Deze zuurkooltaart is een lekkere verrassing tijdens winterse weekenddagen. De hartige taart is eenvoudig te maken en de zuurkool met rookworst is heerlijk in combinatie met het knapperige filodeeg. Liever geen vlees? Vervang dan de rookworst voor een vegetarische variant.

Dit heb je nodig

1 pak diepvries filobladerdeeg
1 pak zuurkool naturel
1 klein blikje ananasstukjes op sap (227 gram)
1 rode paprika
1 magere rookworst (of een vega rookworst)
olijfolie
zwarte peper en zout uit de molen
3 eieren
3 eetlepels (grove) mosterd
125 ml crème fraîche

1 grote bakvorm zoals een grote springvorm, grote quichevorm, grote vlaaivorm of grote pie-vorm.

Daar gaan we

Laat het filodeeg ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Laat de ananasstukjes uitlekken. Het sap wordt niet gebruikt.
Doe de zuurkool in een vergiet en druk het vocht eruit. Snij de zuurkool op een houten plank fijn.
Ontdoe de paprika van de zaadlijst en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
Snij de rookworst in plakjes.
Meng in een kom de gesneden zuurkool, plakjes rookworst, stukjes paprika en ananasstukjes door elkaar en maal er naar smaak zwarte peper over.

Klop in een andere kom de eieren los met de crème fraîche en de mosterd en breng royaal op smaak met zout en peper uit de molen.

Vet de vorm in met olijfolie.
Vouw het filodeeg uit en bestrijk met een keukenkwastje drie vellen deeg met olijfolie. Leg ze met overhangende rand elkaar overlappend in de bakvorm. Bestrijk weer drie vellen met olijfolie en leg ze weer iets verspringend over elkaar in de vorm. Ga zo door tot de vellen op zijn, maar hou twee tot drie ingevette vellen apart voor de bovenkant.

Doe het eierenmengsel bij het zuurkoolmengsel, schep door elkaar en doe alles in de vorm. Leg de achtergebleven filovellen op de zuurkool en vouw nu de overhangende delen terug tot een gesloten pakketje. Bestrijk het deeg bovenop de taart nog een keer licht met olie.

Bak de taart zo'n 30 minuten iets onder het midden van de oven tot hij mooi goudbruin is. Gezellig weekend!