Als er iets is dat ik vaak in de keuken gebruik, dan zijn het wel zelfgemaakte chutneys en spreads. Pottenvol gaan er doorheen omdat het huisgemaakt gewoon heel lekker is. In sommige chutneys, spreads en sauzen uit de fabriek zit zoveel suiker dat het de andere smaken naar de achtergrond drukt. En als je het zelf maakt, kun je dat een beetje reguleren.

Ook leuk is: als je van die zelfgemaakte smaakmakers (en ook jam!) in een leuk potje doet met bijvoorbeeld een eigengemaakt label, dan heb je een leuk cadeautje.

Hieronder geef ik het recept van uienchutney. Zie het als een basisrecept waar je oneindig mee kunt variëren. Als je deze basis uienchutney al lekker vindt, dan kun je ook eens een batch maken van uien en appel, uien en tomaat of uien en paprika. Maar laten we eerste deze maar eens doen en dan komen we later terug op de kunstjes.

Tips

- Lekker bij een kaasplankje
- Smeer in plaats van boter eens uienchutney dun op een boterham en beleg met kaas of vleeswaren zoals ham of gebraden gehakt
- Schep wat uienchutney op gebakken vlees zoals hamburger, tartaartje, kip of karbonade
- Blus er de jus mee af

Dit heb je nodig

1 kg rode ui
3 eetlepels olijfolie
1/2theelepeltje chilivlokken
1/2theelepel zout
1 laurierblad
1 volle eetlepel mosterdzaad
100 gram kristalsuiker
100 ml balsamicoazijn
100 ml rodewijnazijn
100 ml balsamico crema

Daar gaan we

* Zorg dat je voldoende potjes of potten klaar hebt staan die je eerst brandschoon hebt gemaakt.
* Zorg dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is.
* Pel de uien, halveer ze en snijd ze in hele dunne ringetje.
* Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem. Zet het vuur middelhoog. Doe de uien in de pan, het halve theelepeltje chilivlokken, het zout, het laurierblad en het mosterdzaad erbij en bak het omscheppend voor 3 minuten. Zet het vuur nu helemaal laag en laat de massa 20 minuten zachtjes fruiten. Vergeet niet regelmatig om te scheppen. Haal het laurierblad eruit en gooi weg.
* Doe nu de suiker erbij, de rodewijnazijn en de balsamicoazijn (de balsamico crema nog niet!)
* Breng het aan de kook en draai dan het vuur helemaal laag. Roer nu de balsamico crema erdoor en laat alles op laag vuur rustig pruttelen tot de chutney dik is en donker. Dit kan wel een half uur duren. Roer steeds goed over de bodem want door de suiker kan het snel aanbakken.
Doe de chutney in de schone pot of meerdere potjes en sluit meteen goed af. Laat de potjes helemaal afkoelen.

Afgesloten potjes chutney kun je zeker een maand of drie bewaren op een koele, donkere plaats of in de koelkast. Is de pot eenmaal open, dan kun hem ongeveer een maand bewaren in de koelkast. Gebruik wel altijd een schone lepel om het eruit te scheppen.