Als spek deel uitmaakt van een gerecht dan weet je dat het smaakvol zal zijn. Speklapjes zijn lekker op de oudewetse Hollandse manier: gebakken en dan eten met bietjes (krootjes, zeggen wij nog steeds, net als bij ons thuis, vroeger) en gekookte aardappels. De Oosterse keuken kent ook veel gerecht met spek.
Vandaag brengen we het Verre Oosten en het Hollandse prakkie dichter bij elkaar in dit gerecht met sticky speklapjes, broccoli en mie. Wil je je gerecht vegan houden, gebruik dan vegetarische spekreepjes en breng die nog wat meer op smaak met vega spekkruiden.
Dit heb je nodig voor 2 personen
2-3 speklapjes
1 rode peper
1 struik broccoli
5-6 mienestjes
4 eetlepels wokolie
3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel honing
peper en zout
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels kerriepoeder
Daar gaan we
* Breng twee pannen met ruim water en zout aan de kook.
* Snij de broccoli in roosjes en kleine stukjes.
* Verwijder de zaadjes uit het pepertje en snij het pepertje in hele dunne ringetjes.
* Snij de speklapjes in dikke repen en eventueel nog een keer doormidden. Strooi zout, peper, paprikapoeder en kerriepoeder over het vlees en wrijf de kruiden met je handen goed door de spekstukjes.
* Doe 4 eetlepels wokolie in een kom, doe er de spekstukjes en peperringetjes in en schep alles goed door elkaar.
* Zet een droge wokpan of hapjespan op hoog vuur en laat die heet worden.
* Doe de broccoli in de andere pan en kook ze beetgaar.
* Knijp ondertussen een keer flink in ieder mienestje tot het gebroken is en je niet meer van die hele lange slierten hebt. Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Doe het spek met alle olie in de pan en bak het spek op hoog vuur uit tot het knapperig gebakken is.
* Doe de ketjap erbij en roerbak een minuutje.
* Doe de honing erbij en roerbak nog een minuutje.
* Giet de mie af en roer ze door de sticky spekstukjes.
* Doe in kommetjes, serveer met de broccoli en klaar is je prakkie.