Vandaag hebben we voor de verandering eens een dinerwaardig recept. Je moet niet schrikken van de lijstjes met ingrediënten. Veel ervan heb je vast in de voorraadkast staan en uiteindelijk is ook dit gerecht, net als alle andere gerechten in de rubriek Prakkie, heel makkelijk te maken. Extra fijn is dat je nog lekkere dingen kunt maken voor het geval niet alles in één keer opgegeten wordt.
Dit heb je nodig voor 2 personen
2 dikke ossenhaasjes (op kamertemperatuur!)
3-4 eetlepels vloeibare boter
ongeveer 300 gram gesneden snijbonen
nootmuskaat
Voor de saus
2 sjalotten
1 teentje knoflook
1 potje zongedroogde tomaten (280 g)
1 blikje tomatenpuree (70 g)
100 ml kookroom
1 theelepel kristalsuiker
peper en zout uit de molen
staafmixer
Voor de flammkuchen
1 rol deeg voor flammkuchen (Tante Fanny)
4 middelgrote aardappels, iets stevig ras
1 kleine ui of grote sjalot
150 gram spekreepjes
250 gram dikke yoghurt naturel (bijv. volle yoghurt of Skyr)
1 eetlepel gedroogde tijm
zwarte peper uit de molen
Daar gaan we
* Verwarm de oven voor op 200 °C.
* Rol het deeg van Tante Fanny met het meegerolde bakpapier uit op het bakblik.
* Schil de aardappels, was ze en snijd ze in heel dunne plakken.
* Snijd ook de ui in dunne plakken en halve ringen.
* Bestrijk het deeg met de yoghurt.
* Bestrooi met de gedroogde tijm
* Leg er vervolgens de aardappelplakjes, ui en spekreepjes op en bestrooi met zwarte peper uit de molen.
* Laat het onderin de oven 15 tot 20 minuten bakken tot de randen knapperig zijn. Prik met een mesje of een vork in een aardappelschijfje om te controleren of het gaar is.
Snij in stukken en serveer direct.
De tekst gaat hieronder verder.
Terwijl de kuchen in de oven staat te flammen, maak je de saus
Maar eerst laat je een pan met zo ongeveer een halve liter water met zout aan de kook komen. Doe de gesneden snijboontjes erin en draai het vuur uit. Ze worden nu vanzelf gaar in de tijd dat je flammkuchen in de oven staat.
Oké, de saus nu
* Laat de zongedroogde tomaten uitlekken, vang de olie op en houd apart.
* Snijd de tomaten in reepjes en de sjalotten in dunne ringen.
* Verhit 5 eetlepels van de olie van de zongedroogde tomaten in een pan en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten in de olie.
* Voeg de reepjes zongedroogde tomaat toe en laat het doorwarmen en zacht worden.
* Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.
* Voeg 100 ml kookroom toe en 1 theelepel kristalsuiker toe en laat doorwarmen.
* Pureer alles tot een saus.
* Verwarm weer zachtjes en voeg ongeveer 150 ml water toe tot je een dikke, ragout-achtige saus hebt. Breng op smaak met peper en zout.
De tekst gaat hieronder verder.
En dan de ossenhaasjes
* Bestrooi de ossenhaasjes met enkel peper en zout. Laat boter in de koekenpan loeiheet worden en bak de biefstukjes om en om op zo hoog mogelijk vuur. Voor rare: 3-4 minuten, medium 6-7 minuten en done 8-10 minuten. Laat de biefstukjes even rusten onder aluminiumfolie.
* Giet de snijbonen af, roer een klontje (room)boter erdoor en schep op de (verwarmde) borden. Bestrooi met wat nootmuskaat.
* Leg er een biefstukje bij. Blus de jus niet af, maar schep over het vlees.
* Schep wat van de saus ernaast en dien op met een stuk flammkuchen.
Dat is nog eens een prakkie voor een doordeweekse dag, hé?
De tekst gaat hieronder verder.
O ja, nog even dit
Als je dit gerecht alleen of met z'n tweeën eet, dan heb je hoogstwaarschijnlijk saus over en ook flammkuchen.
Die saus is een prima basis om (tomaten)soep van de maken of pastasaus.
En de flammkuchen kun je invriezen tot een volgende keer. Je kunt het dan oppiepen in de oven (eventueel met geraspte kaas bestrooien) en terwijl je het verwarmt kun je ondertussen een eitje bakken. Als de flammkuchen uit de oven komt, serveer dan een stuk met daarop het gebakken ei. Is dat lekker of is dat lekker?