Prakkie van Caty

Smul even mee:


 

12 oktober 2021

In plaats van bloemen: geen Takeaway, maar Giveaway!

Wil je eens iets anders geven dan een boeketje, bonbons of een fles wijn? Maak dan eens een Giveaway. Iets zelfgemaakts weggeven is altijd een schot in de roos. We hebben hier een heerlijk recept voor een Aziatische Giveaway. Het is een complete vega maaltijd, maar ontvanger kan er altijd eventueel zelf nog wat kip bij bakken.

Schrik niet van de lijst ingrediënten, waarschijnlijk heb je al veel dingen gewoon in de (koel)kast staan. Het recept is voor 3 grote of 4 kleinere eters. Je kunt misschien de portie halveren en de ene helft zelf opsmikkelen en de andere helft voor een cadeautje inpakken. Dat lees je helemaal onderaan.

De tekst gaat onder de foto verder.

Dit heb je nodig voor de Aziatische Giveaway

3-4 eieren
wokolie
gele rijst (plm. 75 gram per persoon)
1 zakje gebroken sperziebonen (200 gram AH)
1 zak Ovengroente courgette rode paprika peen (600 gram AH)
1 pakje Samasaya Ketjap Kruidenpasta
klein blikje ananasstukjes
klein blikje limabonen (200 gram AH)
vega satésaus
cocktailprikkers gekruld (AH)
gebakken uitjes
2 eetlepels kerriepoeder
vega kroepoek
1 komkommer
2 tomaten
3 augurken
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel sojasaus

* Kook de eieren hard.
* Schil de komkommer, verwijder de zaadlijst en snij in kleine boogjes. Snij de augurken in plakjes. Verwijder de zaadjes van de tomaat en snij het vruchtvlees in kleine stukjes. Roer in een schaal de komkommer, tomaat en augurk door elkaar met een klein scheutje augurkennat. Zet apart.
* Laat in een pan een laag water aan de kook komen en kook de sperziebonen 5 minuten. Spoel ze in koud water en laat uitlekken.
* Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Rijg de limabonen aan de cocktailprikkers.
* Verwarm ondertussen de satésaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Doop de stokjes in de saus en strooi er wat gebakken uitjes over.
* Laat de ananasstukjes uitlekken en snij ze in kleinere stukjes.
* Verhit 2 eetlepels wokolie in een wok of grote hapjespan en roerbak de ovengroente op hoog vuur. Voeg na 3 minuten de boontjes toe en roerbak nog 5 minuten. Voeg het zakje Samasaya kruidenpasta toe, de ketjap manis, de soyasaus en 2 eetlepels water. Laat op zacht vuur even pruttelen en proef of er nog peper of zout bij moet of wellicht nog wat ketjap of sojasaus. De saus moet smeuïg en royaal zijn. Is het veel te dik en te vast, roer er dan nog wat water door. Is het veel te waterig en dun, doe er dan nog een lepel ketjap bij en eventueel een beetje allesbinder.

De tekst gaat onder de foto verder.

Doe 2 eetlepels wokolie in een koekenpan en bak de ananasstukjes op hoog vuur bruin. Voeg de kerriepoeder toe en roer krachtig. Doe de kerrie-ananas bij de gele rijst en roer door elkaar.

Je zelfgemaakte Takeaway als Giveaway

Voor je Giveaway cadeautje kun je de groenten en rijst in een schaal doen van bamboe (voor een habbekrats bij Xenos). Strooi eventueel wat fijngesneden lente-ui en ongezouten pinda's over de maaltijd. Decoreer verder met partjes hardgekookt ei. De overige gerechtjes zoals het komkommer zoetzuur, de limabonen op een stokje in pindasaus en de kroepoek gaan prima in aparte kartonnen bakjes. Sluit alle bakjes goed af met plastic folie en daaroverheen dik aluminiumfolie. Hang er vrolijke kaartjes aan met opwarminstructies. Zet alle bakjes rechtstandig in een papieren cadeautas en breng het voorzichtig naar de geluksvogel(s).