Als je niet zo'n liefhebber bent van pizza's met een dikke bodem, maak er dan eens eentje van flammkuchendeeg. In mijn recept gebruik ik kant-en-klaardeeg van Tante Fanny. Dat is een prima basis voor je wannabe pizza.
Deeg en deeg
Flammkuchendeeg is dun deeg. Je zou denken dat het gewoon pizzadeeg is wat dun is uitgerold, maar dat is niet waar. Pizzadeeg bevat gist en dat moet je laten rijzen. Flammkuchendeeg bevat geen gist. Het dunne deeg is daarom krokanter dan dat van een pizza. Overigens zit er in het deeg van Tante Fanny wel een beetje rijsmiddel. Dat is waarschijnlijk voor de textuur en om te voorkomen dat het bordkarton is als je het uit de oven haalt. Er is echter niets mis met tante. Tante Fanny flammkuchendeeg volstaat prima voor deze lekkere weekendhap.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Dit heb je nodig
1 rol Tante Fanny Flammkuchendeeg
125 gram spekreepjes
5-6 plakjes salami (vleeswaar)
1 grote ui
1 hele paprika (of 2 halve in verschillende kleuren)
5-6 volle eetlepels Spagheroni Tradizionale
ongeveer 3 eetlepels zuivelspread bieslook (light)
2 eetlepels olijfolie
zwarte peper uit de molen
Daar gaan we
* Zet de oven aan op 220 graden boven- en onderwarmte of 200 graden als je de heteluchtoven gebruikt.
De tekst gaat onder de foto verder.
* Doe de olijfolie in een koekenpan en bak de spekreepjes op matig vuur in ongeveer 5 minuten zachtjes uit.
* Pel ondertussen de ui en snij in dunne ringen.
* Snij de paprika in dunne repen.
* Haal de spekjes uit de koekenpan en bewaar op een bord of plank.
De tekst gaat onder de foto verder.
* Bak nu de uienringen in het achtergebleven vet een paar minuten tot het zacht is en gaat kleuren. Bestrooi met zwarte peper.
* Haal de uienringen eruit en bewaar ook op een bord of plank.
* Bak in het achtergebleven vet de paprikareepjes een paar minuten tot het wat zachter is. Bestrooi met zwarte peper. Haal de reepjes uit de koekenpan en bewaar ook op een bord of plank.
* Rol het flammkuchendeeg inclusief het bakpapier uit op een bakplaat.
* Stapel de plakjes salami op elkaar en snij ze in repen.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
* Besmeer het flammkuchendeeg met 5 tot 6 volle eetlepels Spagheroni.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Foto boven: spekjes verdeeld, rechts: uienringen erover, onder: paprikareepjes erover, links: salamireepjes tot slot dakpansgewijs erover. @Caty Kroon
* Verdeel de spekjes over het deeg.
* Verdeel daar de uienringen over.
* En verdeel tenslotte de paprikareepjes erover.
* Leg kruislings de repen salami eroverheen.
De tekst gaat onder de foto verder.
* Bak de flammkuchen ongeveer 15 minuten in de oven. Hou het in de gaten want het kan ineens zomaar veel te donker worden. Haal het uit de oven als de deegranden een mooie bruine kleur hebben.
* Snij de flammkuchen in stukken en verdeel over ieder stuk een paar dotjes zuivelspread bieslook.