Door Caty Kroon - Ieder kind weet dat je op je telefoon kunt kijken als je wilt weten hoe laat het is. Wat veel kinderen niet weten is dat je vroeger vaak opbelde om te weten hoe laat het was. Je belde dan het nummer 002 en je hoorde direct de tijd. Toen na jaren de tijdmelding door de telefoon werd vergeleken met de atoomklok van het PTT-laboratorium, bleek dat de telefonische melding twintig seconden te laat was. Het 002-nummer werd veranderd door en op het laatst moest je naar 06-8002 bellen om de tijd te horen. De verandering hield verband met de standaardisering van de 00-combinatie als internationaal toegangsnummer. Maar wie was nou tante Cor?

De keurige tante Cor

De tijdmelding werd uitgesproken door een mevrouw die keurig sprak. Haar stem werd opgenomen als lichtspoor op film en werd op verzoek afgespeeld. De filmpjes draaiden in een bijzondere machine die stamt uit 1934. In het prachtige filmpje van Beeld & Geluid hieronder kun je zien hoe de trommel precies werkt. De tijdmeldingsmachine is een uitvinding van ingenieur F.W. Leeuwerik.
Toen de machine feestelijk in gebruik werd genomen konden de gasten de stem van die keurige mevrouw duidelijk horen. Een van die gasten was het nichtje van de heer Leeuwerik. Ze riept door de zaal: 'Tante Cor!' en dat klopte, want de stem was van haar tante Cor Hoogendam die als familie met een prettige onderwijsstem de tijdstrookjes had ingesproken. Vanaf dat moment heette de tijdmelder binnen de PTT dus Tante Cor.

bron: Beeld & Geluid