Liefhebbers van asperges hebben de tijd van hun leven, want ze zijn nu volop verkrijgbaar. Traditioneel stopt het aspergeseizoen op de feestdag Sint Jan en dat is op24 juni.
Heb je geen tijd om asperges te schillen, of vind je het een vervelend klusje, koop ze dan geschild. Dat hebben wij van Prakkie ook gedaan en daardoor is dit gerecht al in een kwartiertje klaar.
De tekst gaat hieronder verder.
Dit heb je nodig voor 2 grote of 3 kleinere eters
ongeveer 6 dikke of 8 dunne asperges, kant en klaar geschild
ongeveer 100 gram (geroosterde) beenham
ongeveer 75 gram (Parmezaanse) kaas of kaasflakes
ongeveer 160 gram penne
20 g ongezouten roomboter
bekertje 125 ml verse slagroom
bekertje 125 ml crème fraîche
zout uit de molen en zwarte peper uit de molen
eventueel (gedroogde) peterselie
En verder
een grote kookpan
een grote hapjespan
een flink vergiet
schuimspaan
Daar gaan we
Laat 2 liter water met zout aan de kook komen in een grote pan. Snij ondertussen de plakjes beenham in repen en de repen in stukjes.
Schaaf met de kaasschaaf flinters van de kaas op een bord en zet even weg.
Snij de kopjes van de asperges en hou die apart. Snij iedere asperge in vier stukken.
De tekst gaat hieronder verder.
Als het water kookt, doe je de aspergestukken erin en kook ze 5 minuten (een minuutje minder als je dunne asperges hebt) in de pan zonder deksel.
Doe na 4-5 minuten de kopjes erbij en kook die nog een minuut of 3 mee. Je aspergestukken moeten stevig zijn, maar niet keihard. En ook niet veel te zacht, want ze garen nog na.
De tekst gaat hieronder verder.
Schep met een schuimspaan de aspergestukken in een vergiet. Doe nu de penne in het kokende aspergewater en kook gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat ondertussen de boter smelten in de hapjespan.
De tekst gaat hieronder verder.
Bak de hamstukjes twee minuutjes op hoog vuur. Doe de inhoud van het kuipje crème fraiche erbij en de verse slagroom en roer het tot een gladde saus. Zet het vuur laag.
Geef een draai met de zoutmolen en een paar draaien met de zwarte pepermolen en roer de uitgelekte aspergestukken erdoor. Warm voorzichtig verder.
De tekst gaat hieronder verder.
Giet de penne af, laat even uitlekken en roer direct door de warme saus. Schep het gerecht op een bord, garneer eventueel met peterselie en verdeel de geschaafde kaas over de borden. Serveer direct.