in een scheut melk.
* Doe de geweekte boterham bij het gehakt en kruid het gehakt met peper, zout en (niet kinderachtig) paprikapoeder.
* Kneed balletjes ter grootte van flinke bitterballen. Hou even apart.
Pak een grote kom of pan om je groenten in te mengen.
* Schil de komkomkommer, snij in de lengte in vieren, verwijder zaadlijsten en snij in kleine blokjes. Doe in de kom.
* Pel de ui, snij in dunne ringen en doe in de kom.
* Was de aubergine, snij het kroontje eraf, snij in dikke plakken en de plakken in vieren. Doe in de kom.
* Doe het blik gepelde tomaten in een andere schaal en druk met een lepel de tomaten in grove stukken.
* Doe de tomatenpuree in een schaaltje en verdun met het water tot een sausje.
* Haal de Römertopfbodem uit het koude water, laat het deksel er nog even in.
* Meng met je handen de groenten door elkaar in de kom. Doe de helft van de groenten in de Römertopf. Draai er wat zout en peper over en 1 eetlepel Italiaanse kruiden.
* Leg er de helft van de gehaktballetjes op.
* Verdeel de helft van de gepelde tomatenstukken met sap erover.
* Verdeel de rest van de groenten erover. Draai weer wat zout en peper erover en de andere eetlepel van de Italiaanse kruiden.
* Leg de rest van de gehaktballetjes erop.
* Verdeel de rest van de gepelde tomaten met sap erover.
* Giet het tomatenpuree-water mengsel erover.
* Verdeel de boter er in kleine stukjes overheen.
De tekst gaat onder de foto verder.
* Haal het deksel uit het water en sluit de pot af.
* Zet de Römertopf in de koude oven. Sluit de deur en zet de oven op 200 graden. Laat 50-60 minuten stoven.
* Kook tegen het einde van de oventijd de tagliatelle voor erbij.
Haal de Römertopf uit de oven en zet hem op een houten plank of (kurken) onderzetters (nooit op het stenen aanrecht want dan barst hij kapot). Roer voor serveren voorzichtig even door met een houten lepel om het kookvocht door de saus te roeren.
Is dat een lekker Prakkie of niet?