Vooropgesteld dit: je krijgt natuurlijk de meeste oh's en ah's voor deze taart als je zo'n vlammenwerper voor in de keuken hebt. Een dergelijke keukenbrander, of crème bulée-brander, kun je al voor heel weinig kopen. Dus heb je er nog geen, dan hoeft de prijs je niet te weerhouden. En met een goede grillfunctie van je oven kom je ook een heel eind.

De citroentaart die je op de foto ziet is gemaakt door Denise Hoebée-Jansen, naar een recept op de site Hervé Cuisine.

Dit heb je nodig

Voor het zanddeeg
250 gram bloem
150 gram roomboter
50 gram kristalsuiker
50 gram poedersuiker
1 ei
Een snufje zout

Voor de citroenroom
150 ml citroensap of 3 of 4 citroenen
De schil van een citroen
150 g suiker of (of iets minder als je dit veel vindt)
3 eieren
1 flinke koffielepel maizena
75 gram roomboter

Voor de meringue
Het eiwit van 2 grote of 3 kleine eieren
75 gram suiker

En verder
Een (vlaai)taartvorm
Bakpapier
Blindbakbonen

K'OOK! Dé leukste kookwinkel van Nederland

Daar gaan we

Eerst maken we de zanddeegbodem
* Klop het ei los met de suiker en het zout
* Voeg de bloem in één keer toe, kneed met je vingertoppen
* Voeg de zachte boter in stukjes toe, kneed snel en vorm een bal
* Leg de bal op een stuk plasticfolie, sla hem met je hand een beetje platter en verpak het deeg verder in het plastic.
* Laat het in de koelkast minimaal een uur rusten.

* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Druk het deeg plat in een (vlaai)taartvorm. Bedek met een vel bakpapier, leg er blindbakbonen op en zet de vorm in het midden van de oven.
* Bak de taart tien minuten, haal hem eruit en verwijder de bonen en het bakpapier en zet de vorm weer terug in de oven om hem ook in het midden gaar te bakken.
* Bak nog een kleine tien minuten of zo lang tot de taart mooi goudbruin is.

Maak nu de lemon curd
* Haal de schil van een onbehandelde citroen.
* Breng in een pannetje het citroensap met de citroenschil aan de kook.
* Klop de eieren los met de suiker en maizena
* Voeg geleidelijk het citroensap toe in een straaltje, onder voortdurend kloppen.
* Zet alles terug op middelhoog vuur en bind al roerend goed tot een gladde crème.
* Laat het wat afkoelen en doe er dan, goed kloppend, de zachte boter in stukjes bij.
* Vul de voorgebakken taart met de afgekoelde lemon curd.

En nu nog de meringue

* Klop de eiwitten tot het wit ziet en voeg al mixend lepel voor lepel de suiker toe. Blijf mixen tot je stijve pieken hebt.
* Doe de meringue over in een spuitzak en spuit toeven op de taart.
* Je kunt ook de meringue op de taart scheppen met een lepel en er een rommelig landschap van maken.
* Kleur de meringue bruin met behulp van een keukenbrander of zet de grillfunctie van je oven zo heet mogelijk en schuif de taart er een paar tellen onder tot hij mooi verkleurd is.