In de rubriek Met de pan op tafel zijn we vandaag in Louisiana. Als het om lekker eten gaat dan moet je in deze Amerikaanse staat zijn. New Orleans is de grootste stad in de staat Louisiana en heeft een eigen culinaire geschiedenis en tradities. De cajun-keuken is een van de bekendste uit hun kookcultuur. Vandaag hebben we bij Caty's een variant op Jambalaya, ook al zo'n beroemd gerecht uit die streek. Jambalaya is een rijstschotel die ontstond in de Creoolse en Cajunse keuken en een afgeleide van paella, maar dan met vlees of kip.
Dit heb je nodig voor 2-3 personen
150 gram spekreepjes
300 gram kipdijfiletreepjes
250 gram gele rijst
400 gram verse snijbonen
1 ui
2 rode puntpaprika's
1 kippenbouillontablet
2 theelepels paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
peper uit de molen
olijfolie
* Breng 1 liter water met de kippenbouillontablet aan de kook.
* Als de bouillon kookt, doe er dan de rijst bij en kook gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Giet een deel van het kookvocht af in een maatbeker of pannetje. De rest kan helemaal worden afgegoten in de gootsteen.
* Laat staan met het deksel op de pan.
* Kook ondertussen in zo'n 8-10 minuten de snijbonen gaar in wat water met zout en giet af.
* Pel en snipper de ui.
* Haal zaadlijsten uit de puntpaprika's en snij in reepjes.
* Wrijf de kippendijreepjes royaal in met peper, cayennepeper en paprikapoeder.
* Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan en voeg de spekreepjes toe. Als het spek begint te kleuren, doe er dan de kipreepjes bij en laat vijf minuten bakken.
* Voeg de paprika en de ui toe en bak alles op hoog vuur een paar minuten door.
* Als het mengsel te droog is, doe er dan wat kippenbouillon bij.
* Doe de snijbonen erbij en roer door.
* Doe de rijst erbij en roer door.
* Warm goed door op zacht vuur en laat eventueel nog wat vocht verdampen, schep steeds goed om en zet dan de pan op tafel.