Door Jeroen Bootsman - Verwend als we tegenwoordig zijn met streamingsdiensten, lijkt de videotheek in ons collectieve onderbewustzijn weg te zakken. Voor de jonkies onder ons: dat was een soort bibliotheek, maar dan voor films. Het begon met videobanden voor de systemen Betamax, Video2000 en VHS. Die laatste werd uiteindelijk gemeengoed. Later kwamen de dvd’s.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
De videotheek
Niet lang na de introductie van de blu-ray kwam Netflix en dat was de genadeslag voor de videotheek. Zelden zal er in Nederland een branche hebben bestaan die zo’n korte levensloop heeft gekend. Voordat streamingsdiensten hun opwachting maakten, was het al dan niet illegaal downloaden van films via internet al gemeengoed. Gemak dient de mens, maar Netflix, Disney+, Videoland, NPOPlus, HBO MAX, Prime Video en YouTube vormen – ondanks hun enorme aanbod – geen nostalgisch alternatief voor de charme van de videotheek.
De tekst gaat onder de foto verder.
Ter illustratie. @stock
Schimmig hoekje
Heerlijk struinen tussen de films, de ene hoes nog aantrekkelijker dan de ander. Een beetje aan het zicht onttrokken was het schimmige hoekje met erotische films. En ook de videotheek bleek niet ongevoelig voor enige illegaliteit. Zo was er begin jaren tachtig aan de Van Meelstraat in Zwijndrecht een videotheek waar onder de toonbank de Nederhorrorfilm De Lift van regisseur Dick Maas te huur was, terwijl de film nog volop in de bioscopen draaide. En jarenlang kocht ik bij een videotheek in Rotterdam-Zuid cassettebandjes met de nieuwste hits. Voor een tientje per stuk. Een verwaarloosbaar bedrag als je alle singles die erop stonden zou moeten kopen.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Hang naar vroeger
Ik beland zo onderhand in de herfst van mijn leven en veel mensen krijgen dan een hang naar vroeger. Bij mij zijn dat vooral de jaren zeventig en tachtig en wat er toen op televisie was. Ik herinner me heerlijke vrijdagavonden, die in het teken stonden van ‘Een avondje AVRO, daar blijf je voor thuis’ genieten van het Britse tv-feuilleton The Hammonds. Dat was een meeslepende soapserie over de verwikkelingen van een rijke familie en het familiebedrijf. Deze jeugdherinnering kan ik nu volop herbeleven omdat alle zeven seizoen op dvd zijn uitgebracht. Zelfs het imperfecte beeld en geluid maken weemoedig.
Eind jaren tachtig woonde ik op mezelf en was ik lid van zo’n beetje elke videotheek in Rotterdam. Toen ik ging werken en salaris kreeg, kwamen juist de koopfilms in zwang. Dat leidde tot een enorme verzameling videofilms die nog steeds veel ruimte in mijn huis opeisen. Samen met boeken, cd's en dvd's zou ik zelf wel videotheekje kunnen spelen. Er zijn vreugdevolle bezigheden die nooit verjaren.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Een tweede leven
Wat gedateerd of zelfs ten grave gedragen is, lijkt weer terug te keren. Vinyl, cassettebandjes en daarmee ook de platenspeler en cassetterecorder zijn aan een tweede leven begonnen. Datzelfde geldt nu ook voor de cd, die een wederopstanding beleeft omdat vinyl weer te duur is geworden. Dat de videoband en de videotheek op termijn ook ooit gaan terugkeren, is misschien een kwestie van tijd.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
De Bibliotheek AanZet
In zekere zin bestaat er nog steeds een videotheek. En die is bij de Bibliotheek AanZet. De Stadsbibliotheek in Dordrecht heeft tot mijn grote genoegen nog altijd een behoorlijke collectie dvd’s. Regelmatig struin ik er rond en leen er altijd een aantal.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Summer of 84
Eén titel wil ik uitlichten en dat is de horrorfilm Summer of 84 omdat deze film op en top refereert aan die heimwee naar de jaren tachtig. Afgaande op de hoes dacht ik dat het een van de vele horrorfilms uit die tijd was. De vormgeving met een melkpak met daarop de afbeelding van een schedel, het lettertype in dreigend rood. Genoeg om mij terug de jaren tachtig in te katapulteren. Totdat ik op het etiket zag dat de film in 2018 is uitgebracht.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Let op de buurman
Maar het verhaal speelt zich dus inderdaad af in 1984. Bush en Reagan zijn aan het campagne voeren voor hun herverkiezing. Vier vrienden van 15 jaar oud zijn voornamelijk bezig met het uiten van hun puberale gevoelens naar meisjes. Dan krijgen ze het vermoeden dat een buurman weleens de seriemoordenaar zou kunnen zijn die hun buurt onveilig maakt. De jongens gaan op onderzoek uit. En dat leidt tot spannende verwikkelingen.
De film leent rijkelijk van Stand by me en It, beide gebaseerd op boeken van horrorkoning van Stephen King. Het probeert ook een graantje mee te pikken van Stranger Things, de Netflix-hit waarvan onlangs het vierde seizoen beschikbaar kwam en dat op zijn beurt ook weer sterk leunt op de verhalen van King. Grootste gemene deler: een groepje pubers dat in aanraking komt met duistere zaken.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Ouderwets gezellig
Summer of 84 is een geslaagde film vooral voor wie een hang naar de jaren tachtig heeft. De in het begin wat plastische, vrouwonvriendelijke seksuele fantasieën van de jonge acteurs stuit wel snel tegen de borst waardoor de kijker mogelijk op een dwaalspoor wordt gezet. De door mij zo gevreesde zwarte komedie blijft gelukkig uit en de tweede helft is onvervalste horror die de fans niet teleurstelt. Voor mij voelde kijken naar Summer of 84 als een ouderwetse gezellige zaterdagavond, compleet gemaakt door een hapje en drankje. Zeer aanbevelenswaardig.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Op naar de bieb
Goed om te weten: wie voor 5 euro per maand lid wordt van de Bibliotheek AanZet kan zonder extra kosten dvd’s lenen. Behalve de hoofdvestiging in Dordrecht hebben ook de andere filialen een behoorlijke collectie van zowel oudere als hedendaagse titels. Alle kans dus om te struinen in het aanbod om zo de ‘videotheekervaring’ volop te herbeleven!