De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks 250 gram groente te eten. Misschien kauw je het iedere dag met gemak weg, maar wij bekennen dat er dagen voorbij gaan dat we niet aan die hoeveelheid komen. Toch zijn er foefjes om het eten van meer groente wat gemakkelijker te maken. Neem nou deze groentesaus.

Op de uitgelichte foto bij dit artikel zie je een lekker 'prakkie' met kibbeling, gebakken aardappelschijfjes en wortelen met broccoli-doperwtensaus. Door die saus kun je meer groente eten zonder dat je er erg in hebt. De broccoli-doperwten matchen prima met de wortelen en de saus is niet zozeer een saus als meer een mousse. En het fijne is: hij past eigenlijk overal bij.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Dit heb je nodig

ongeveer 150 gram broccoli
ongeveer 75 gram diepvries doperwten
75 gram kruidenkaas
1 grote sjalot
1 eetlepel vloeibare margarine
een scheutje (light) kookroom (of melk)
zout en zwarte peper
(gedroogde) peterselie

staafmixer

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Daar gaan we

* Breng een pan met een flinke laag water aan de kook en doe de broccoli erin. Kook de groente in ongeveer 10 minuten zacht. Doe na 5 minuten de doperwten erbij en laat meekoken.
Giet de groente af in een vergiet en zet even apart.
* Snipper het sjalotje en fruit het in een pan op laag vuur tot het zacht en glanzend is.
* Doe de groente erbij en pureer het helemaal fijn.
* Breng op smaak met zout en zwarte peper.
* Voeg nu de kruidenkaas erbij, zet de pan terug op laag vuur en roer tot alles glad en warm is.
* Strooi er wat (gedroogde) peterselie over.

Tip: Een schep van deze saus is lekker op of naast andere groente zoals wortelen of bloemkool. Je kunt de broccoli-doperwtensaus ook door de aardappels stampen voor een lekkere stamppot of schep eens een lepel op gebakken karbonade of stukje gestoofde vis.