Door Caty Kroon - Met het boek Ik zal je vinden levert Linwood Barclay een puik spannend boek af. De Detective & Thrillergids van Vrij Nederland gaf het boek de maximale vijf sterren. Begrijpelijk, maar naar mijn mening misschien toch een sterretje teveel. En wel hierom.

De tekst gaat onder de foto verder.

Zomerlezen is lekker verzonnen

Traditioneel zomerlezen bestaat voor mij vrijwel altijd uit fictie. Ik wil onderdompelen in een verhaal dat niet bestaat. Aan het strand of in mijn luie tuinstoel heb ik even geen zin in ervaringsdeskundigen die de Mount Everest hebben beklommen, uit het kalifaat zijn ontsnapt of deelnemer waren aan The Voice of Holland. Nee, geef mij maar een boek over mensen die alleen maar bestaan in het hoofd van de schrijver.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Cover van Ik zal je vinden (l) en Linwood Barclay in 2013. @ Dan Harasymchuk

Over Linwood Barclay

En in het hoofd van Linwood Barclay (1955) gebeurt veel, zo is mijn ervaring. Ik zal je vinden is niet alleen origineel bedacht, het is ook nog eens knap uitgewerkt. Linwood Barclay is een in Amerika geboren Canadees die jarenlang als journalist en columnist bij een Canadese krant heeft gewerkt. Al op jonge leeftijd wilde hij schrijver worden, studeerde literatuurwetenschappen en waagde in 2007 de sprong om fulltime te gaan schrijven. Rond die tijd had hij zijn eerste bestseller op zijn naam staan. No Time for Goodbye verkocht meer dan een miljoen exemplaren. In de jaren ervoor lukte het hem niet om iets uit te geven, niemand wilde zijn boeken verkopen waardoor hij gedwongen was om bij de krant te blijven werken. Maar daar kwam dus verandering in, want inmiddels is Linwood Barclay een gevierd auteur.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

De originele titel van Ik zal je vinden is Find you first.

Over Ik zal je vinden

Ik zal je vinden gaat over een steenrijke vrijgezelle man die de ziekte van Huntington heeft. Hij wil zijn vermogen verdelen onder zijn negen kinderen die via een spermabank zijn verwekt. Zijn pogingen om erachter te komen wie deze kinderen zijn zetten een aantal ingrijpende gebeurtenissen in actie. Dat is in het kort gezegd waar dit spannende boek over gaat. Barclay heeft een heerlijk gemakkelijke schrijfstijl en alle personages gaan voor je leven. Van de serveerster in het cafetaria tot de tiener, haar moeder en zelfs de huurmoordenaar. Daardoor is het ook gemakkelijk om de personages te onthouden, want dat zijn er best wel veel. Mocht je toch moeite hebben met wie wie is, dan helpt de schrijver je daar op subtiele wijze bij. Ook dat is knap gedaan.

Het is lastig om bijvoorbeeld iemand op geloofwaardige wijze te laten verdwijnen

Voor een schrijver van spannende boeken is het moeilijk geworden om de lezer op het puntje van de stoel te krijgen. Met alle moderne technieken is het lastig om bijvoorbeeld iemand op geloofwaardige wijze te laten verdwijnen of een spannende achtervolging te beschrijven. Alleen al de mogelijkheden van een mobiele telefoon maken spannende momenten in een boek al snel lachwekkend. Toch weet Barclay wel raad met de digitale foefjes van het dagelijkse leven. En ik heb ook bewondering voor de ontknoping van Ik zal je vinden. Op ingenieuze wijze komt op het einde alles bij elkaar en dat verveelt geen moment.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

De overeenkomst tussen Agatha Christie en Appie Baantjer is dat ze vrijwel altijd op dezelfde manier de ontknopingen in hun boeken afwikkelen. @WikiCommons

Christie en Baantjer

Ontknopingen in spannende boeken zijn soms ongelooflijk saai. Ik heb nooit begrepen waarom auteurs als Agatha Christie en Appie Baantjer altijd konden wegkomen met hun ontknopingen die steevast volgens hetzelfde patroon verlopen. Bij Christie komen op het einde alle nog levende personages bij elkaar waarna detective Hercule Poirot of Jane Marple in een enorm lange monoloog alle loshangende draadjes van het verhaal afhecht. Is het trouwens niet raar dat de dader ook altijd gehoor geeft aan de uitnodiging om zich te laten aanwijzen als moordenaar? En Baantjer heeft eveneens heel gemakkelijke ontknopingen. Hij zet zijn helden aan de keukentafel en hecht alle loshangende draadjes af door antwoord te geven op vragen die zijn vrouw over de zaak stelt. Jullie nog een borrel?

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Kom op met je 5 sterren

Barclay zet je zo lang als het kan steeds op het verkeerde been waardoor de ontknoping met vaart gaat en verrassend is. Nu zou je denken dat die vijf sterren van Vrij Nederland dus meer dan verdiend zijn. Dat vind ik kielekiele net niet. Bij moderne spannende boeken ligt ongeloofwaardigheid enorm op de loer en ik moet constateren dat ook in dit boek een paar dingen wat ongeloofwaardig zijn. Waarom bijvoorbeeld zou een miljardair bang zijn dat een tienermeisje haar mond voorbijpraat en haar daarom opsluit in een van de luxueuze slaapkamers van zijn miljoenenpand? Hij heeft iedereen al in zijn macht: van de burgemeester tot de commissaris van politie, ministers en allerlei andere hoogwaardigheidsbekleders die naar zijn huis komen voor seksfeestjes. Is er iemand van die lui geïnteresseerd in de beweringen van een tiener? Dat vind ik raar. En ook sommige praktische dingen zoals vol gas geven met een camper en daarmee een bochtige trap af rijden in een woonhuis. Het mag allemaal. Natuurlijk, het is de vrijheid van de schrijver. Maar ongeloofwaardigheid leid mij altijd enorm af. Toch zijn het in dit boek maar een paar van dergelijke dingetjes, dus misschien moet ik niet te kinderachtig doen en gewoon meegaan in de volle vijf sterren van Vrij Nederland. Daar, dan.

Bekijk helemaal onderaan dit artikel het filmpje waar Linwood Barclay vorig jaar een kort interview had over zijn boek in de tv-show Morning Live.

Specificaties

Linwood Barclay - Ik zal je vinden
ISBN 9789022593691
Paperback € 20,99
Pagina's 416
Uitgever Boekerij

Klik hier om het boek Ik zal je vinden te bestellen.