Prakkie van Caty

Smul even mee:


 

23 oktober 2021

Lees hier alles over Groene Koningsdag op 24 oktober [+ gratis recept!]

Ieder jaar is het feest op 24 oktober, hoewel misschien niet iedereen van harte meedoet. Het is dan namelijk Groene Koningsdag. In het buitenland doen ze ook mee met National Kale Day, oftewel Nationale Boerenkooldag.

Boerenkool is meer dan stamppot

Ieder jaar op 24 oktober is het Nationale Boerenkooldag en ja, daar kun je dus van houden of van griezelen. Veel mensen kennen boerenkool voornamelijk als stamppot met worst, maar we laten straks zien dat het een heel makkelijke groente is voor andere lekkere prakkies.
Nationale Boerenkooldag bestaat sinds 2015 en is bedacht door de groentesector in samenwerking met Albert Heijn. Uiteindelijke bedoeling van de dag is om mensen meer groente te laten eten. Over de hele wereld wordt boerenkooldag gevierd. Hoewel de datum kan variëren, is het meestal op een dag in oktober.

De tekst gaat onder de foto verder.

We zijn belabberde groenteneters

Want met die dagelijkse portie groente is het in Nederland maar belabberd gesteld. Het Voedingscentrum adviseert dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Nederlanders eten gemiddeld maar zo'n 140 gram. Nog geen twintig procent van de volwassenen komt aan de aanbevolen hoeveelheid. Een van de oorzaken is waarschijnlijk dat de meeste mensen groente eten bij de avondmaaltijd. Maar weinigen eten groente bij de lunch of het ontbijt, dus is 250 gram groente 's avonds in één keer weghappen een grote berg.

De tekst gaat onder de foto verder.

Met of zonder boerenkooltrui

Terug naar de boerenkool. In voorgaande jaren trokken boerenkooldagvierders hun boerenkooltrui aan, aten de hele dag de lekkerste boerenkoolgerechtjes en deelden er foto's van op social media. Weet je nog niet wat je gaat eten vandaag? Nu weet je het wel, want hier is een recept voor een lekker gerecht met boerenkool op z'n Oosters. Trouwens, u ook gefeliciteerd met deze dag!

De tekst gaat onder de foto verder.

Boerenkool op z'n Oosters: Kēru

Dit heb je nodig voor 2 personen

1 zak panklare boerenkool van 500 gram
2 kipfilets
6 plakjes ontbijtspek
3 eetlepels wokolie
1 (volle) theelepel sambal brandal
2 eetlepels ketjap manis
1 volle eetlepel honing
gebakken uitjes (Conimex of Go-Tan)
50 gram ongezouten cashewnoten
zout en zwarte peper

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Snij de kipfilets in grove repen en bestrooi met weinig zout en zwarte peper.
* Verhit in een hapjespan 1 eetlepel wokolie en bak eerst het ontbijtspek krokant. Haal uit de pan en laat op keukenpapier afkoelen en drogen.
* Doe nog een eetlepel olie bij het bakvet en bak de kipfilet op hoog vuur 5 minuten.
* Haal de kip uit de pan en zet even apart op een bord.
* Doe nog een eetlepel olie in de pan bij het bakvet en roerbak de boerenkool 3 minuten tot het slinkt. Breng op smaak met wat peper en zout.
* Doe de ketjap, sambal en honing erbij, roer door en laat met deksel op de pan 3 minuten zachtjes stoven.
* Haal het deksel van de pan, doe de kiprepen en de cashewnoten erbij, draai het vuur hoog en warm alles nog 3 tot 5 minuten door.
* Knip, snij of breek ondertussen het uitgebakken spek in kleine stukjes.
* Doe de boerenkool in een voorverwarmde schaal en strooi er de gebakken uitjes en het spek over.

Lekker met noedels.


12 oktober 2021

In plaats van bloemen: geen Takeaway, maar Giveaway!

Wil je eens iets anders geven dan een boeketje, bonbons of een fles wijn? Maak dan eens een Giveaway. Iets zelfgemaakts weggeven is altijd een schot in de roos. We hebben hier een heerlijk recept voor een Aziatische Giveaway. Het is een complete vega maaltijd, maar ontvanger kan er altijd eventueel zelf nog wat kip bij bakken.

Schrik niet van de lijst ingrediënten, waarschijnlijk heb je al veel dingen gewoon in de (koel)kast staan. Het recept is voor 3 grote of 4 kleinere eters. Je kunt misschien de portie halveren en de ene helft zelf opsmikkelen en de andere helft voor een cadeautje inpakken. Dat lees je helemaal onderaan.

De tekst gaat onder de foto verder.

Dit heb je nodig voor de Aziatische Giveaway

3-4 eieren
wokolie
gele rijst (plm. 75 gram per persoon)
1 zakje gebroken sperziebonen (200 gram AH)
1 zak Ovengroente courgette rode paprika peen (600 gram AH)
1 pakje Samasaya Ketjap Kruidenpasta
klein blikje ananasstukjes
klein blikje limabonen (200 gram AH)
vega satésaus
cocktailprikkers gekruld (AH)
gebakken uitjes
2 eetlepels kerriepoeder
vega kroepoek
1 komkommer
2 tomaten
3 augurken
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel sojasaus

* Kook de eieren hard.
* Schil de komkommer, verwijder de zaadlijst en snij in kleine boogjes. Snij de augurken in plakjes. Verwijder de zaadjes van de tomaat en snij het vruchtvlees in kleine stukjes. Roer in een schaal de komkommer, tomaat en augurk door elkaar met een klein scheutje augurkennat. Zet apart.
* Laat in een pan een laag water aan de kook komen en kook de sperziebonen 5 minuten. Spoel ze in koud water en laat uitlekken.
* Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Rijg de limabonen aan de cocktailprikkers.
* Verwarm ondertussen de satésaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Doop de stokjes in de saus en strooi er wat gebakken uitjes over.
* Laat de ananasstukjes uitlekken en snij ze in kleinere stukjes.
* Verhit 2 eetlepels wokolie in een wok of grote hapjespan en roerbak de ovengroente op hoog vuur. Voeg na 3 minuten de boontjes toe en roerbak nog 5 minuten. Voeg het zakje Samasaya kruidenpasta toe, de ketjap manis, de soyasaus en 2 eetlepels water. Laat op zacht vuur even pruttelen en proef of er nog peper of zout bij moet of wellicht nog wat ketjap of sojasaus. De saus moet smeuïg en royaal zijn. Is het veel te dik en te vast, roer er dan nog wat water door. Is het veel te waterig en dun, doe er dan nog een lepel ketjap bij en eventueel een beetje allesbinder.

De tekst gaat onder de foto verder.

Doe 2 eetlepels wokolie in een koekenpan en bak de ananasstukjes op hoog vuur bruin. Voeg de kerriepoeder toe en roer krachtig. Doe de kerrie-ananas bij de gele rijst en roer door elkaar.

Je zelfgemaakte Takeaway als Giveaway

Voor je Giveaway cadeautje kun je de groenten en rijst in een schaal doen van bamboe (voor een habbekrats bij Xenos). Strooi eventueel wat fijngesneden lente-ui en ongezouten pinda's over de maaltijd. Decoreer verder met partjes hardgekookt ei. De overige gerechtjes zoals het komkommer zoetzuur, de limabonen op een stokje in pindasaus en de kroepoek gaan prima in aparte kartonnen bakjes. Sluit alle bakjes goed af met plastic folie en daaroverheen dik aluminiumfolie. Hang er vrolijke kaartjes aan met opwarminstructies. Zet alle bakjes rechtstandig in een papieren cadeautas en breng het voorzichtig naar de geluksvogel(s).


29 september 2021

Karbonade met Mustard and Smokesaus van BBQing

Voor iedereen die snakt naar 'met je bord naar buiten', heeft onze rubriek Prakkie een smakelijke oplossing. Karbonades met een heerlijke grillsmaak alsof ze op een zomerse dag zó van de barbecue af komen.

Lekker van de barbecue of gewoon uit de oven

Heb je een barbecue? Steek hem dan aan om deze karbonades van een heerlijke grill- en rooksmaak te voorzien. Toch binnen in de keuken maken? Geen probleem, want die grillsmaak hou je met dit recept sowieso. We gebruiken namelijk Mustard & Smokesaus van het merk Not Just BBQ.

Die haal je bij BBQing

BBQing in de Voltastraat in Dordrecht heeft een heel assortiment sauzen, rubs en marinades, ook van het merk Not Just BBQ. Ga gerust eens kijken bij de grootste barbecuezaak van Zuid-Holland Zuid. Want behalve allerlei smaakmakers, kun je er ook terecht voor bijvoorbeeld kookboeken, accessoires en noem maar op. En barbecues, natuurlijk. Even terug naar de karbonades.

Karbonade met Mustard & Smokesaus van BBQing

Dit heb je nodig voor 2 grote of 3 kleinere eters

2 grote en dikke schouderkarbonades (liefst dik gesneden door de slager)
100 gram gerookte spekblokjes of -reepjes
1 kleine ui
1 grote appel
2 eetlepels roomboter
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel paneermeel
ongeveer 1/3 flesje Mustard & Smokesaus
zout en witte peper uit de molen

koekenpan met anti-aanbaklaag
platte oven(vuur)vaste schaal

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Daar gaan we

* Verwarm de oven op 175 °C. Zet alle ingrediënten klaar.
* Schil de appel en snijd in stukjes.
* Pel de ui en snijd in stukjes.
* Bestrooi de karbonades aan beide zijden met peper en zout.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Verhit 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel roomboter in de koekenpan tot zeer heet. Braad de karbonades 2 minuten aan iedere kant op hoog vuur aan.

De tekst gaat onder de foto verder.

*Haal ze uit de koekenpan en leg ze naast elkaar in de ovenschaal.
* Temper het vuur en bak in het achtergebleven bakvet de spekjes uit.
* Draai het vuur nu helemaal laag en doe de stukjes appel en ui erbij. Schep om en laat een minuutje op het laagste vuurtje bakken.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Besmeer ondertussen de karbonades aan beide zijden rijkelijk met de Mustard & Smokesaus.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Schep de ui- en appelstukjes over de karbonades.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Bestrooi dun met paneermeel en verdeel de rest van de roomboter in kleine vlokjes over het paneermeel. Als je nog vet in de koekenpan hebt, doe dat er dan ook overheen.
* Zet de schaal in het midden van de oven en laat het in 15-20 minuten bakken tot de bovenkant lekker bruin gebakken is.

De tekst gaat onder de foto verder.

Lekker met witlof en (gebakken) aardappels. Eet smakelijk.


23 september 2021

Gegrilde karbonade met lauwwarme salade

Deze rubriek Prakkie is beroemd om haar eenvoudige recepten. En met het lekkere maaltje van vandaag wijken we daar niet van af. Trots middelpunt is natuurlijk de karbonade. Koop biologische, lekker dikke ribkarbonades van een goede slager.

De tekst gaat onder de foto verder.

Dit heb je nodig voor 2 personen

2 dikke ribkarbonades van de biologische slager
flinke eetlepel gedroogde tijm
vloeibare margarine

2-3 grote (kruimige) aardappels
1 rode puntpaprika
1 slajot
ongeveer een halve komkommer
2 zoetzure augurken
1 eetlepel olijfolie
gedroogde peterselie
eventueel plakjes tomaat voor garnering2 eetlepels Zaanse mayonaise (tube)
3 eetlepels sladressing
2 eetlepels (dikke) yoghurt (bijv. Skyr of Griekse yoghurt)
1 eetlepel mosterd

Daar gaan we

* Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook (of stoom) ze met wat zout gaar in zo'n 20 minuten.
* Zet ondertussen de grillpan op laag vuur zodat hij straks voldoende heet is.
* Roer in een grote kom de mayonaise, dressing, yoghurt en mosterd door elkaar.
* Snij de puntpaprika in de lengte in vieren, verwijder zaadlijst en pitjes en snij het vruchtvlees in reepjes.
* Pel de sjalot en snij in reepjes.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot en paprika. Breng op smaak met zout en zwarte peper uit de molen.
* Schil ondertussen de komkommer, snij in de lengte doormidden en schraap met behulp van een theelepeltje de zaadlijsten eruit. Snij de komkommerboogjes in plakjes.
* Snij de augurken in plakjes.
* Doe de gesneden komkommer, augurk, gefruite ui en paprika bij de saus en roer door elkaar.
* Giet de aardappels af, snij in blokjes en doe ze bij de rest in de kom. Schep voorzichtig door elkaar en laat wat afkoelen.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Kwast één kant van de karbonade in met vloeibare boter en bestrooi royaal met zout en (witte) peper uit de molen.
* Leg de karbonade met de beboterde kant in de loeihete grillpan. Gril voor een minuutje of 4 en draai ze dan een kwartslag zodat je een ruitjesmotief krijgt.

De tekst gaat onder de foto verder.

 

Grill nog 4 minuten en smeer ondertussen de bovenkant in met vloeibare boter en bestrooi met zout en peper. Keer het vlees nu helemaal om en laat weer 4 minuten grillen, kwartslag draaien en 4 minuten grillen. Strooi tijdens die laatste 4 minuten grillen de gedroogde tijm over de bovenkant zodat die nog wat mee warmt en smaak ontwikkelt.

De tekst gaat onder de foto verder.


* Schep de salade in een schaal, bestrooi met zwarte peper uit de molen en peterselie. Knijp nog wat dotjes mayonaise erover en garneer eventueel met plakjes tomaat. Serveer de gegrilde karbonade met de lauwwarme salade.
Salade over? Bewaar in een koelkastdoosje voor de andere dag. Lekker met een stukje stokbrood en/of een gebakken eitje.


15 september 2021

Mexicaanse römertopf schotel

Wat is eten uit de römertopf toch heerlijk en vooral ook simpel te maken. Neem nou dit makkelijke Mexicaanse gerecht.

Het fijne van eten uit de römertopf is, dat je (meestal) alles bij elkaar in de pot kiept en het in de oven zet tot het klaar is. En als je geen of weinig vet gebruikt, ben je ook nog eens goed bezig. Je moet er wel erg in hebben dat je de aardewerken pot zeker een half uur laat weken in koud water zodat hij zich kan volzuigen.

Dit heb je nodig voor 3-4 personen

500 gram mager gehakt
1 paprika
2 teentjes knoflook
ongeveer een kwart komkommer
1 blik crispy mais (300 gram)
1 blik rode kidneybonen (200 gram)
1 blik tomatenstukjes (400 gram)
½ theelepel chilipoeder
2 theelepels gedroogde koriander
zout en peper uit de molen

En voor het korstje erop

75 gram polenta
1 eetlepel bloem
beetje zout
1 zakje bakpoeder (15 gram)
1 ei
6 eetlepels melk
1 eetlepel (olijf)olie
4 eetlepels geraspte belegen kaas

En tomatenketchup voor op tafel

Daar gaan we

* Dompel de römertopf voor minimaal een half uur onder in koud water.
* Snij of pers de teentjes knoflook, snij het vlees van de paprika in stukjes, schil het stuk komkommer en verwijder de zaadlijst en snij in stukjes.
* Haal de kookpot uit het water en doe er de gesneden groente in, het gehakt, het chilipoeder, koriander en naar smaak peper en zout.
* Schep het luchtig door elkaar.
* Doe er het blik mais, het blik kidneybonen en het blik tomatenstukjes bij en schep weer luchtig even door.
* Pak het deksel uit het water en sluit de pot.
* Zet de römertopf in de koude oven.
* Zet de oven op 220 graden en laat de pot 45 minuten stoven. Schep ieder kwartier de handel voorzichtig even om. (leg het deksel altijd even op een houten broodplank zodat hij niet met het koude aanrecht in contact komt en zou breken)

* Doe vlak voor het einde van de oventijd de polenta, bloem, zout en bakpoeder in een kom en roer met een houten lepel door elkaar.
* Maak een kuiltje in het midden en doe daar de melk, het ei en de olie in en roer of klop dit allemaal tot een glad beslag.

De tekst gaat onder de foto verder.


* Pak de pot even uit de oven (op een houten plank zetten!), haal het deksel eraf en schep het beslag in hoopjes op het gehaktmengsel. Strooi er de kaas over en zet de pot zonder deksel weer terug in de oven.
* Laat nu zonder deksel nog een minuutje of 20 bakken tot de korst bruin is.

Zet de römertopf op tafel en serveer direct. Heb je nog over, dan kun je het heel goed invriezen en in een gewoon ovenschaaltje opwarmen. Lekker met stokbrood of gele rijst.


08 september 2021

Kipfilet met slanke herfstrisotto

Op de een of andere manier komt het er meestal niet van om het te maken en dat is jammer, want het is juist zo lekker: risotto.

Onlangs waren we een paar dagen in Friesland en aten toen bij Cucina Italiana Mezzaluna in Sneek. Een gezellig Italiaans restaurant waar je, niet onbelangrijk, ook nog eens lekker kunt eten. Het is dat het tweehonderd kilometer vanaf mijn huis is, anders zou ik er wel iedere week willen eten. Ik at er een heerlijke risotto en realiseerde me dat ik die thuis eigenlijk veel te weinig maak.

Vandaag eten we het dus weer eens. Niet zo rijk en romig als de vier kazenvariant bij Mezzaluna, maar een slanke variant, want het kan nou eenmaal niet iedere dag Sneekfeest zijn. We hebben er daarom kipfilet bij en met de herfstige kastanjechampignons wordt het ook in Dordrecht smullen, hoor.

Dit heb je nodig voor 2 personen

2 kipfilets
100 gram verse groene pesto (AH)
2 eetlepels pijnboompitten
150 gram risottorijst (Lassie)
125 gram kastanjechampignons
1 Maggi kippenbouillontablet (variant 'minder zout, meer kruiden')
olijfolie
1 sjalotje
klontje roomboter
scheutje kookroom light
2 volle eetlepels geraspte 30+ kaas
zwarte peper uit de molen

Zo maak je het

* Los 1 grote Maggi kippenbouillontablet (voor 1 liter) op in een halve liter kokend water en zet weg.
* Dep de kipfilets droog met een stukje keukenpapier en bestrooi ze met zwarte peper.
* Rooster 2 eetlepels pijnboompitten in een hete droge koekenpan tot goudbruin en laat op een bordje afkoelen.
* Verhit in dezelfde koekenpan 1 eetlepel olijfolie en bak de kipfilets rustig in zo'n 20 minuten om en om gaar en bruin.
* Snipper ondertussen het sjalotje en snij de kastanjechampignons in plakken.
* Verhit in een hapjespan 2 eetlepels olijfolie en bak de sjalot en de champignons 5 minuten. Haal uit de pan en zet even weg.
* Doe nog 1 eetlepel olijfolie in de hapjespan en doe er de risotto in. Bak zachtjes een paar minuten tot de rijst glazig wordt. Giet er dan een scheutje bouillon bij en roer. (wekker zetten op 18 minuten) Wacht tot het vocht is opgenomen en giet er dan weer een scheutje bouillon bij. Ga zo door tot bijna alle bouillon erbij zit.

* Proef of de rijst gaar is en geef het anders nog een minuutje. Maak de risotto af met een klontje roomboter en een scheutje kookroom light. Doe het champignonmengsel erbij en roer door. Het moet nu gaar, zacht en smeuïg zijn. Is het te droog, doe er dan de rest van de bouillon bij en warm kort door. Niet te lang anders wordt het behangplaksel.

* Verdeel de helft van de pesto over de gare kipfilets. Draai ze om in de koekenpan en verdeel de rest van de pesto over de kip. Draai het vuur uit onder de pan.
* Schep de risotto op de (verwarmde) borden en leg er de pesto kipfilet naast. Strooi de kaas over de risotto en de pijnboompitten over de kipfilet. Buon Appetito en op z'n Fries: genietsje fan jo miel. Zo ongeveer.


25 juli 2021

Vakantie visburger is ons prakkie van vandaag

Omdat we het zo lekker vinden, vertellen we je vandaag hoe supersimpel je deze visburgers kunt maken.

Vier flinke jongens

We maken vandaag weer eens burgers van vis. Het zijn vier flinke jongens. Ben je niet zo'n grote eter, dan kun je de burgers ook halveren en de rest invriezen. Is dat even makkelijk!

Visburgers

Deze visburgers zijn heerlijk om te eten tussen een broodje, maar ze smaken ook prima als onderdeel van je prakkie met groente een aardappels. Frietjes zijn natuurlijk ook altijd lekker bij een burger.

Je maakt met dit recept 4 burgers die je dus ook prima kunt invriezen.

Dit heb je nodig:

600 gram verse zalmfilet
1 bosje dille
1 bosje bosuitjes
1 ei
halve komkommer
4 eetlepels tartaarsaus (pot)
2 eetlepels mayonaise (plus wat extra)
4 hamburgerbroodjes
1 handje ijsbergsla in reepjes
paneermeel
zonnebloemolie
peper en zout uit de molen

keukenmachine

Zo maak je de zalige zalmburgers:

Begin met het schillen van de halve komkommer. Rasp de komkommer op een grove rasp boven een zeef. Strooi wat zout over de komkommer en laat het alvast uitlekken.
Snij de zalmfilet in stukken, hak de dille grof, snij de bosui in stukken.

De tekst gaat onder de foto verder.

Doe de zalmfilet, de bosui, de helft van de gehakte dille en het ei in de keukenmachine. Maal royaal zout en peper erover en maal alles tot het smeuïg is en de structuur heeft van gehakt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Strooi een dun laagje paneermeel op een groot bord.
Vorm 4 burgers en leg iedere burger op het bord.
Strooi ook over de bovenkant van de burger een klein beetje paneermeel.
Zet het bord in de koelkast.

De komkommersaus

Druk nu de komkommer goed uit in de zeef en doe het over in een kom. Doe er de tartaarsaus bij, de mayonaise, de andere helft van de gehakte dille en een draai uit de pepermolen. Meng alles met een lepel goed door elkaar tot een saus. Zet even weg.

Snij de hamburgerbroodjes door en gril de helften met de snijkant naar boven tot het broodkruim lichtbruin ziet. Pas op, want dit kan snel verbranden!

De tekst gaat onder de foto verder.

Bak de zalmburgers in een scheutje zonnebloemolie gaar, zo'n vijf minuten aan iedere kant op middelhoog vuur.

Besmeer de geroosterde broodjeshelften met mayonaise en leg op de onderste helft wat reepjes ijsbergsla. Leg er de zalmburger op, schep er de komkommersaus op en dek af met het kapje. Eet smakelijk!

 


18 juli 2019

Prakkie op vakantie: Camping Kedgeree

Ken je kedgeree? Wij zijn er dol op en we hebben hier een makkelijke variant voor je.

Hier is het geen ontbijt

Kedgeree is een Indiaas gerecht met rijst en peulvruchten. Daar in India is het een ontbijtgerecht. Britse kolonisten namen het recept mee naar huis en veranderden het tot een Victoriaans ontbijt met vis. Die vis in het gerecht is meestal gerookte makreel. We hebben hier een heel eenvoudige, maar smakelijke variant die je ook makkelijk kunt maken met beperkte keukenspulletjes.

Camping kedgeree voor 2-3 personen

plm. 275 gram gerookte makreelfilet peper
1 sjalot
1 citroen
200 gram gele rijst
4 bolletjes stemgember
3 eetlepels gembersiroop uit de pot
2-3 eieren
3 eetlepels (wok)olie
(gedroogde) peterselie of koriander

* Snij de sjalot fijn.
* Snij de gemberbolletjes in kleine stukjes
* Haal de huid van de makreelfilet en snij de vis in niet te kleine stukjes.
* Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Kook de eieren hard.
* Verwarm de (wok)olie in een (hapjes)pan en fruit de sjalot zachtjes aan.
* Doe de gemberstukjes erbij en verwarm een minuutje mee.
* Doe de makreelstukjes erbij en warm twee minuten mee.
* Doe de gembersiroop erbij en roer door.
* Knijp het sap van een halve citroen erboven uit en roer door.
* Doe de rijst erbij en roer weer door.
* Pel de eieren en snij in ze in vieren.
* Snij de andere helft van de citroen in partjes.
* Doe de kedgeree in kommetjes, leg de eipartjes erop en bestrooi met peterselie of koriander.
* Dien op met de citroenpartjes.


03 juli 2019

Het Prakkie van vandaag? Zomerstamppot op rolletjes!

Bij stamppot denk je misschien al snel: rookworst, winterkou en ijspegels aan de dakgoot. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden van stamppotten die lekker licht en fris zijn. Zoals deze zomerstamppot op rolletjes.

Lekker licht en smakelijk

Het geheim van deze zomerse stamppot is dat we geen vet vlees gebruiken en ook geen grote hoeveelheden boter. Met rauwkost, sla en crème fraîche maak je alles lekker licht en smakelijk. De ananas maakt het geheel wat tropisch en combineert perfect met de kerriesmaak in het rolletje.

Dit heb je nodig voor ongeveer 3 personen

200 gram vierkante of rechthoekige plakjes schouderham (vleeswaar)
5 kruimige aardappels
1 zakje gemengde jonge bladsla
1 zakje rauwkost met niet te grove stukken groente (150 gram)
4 schijven ananas
1 kuipje crème fraîche (200 gram)
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel honing
zwarte peper en zout uit de molen
olijfolie

Zo gepieperd

* Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook ze in zo'n 20 minuten gaar met wat zout.
* Warm de oven voor op 180 graden.
* Vet een ovenschaal in met olijfolie.
* Laat vier schijven ananas uitlekken en dep ze nog wat droog met een stukje keukenpapier.
* Meng een eetlepel bruine suiker met een eetlepel honing en smeer er de ananasschijven mee in.
* Spreid de hamplakjes uit op je werkblad.
* Verdeel over het midden wat van de bladsla.
* Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan af. Draai er wat zout en wat meer zwarte peper over en doe er de eetlepel kerriepoeder bij, het potje crème fraîche en het zakje rauwkost.

Stamp alles door elkaar en roer verder met een houten lepel tot de aardappels smeuïg zijn en de rauwkost goed verdeeld is. Proef of ze stamppot een hartige kerriesmaak heeft. Doe er anders nog wat kerrie, zout of peper bij.
* Maak met twee lepels hoopjes (quenelles) stamppot en leg die op de slablaadjes.

* Pak een hamplakje aan twee kanten op en druk de einden een beetje naar elkaar toe als een rolletje en leg het met de open kant naar beneden in de ovenschaal.
* Leg zo alle rolletjes strak tegen elkaar in de schaal.
* Snij de ananasschijven doormidden en leg ze dakpansgewijs op de rolletjes.

* Zet de schaal 20 minuten in de oven.
* Zet ondertussen de grill aan.
* Haal de schaal na 20 minuten uit de oven en schuif de schaal onder de grill om de ananas nog wat te laten bakken. Kijk uit dat de ham niet zwartgeblakerd onder grill vandaan komt. Dek de ham desnoods af met een stukje aluminiumfolie.

En klaar is je Prakkie op rolletjes!

 


26 juni 2019

Snelle spaghetti is het Prakkie van vandaag

Omdat het te warm is, je geen tijd hebt, geen zin hebt om te koken of om een andere reden niet lang in de keuken wil staan, hebben we hier het ideale recept.

Niet eens zo heel ongezond

Dit gerecht heb je in een handomdraai gemaakt en door de spinazie en de zalm eet je ook nog eens niet zo heel ongezond.

Dit heb je nodig voor twee personen

2 moten zalmfilet met huid
150-200 gram spaghetti
1 zak gewassen spinazie (300 gram)
1 bakje Boursin Cuisine met knoflook en fijne kruiden
2 eetlepels olijfolie
vloeibare boter
peper en zout uit de molen

De tekst gaat onder de foto verder.

* Schakel de grill in.
* Kook de spaghetti gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Smeer de moten zalmfilet aan alle zijden in met vloeibare boter en bestrooi licht met peper en zout. Zet de mootjes op een bakplaat met de huid naar beneden. Grill de zalm totdat je ziet dat de bovenste helft van het visvlees een lichtere kleur heeft. Draai dan de mootjes om met de huid naar boven en grill dan de bovenzijde totdat de vis gaar is en het velletje krokant. Dit duurt bij elkaar een minuut of zes.
* Verhit ondertussen de olijfolie in een hapjespan en doe al roerend steeds een handje spinazie in de pan om te laten slinken. Als de spinazie geslonken is, draai er dan een beetje peper en zout over en doe ongeveer de helft van het kuipje Boursin Cuisine erbij. Warm door.
* Verdeel de spaghetti over de borden, schep er de spinazie in de roomsaus overheen en leg er het mootje zalmfilet op.

That's all folks!

 


19 juni 2019

Gevulde bloemkool is het Prakkie van vandaag

Bloemkool is een dankbare groente. Je kunt er veel mee doen, want de tijd dat we alleen maar de roosjes aten met een 'pappie' en nootmuskaat erover ligt ver achter ons, hoewel dat ook lekker bijft, hoor. Maar vandaag laten we de bloemkool heel. Huh? Ja, ja. Let op.

Geen omkijken naar

Het fijne van groente in de oven garen is dat je er geen omkijken naar hebt. Tenminste, als het eenmaal in de oven staat. Vandaag eten we een met gehakt gevulde bloemkool. Gebruik bij voorkeur half om half gehakt. Dat is wat malser, anders wordt het zo'n droge hap.

Dit heb je nodig

1 bloemkool
350 gram gehakt half om half
ongeveer 100 gram ontbijtspek
1 ei
2 eetlepels paneermeel
zout en witte peper uit de molen
kerriepoeder
nootmuskaat
wokolie
vloeibare margarine

grote kookpan
lage ovenvaste schaal
velletje bakpapier

* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. De bloemkool moet er in zijn geheel in onder water kunnen.
* Doe het velletje bakpapier op de bodem van de ovenschaal.
* Snij het groene blad van de bloemkool en snij de stronk iets verder terug dan de roosjes, zodat de bloemkool plat kan staan.
* Snij met een Pommes Parisienne boor of appelboor een holletje uit onderkant van de stronk bloemkool.

* Laat de bloemkool in het kokende water zakken en kook de bloemkool met de onderkant naar beneden 5 minuten.

* Kruid het gehakt met zout, peper en royaal kerriepoeder. Doe het ei erbij en het paneermeel en kneed goed door.
* Laat de bloemkool in een vergiet glijden en spoel meteen met koud water goed af.

* Laat de bloemkool met de stronk naar beneden goed uitlekken.
* Druk met je vingers het gehakt voorzichtig aan de onderkant tussen de roosjes en gaatje(s) die je hebt gemaakt. Maak van de onderkant dus een vlakke bodem van gehakt.
* Hou de bloemkool boven de ovenschaal en smeer met je handen de gehakt-onderkant van de bloemkool met wokolie.
* Draai de bloemkool om en smeer ook de roosjeskant in met wokolie en daarna met vloeibare margarine.

* Bestrooi met nootmuskaat, draai er nog een beetje zout over en schuif de bloemkool in de oven voor 15 minuten.
* Haal de schaal na 15 minuten uit de oven en bedek de bloemkool met plakjes ontbijtspek.
* Zet nog een minuut of 10 terug in de oven en doe ondertussen de grill aan.
* Schuif als het element heet is de bloemkool onder de grill totdat het spek bovenop crispy is.

Aan tafel! Snij dikke punten uit de bloemkool. Lekker met koude of warme kerriesaus. Je kunt het eten als 'prakkie' met gekookte aardappels en zoet-zure komkommer, maar je steelt ook de show door het te presenteren tijdens een etentje of als tapas.


12 juni 2019

Vandaag in Prakkie: lauwwarme Aziatische salade met gebakken komkommer

We zijn gek op maaltijdsalades. Die eten zomer en winter. En ook nu, dus. In de lente.

Klaar in een twist

Vandaag hebben we een eenvoudig maar lekker recept voor een maaltijdsalade met een Aziatische twist. Extra fijn is ook dat het klaar is in een twist.

Voor 2 tot 4 personen heb je dit nodig:

plm. 300 gram kipblokjes
2-3 plakjes ontbijtspek per persoon
½-1 komkommer
1 dikke plak uit een krop ijsbergsla
1 blok wok noodles
4-6 eetlepels kant-en-klaar pindasaus
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels ketjap manis
wokolie
kerriepoeder
zout en zwarte peper uit de molen

1 mengkom
2 koekenpannen

Daar gaan we

* Strooi peper, zout en kerriepoeder over de kipblokjes en wrijf de kruiden er met je hand goed in. Was daarna je handen (want rauwe kip, weet je wel)
* Verwarm twee eetlepels wokolie in een koekenpan en bak de reepjes ontbijtspek aan beide zijden aan.
* Haal uit de pan en hou even apart.
* Doe nog een lepel wokolie in de pan en als dat heet is, bak je de kipblokjes erin aan. Laat op middelhoog vuur gaar rustig bakken, af en toe omscheppen.
* Kook het blokje noodles volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Breek het blok tussen je handen wat kleiner zodat je niet van die hele lange slierten krijgt. Giet af en spoel koud en laat uitlekken.

* Schil de komkommer en halveer die. Snij een erg lange komkommer nog een keer door. Snij de stukken in kwarten en snij de zaadlijsten eruit zodat je een beetje een platte kant krijgt.
* Dep de komkommerstukken droog met keukenpapier.
* Besprenkel ze met wat wokolie en wrijf dat uit.
* Doe een eetlepel wokolie in een koekenpan en bak de komkommerstukken om en om totdat ze gaan bruinen. Laat het niet te zwart bakken, want dat is niet lekker. Zo net wat verkleuring aan de komkommerstukken is prima. Blus af met de sojasaus en draai het gas uit onder de koekenpan. Laat ze zo staan.

* Haal de kipblokjes uit de pan en roer de pindasaus door het achtergebleven vet. Roer de aanbaksels los en verwarm. Verdun met wat water (of melk) tot alles gemengd is en draai het gas uit.
* Snij een dikke plak af van een krop ijsbergsla en snij die in stukjes.
* Meng de ijsbergsla met de noodles en de kipstukjes.
* Geef een draai zwarte peper erover en roer de sojasaus uit je komkommer-pan erdoor.

Schep wat van het noodle-sla-kipstukjesmengsel op een bord.
Leg er een paar gebakken komkommerstukken en spekrepen op en schep er wat van de pindasaus over.
Wij zeggen: tài měiwèile! (Chinees voor: complimenten aan de kok)
Nou nou, niet overdrijven.


29 mei 2019

Nu op zijn lekkerst en daarom in Prakkie nog een keer asperges eten

Het aspergeseizoen stopt traditiegetrouw op 24 juni, als het Sint Jan is. Daarna zijn ze heus ook nog wel te koop, maar ze zijn nu in ieder geval op zijn lekkerst.

Geen straf

Vandaag eten we in Prakkie, de allerlekkerste rubriek van de wereld, nog een keer asperges. Dat is trouwens helemaal geen straf, vooral niet met dit supermakkelijke recept. Heb je geen tijd of geen zin om asperges te schillen, koop ze dan geschild en al. Omdat we je bij Prakkie altijd willen trakteren op simpel te maken gerechten, hebben wij ze geschild gekocht.

Dit heb je nodig

ongeveer 400 gram (niet te dikke) witte asperges geschild
100 gram diepvries tuinerwten
150 gram (been)ham, dikke plak
20 gram roomboter
100 gram gewassen korstkaas zoals Chaume, Port Salut of Raclette (of anders gewoon geraspte kaas) in blokjes
1 zakje saus voor asperges (Knorr vinden wij de lekkerste)
½ eetlepel gedroogde bieslook
½ eetlepel gedroogde peterselie
zout en zwarte peper uit de molen

maatbeker

Zo maak je het

* Breng 500 ml water met wat zout aan de kook.
* Snijd de kopjes van de asperges en hou ze apart. Snijd de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm.
* Doe de asperges zonder de kopjes in het kokende water en kook 5 minuten met het deksel op de pan.
* Doe na 5 minuten de kopjes en de tuinerwtjes erbij en kook nog eens 5 tot 8 minuten zachtjes met het deksel op de pan tot de dikste aspergestukjes bijna gaar zijn.
* Snijd ondertussen de ham en de kaas in blokjes
* Als de aspergestukjes zo goed als gaar zijn giet je 250 ml kookvocht af in de maatbeker.
* Laat alles verder even in de pan met het vuur uit.
* Doe het kookvocht uit de maatbeker in een andere pan, doe het zakje aspergesauspoeder erin en verwarm de saus goed roerend met een garde.
* Doe de kaasblokjes erin en verwarm door, roerend met de garde tot de saus glad is.
* Doe nu de hamblokjes erbij en roer verder met een houten lepel.
* Giet de aspergestukjes en erwtjes af in een zeef en doe ze bij de saus, samen met de roomboter, de bieslook en de peterselie.
* Warm alles goed door en breng op smaak met een beetje zout en wat royaler zwarte peper uit de molen.
Lekker met rijst.

Tip 1

Heb je ragout over? Verwarm het in de magnetron of in een pannetje en vul er een pasteibakje mee (of bladerdeegbakje)

Tip 2

Toch liever een ander aspergegerecht? Je kunt ze ook maken met penne, slagroom en crème fraîche. Hoe dat gaat, lees je hier.


22 mei 2019

Doordeweeks 'daftig': biefstuk met saus van zongedroogde tomaten, snijboontjes en flammkuchen

De doordeweekse prakkies uit onze rubriek zijn snel en simpel te maken. Vandaag hebben we echter een prakkie dat het ook goed doet als hoofdgerecht van een diner.

Schrik niet van de lijst

Nu moet je niet schrikken van de lijst ingrediënten bij dit recept. Het lijkt veel, maar je hebt het in een handomdraai gemaakt en bovendien hou je nog over, waar je weer andere leuke dingen mee kunt doen, maar dat vertellen we onderaan dit artikel.

Voor 2 personen

2 dikke ossenhaasjes (op kamertemperatuur!)
3-4 eetlepels vloeibare boter
ongeveer 300 gram gesneden snijbonen
nootmuskaat

Voor de saus

2 sjalotten
1 teentje knoflook
1 potje zongedroogde tomaten (280 g)
1 blikje tomatenpuree (70 g)
100 ml kookroom
1 theelepel kristalsuiker
peper en zout uit de molen

staafmixer

Voor de flammkuchen

1 rol deeg voor flammkuchen (Tante Fanny)
4 middelgrote aardappels, iets stevig ras
1 kleine ui of grote sjalot
150 gram spekreepjes
250 gram dikke yoghurt naturel (bijv. volle yoghurt of Skyr)
1 eetlepel gedroogde tijm
zwarte peper uit de molen

Daar gaan we

* Verwarm de oven voor op 200 °C.
* Rol het deeg met het meegerolde bakpapier uit op het bakblik.
* Schil de aardappels, was ze en snijd ze in dunne plakken.
* Snijd ook de ui in dunne plakken en halve ringen.
* Bestrijk het deeg met de yoghurt.
* Bestrooi met de gedroogde tijm
* Leg er vervolgens de aardappelplakjes, ui en spekreepjes op en bestrooi met zwarte peper uit de molen.
* Laat het onderin de oven 15 tot 20 minuten bakken tot de randen knapperig zijn. Prik met een mesje of een vork in een aardappelschijfje om te controleren of het gaar is.
Snij in stukken en serveer direct.

Terwijl de kuchen in de oven staat te flammen

Laat een pan met ongeveer een halve liter water met zout aan de kook komen. Doe de gesneden snijboontjes erin en draai het vuur uit. Ze worden nu vanzelf gaar in de tijd dat je flammkuchen in de oven staat.

Oké, de saus nu

* Laat de zongedroogde tomaten uitlekken, vang de olie op en houd apart.
* Snijd de tomaten in reepjes en de sjalotten in dunne ringen.
* Verhit 5 eetlepels van de olie van de zongedroogde tomaten in een pan en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten in die olie.
* Voeg de reepjes zongedroogde tomaat toe en laat het doorwarmen en zacht worden.
* Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.
* Voeg 100 ml kookroom en 1 theelepel kristalsuiker toe en laat doorwarmen.
* Pureer alles tot een saus.
* Verwarm weer zachtjes en voeg ongeveer 150 ml water toe tot je een dikke, ragout-achtige saus hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Bestrooi de ossenhaasjes met enkel peper en zout. Laat boter in de koekenpan snoeiheet worden en bak de biefstukjes om en om op zo hoog mogelijk vuur. Voor rare: 3-4 minuten, medium 6-7 minuten en well done 8-10 minuten. Laat de biefstukjes even rusten onder aluminiumfolie.

Giet de snijbonen af, roer er een klontje (room)boter door en schep op de (verwarmde) borden. Bestrooi met wat nootmuskaat.
Leg er een biefstukje bij. Blus de jus niet af, maar schep over het vlees.
Schep wat van de tomatensaus ernaast en dien op met een stuk flammkuchen.

Dat is nog eens een prakkie voor een doordeweekse dag, hé?

De tekst gaat onder de foto verder.

O ja, nog even dit

Als je dit gerecht alleen of met z'n tweeën eet, dan heb je hoogstwaarschijnlijk saus over en ook flammkuchen.
Die saus is een prima basis om (tomaten)soep van de maken of een smakelijke pastasaus.
En de flammkuchen kun je invriezen tot een volgende keer. Je kunt het dan oppiepen in de oven (eventueel met geraspte kaas bestrooien) en terwijl je het verwarmt, kun je ondertussen een eitje bakken. Als de flammkuchen uit de oven komt, serveer dan een stuk met daarop het gebakken ei. Nou, nou, het moet niet gekker worden!


08 mei 2019

Sticky speklapjes met broccoli en mie

Laten we het even hebben over spek. Wij lusten er wel pap van. Nou ja, niet letterlijk natuurlijk, maar spek in een gerecht zorgt altijd voor enorm veel smaak. Deze maaltijd is heel makkelijk te maken en over de smaak willen we best twisten.

Broccoli is gezond (en spek is lekker)

Vandaag hebben we iets lekkers voor als je van broccoli houdt en vooral als je ook dol bent op speklapjes.

Dit heb je nodig voor 2 personen

2-3 speklapjes
1 rode peper
1 zak diepvries broccoliroosjes
5-6 mienestjes
4 eetlepels wokolie
3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel honing
peper en zout
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels kerriepoeder

Zo doe je het

* Breng twee pannen met ruim water en zout aan de kook.
* Verwijder de zaadjes uit het pepertje en snij het pepertje in hele dunne ringetjes.
* Snij de speklapjes in dikke repen en eventueel nog een keer doormidden. Strooi zout, peper, paprikapoeder en kerriepoeder over het vlees en wrijf de kruiden met je handen goed door de spekstukjes.
* Doe 4 eetlepels wokolie in een kom, doe er de spekstukjes en peperringetjes in en schep alles goed door elkaar.

* Zet een droge wokpan of hapjespan op hoog vuur en laat die heet worden.
* Knijp ondertussen een keer flink in ieder mienestje tot het gebroken is en je niet meer van die hele lange slierten hebt. Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Doe de broccoli in de andere pan en draai het vuur eronder uit zodra de broccoli aan de kook is gekomen.
* Doe het spek met alle olie in de pan en bak het spek op hoog vuur uit tot het knapperig gebakken is.


* Doe de ketjap erbij en roerbak een minuutje.
* Doe de honing erbij en roerbak nog een minuutje.

* Giet de mie af en roer ze door de sticky spekstukjes.
* Doe in kommetjes, serveer met de broccoli en klaar is je prakkie.


30 april 2019

Buenos días! Dit is vandaag ons prakkie

Er zijn mensen die na het eten van vis zich afvragen: Wanneer gaan we eten? Toch kun je met vis een heerlijke maaltijd maken en als je hem (die vis, dus) in de oven schuift, heb je er ook nog eens bijna geen omkijken naar.

Delicioso!

Vandaag maken we een gerechtje voor iedereen die vis eten eigenlijk een beetje een flauwe bedoening vindt. Door de Spaanse twist wordt dit makkelijke prakkie net even iets pittiger.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

500 g kabeljauwhaas
100 gram plakjes chorizo
3 tomaten
1 el (verse) rozemarijn
2 volle eetlepels zwarte olijven
1 volle eetlepel amandelschaafsel
peper en zout uit de molen

En verder een ovenvaste schaal

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het goudbruin is. Laat afkoelen op een bordje en zet even weg.
Snij de tomaten in plakken en verwijder de harde kroontjes.
Bestrooi de vis aan beide zijden met peper en zout uit de molen.
Doe 3 eetlepels koud water in de ovenschaal. Leg de plakken tomaat in de ovenschaal. Leg de vis op de tomaat. Strooi de rozemarijn over de vis en leg de olijven er rond omheen. Bedek de vis met de plakjes chorizo en laat de plakjes wat overlappen.
Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de vis in ca. 15 min. gaar worden. Haal de schaal uit de oven en bestrooi met het amandelschaafsel.
Lekker met een stamppotje van grofgestampte aardappels met spinazie.


24 april 2019

Penne met verse als-de-bliksem asperges

Het is aspergetijd, maar als je ze snel op tafel wilt zetten heb je geen zin om je scheel te schillen aan die asperges. Daar hebben we het volgende op gevonden.

Dit snelle gerecht is in een kwartiertje klaar. Het is zelfs zo lekker dat je gegarandeerd een pluim krijgt als je het tijdens een etentje als hoofgerecht serveert. Wedden?

Dit is wat je nodig hebt voor 2 grote of 3 kleinere eters

ongeveer 6 dikke of 8 dunne asperges, kant en klaar geschild
ongeveer 100 gram geroosterde achterham
ongeveer 75 gram Parmezaanse kaas aan een stuk of kant en klare flakes
ongeveer 160 gram penne
20 g ongezouten roomboter
bekertje 125 ml verse slagroom
bekertje 125 ml crème fraîche
zout uit de molen en zwarte peper uit de molen
eventueel (gedroogde) peterselie

En verder

een grote kookpan
een grote hapjespan
een flink vergiet
schuimspaan

Daar gaan we

Laat 2 liter water met zout aan de kook komen in een grote pan. Snij ondertussen de geroosterde hamplakjes in repen en de repen in stukjes.
Als je Parmezaanse kaas aan een stukje hebt, schaaf er dan met de kaasschaaf flinters van op een bord en zet even weg.
Snij de kopjes van de asperges en hou die apart. Snij iedere asperge in vier stukken.

Als het water kookt, doe je de aspergestukken erin en kook ze 5 minuten (een minuutje minder als je dunne asperges hebt) in de pan zonder deksel.
Doe na 5 minuten de kopjes erbij en kook die nog een minuut of 3 mee. Je aspergestukken moeten stevig zijn, maar niet keihard. En ook niet veel te zacht, want ze garen nog na.

Schep met een schuimspaan je stevige aspergestukken in een vergiet. Doe nu de penne in het kokende aspergewater en kook gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Laat ondertussen de boter smelten in de hapjespan. Bak de hamstukjes twee minuutjes op hoog vuur. Doe de inhoud van het kuipje crème fraiche erbij en de verse slagroom en roer het tot een gladde saus. Zet het vuur laag.

Geef een draai met de zoutmolen en een paar draaien met de zwarte pepermolen en roer de uitgelekte aspergestukken erdoor. Warm voorzichtig verder.

Giet de penne af, laat even uitlekken en roer direct door de warme saus. Schep het gerecht op een bord, garneer eventueel met peterselie en verdeel de geschaafde kaas over de borden. Serveer direct.


17 april 2019

Prakkie Dordt vs Hongarije: hurrrá, wij winnen met deze snelle soep

In Hongarije duurt het maken van een pan goulash een aantal uren. Hier maken we vandaag een snelle variant op goulash. Deze (soort van) goulashsoep staat idioot snel op tafel. Voor deze soep vervangen we een aantal ingrediënten uit de traditionele versie. Zo gebruiken we geen suddervlees, maar verse rundersoepballetjes en voegen gemalen komijn toe in plaats van karwijzaad.

Dit heb je nodig

2 grote uien of 3-4 sjalotten
1 zak (450 gram) kant en klaar geschilde aardappelen vastkokend
ongeveer 500 gram winterpeen
2 rode paprika's
1 blik tomatenblokjes 400 gram
4 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
4 theelepels paprikapoeder
2 theelepels komijnpoeder
peper en zout uit de molen
1 bouillonblok van Maggi (Rundvlees extra krachtig)
250-300 gram verse rundersoepballetjes kant en klaar
1 eetlepel allesbinder

Zo gaan we het doen

Eerst maar even de boel kleinsnijden: pel de uien snij in blokjes. Snij het vruchtvlees van de paprika's in blokjes. Snij het uiteinde van de winterpeen, schil de peen met een dunschiller en snijd in plakjes. Snij de aardappelen in blokjes.

Pak een grote soeppan en verhit daarin de olie. Fruit de uien tot ze zacht en glanzend zijn. Voeg de stukjes paprika en wortel toe en bak roerend op hoog vuur 2 minuten.
Voeg de paprikapoeder en komijnpoeder toe en geef een flinke draai uit de zoutmolen en de pepermolen. Roer door en bak 1 minuut op hoog vuur.
Voeg nu de aardappelblokjes toe en roer weer door. Draai het vuur laag en doe het deksel op de pan voor 2 minuten.

Tap ondertussen een liter heet water en doe die in de soeppan. Doe ook de tomatenblokjes en het bouillonblok bij de soep. Breng nu alles aan de kook onder af en toe roeren. Als de soep kookt, draai je het vuur helemaal laag.

Doe de soepballetjes bij de soep, roer voorzichtig door en doe dan het deksel op de pan. Laat de soep op de kleinste pit een klein kwartiertje garen tot de stukjes winterwortel en aardappel gaar zijn. Roer tenslotte een eetlepel allesbinder door de soep.
Proef en breng goed op smaak met peper en zout.
Lekker met knapperig afgebakken brood.