Recensies over het Songfestival over 2024

♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪

03 maart 2024

Malta: over universele kreten als ra-pa-pa-bam-ba

Door Jeroen Bootsman – Malta debuteerde begin jaren zeventig aarzelend op het songfestival en bleef vervolgens jarenlang thuis. Vanaf de jaren negentig begonnen ze behoorlijk te scoren, waarbij de eindzege een paar keer heel dichtbij kwam. De laatste jaren zijn de kaarten iets anders geschud en zijn de resultaten middelmatig te noemen. Het ligt niet voor de hand dat Sarah Bonnici dit jaar het tij zal doen keren.

De tekst gaat hieronder verder.

 

Goed afkijken

Sarah Bonnici heeft goed gekeken naar de zangeressen Eleni Foureira en Chanel die voor respectievelijk Cyprus en Spanje een tweede en derde plaats behaalden met soortgelijke inzendingen. Maar helaas keek ze niet goed genoeg, anders had dit nummer er niet zo overduidelijk gejat en gekopieerd geklonken en uitgezien. Een ongeïnspireerde, futloos overkomende remake van twee Eurovisieklassiekers, dat is het eigenlijk. Zelden klonk een universele kreet als ra-pa-pa-bam-ba vermoeiender dan uit de mond van Sarah, die met haar weinig wervelende performance lijkt te zeggen dat ze er zelf ook nauwelijks in gelooft. En dan doet het publiek dat ook niet.


29 februari 2024
Tomatensaus bestellen

Italië: nu ook weer top of toch flop?

Door Jeroen Bootsman - Italië stelt zelden teleur op het songfestival. Het land levert jaar na jaar topkwaliteit, flink gestimuleerd door het San Remo Festival, waarvan de winnaar in de regel naar het festival wordt afgevaardigd. Een karakteristiek muzikaal geluid onderscheidt de Italiaanse inzendingen steevast van de rest en daarmee valt Italië maar zelden buiten de top tien. Desondanks is het festival in Italië niet overdreven populair, in schril contrast met San Remo.

Weinig heil

De Italiaanse omroep zag op een gegeven moment nog maar weinig heil in deelname en liet van 1998 tot 2010 maar liefst dertien verstek gaan. Italiaanse artiesten zoals de vorig jaar overleden Toto Cutugno (winnaar in 1991) en Rafaella Carra toonden zich voorstander van terugkeer van Italië op het festival. Uiteindelijk pakte een jarenlange lobby van de European Broadcasting Union goed uit en keerden de Italianen in 2011 terug om prompt de tweede plaats te halen.

De tekst gaat hieronder verder.

Bookmakers en geldschieters

Ook de inzending van 2024 doet het weer uitstekend bij de bookmakers. Een finaleplaats is al binnen, want als een van de grote geldschieters hoeft Italië zich daar niet eerst voor te kwalificeren. Wat het land ook goed doet, is dat het zich niet blind staart op de gebaande muzikale paden die in het verleden tot zoveel successen heeft geleid.

Uiterst hip

Muzikale variatie staat hoog in het vaandel. In 2021 was het hardrock (goed voor de eindzege), daarna twee wat meer traditionelere ballades en dit jaar brengt Angelina Mango een uiterst hip nummer dat helemaal het geluid van nu ademt. Toch is daar ook weer die onmiskenbare Italiaanse basis die herinneringen oproept aan de hoogtijdagen van de Italodisco. De videoclip valt te omschrijven als ‘het betere vlechtwerk’, dat nieuwsgierig maakt hoe Angelina dit op het podium zal gaan visualiseren.

Olijfolie bestellen


22 februari 2024
Voor elke haak- en breifanaat

Spanje: over Zorra en nog meer opwinding

Door Jeroen Bootsman - Spanje gooit het dit jaar weer eens over een geheel andere boeg met een derderangs electropopdeuntje dat nou niet bepaald muzikale opwinding teweeg brengt. Maar dan de uitvoering! Een Spaanse hertaling van het concept Boys Town Gang, dat wil zeggen een zangeres geflankeerd door twee dansende heren. In deze versie bedienen de heren zich in behoorlijk naakte staat wel van wat vulgaire bewegingen richting de zangeres.

De tekst gaat hieronder verder.

Voor de hele familie

Tel daarbij op dat de term ‘zorra’ in de Spaanse taal seksueel geladen is, en het ligt voor de hand dat de Spaanse delegatie enige aanpassingen zal moeten doorvoeren om de act tot het festival te krijgen. Immers, het moet een show zijn die voor de hele familie wereldwijd het bekijken waard is. Niet dat het er allemaal zo spectaculair uitziet, zelfs verre van dat. Waarschijnlijk is er aan de Spaanse kust menig vervallen Moulin Rouge kopietje te vinden waar dronken toeristen juichend van dit soort vertier genieten. Spanje was de laatste jaren op de goede weg, maar dit is weer een paar stappen terug.


20 februari 2024

Ierland: op naar de overwinning?

Door Jeroen Bootsman - Ierland is samen met Zweden recordhouder qua aantal overwinningen op het Eurovisie Songfestival. Maar liefst zeven keer wisten de Ieren het goud binnen te slepen, eigenlijk altijd met door de ogen van deze tijd bekeken nogal oubollige ballades. Voor de laatste zege moeten we terug naar 1996. Zangeres Eimar Quin bleef met The Voice dicht bij de keltische wortels van Ierland. Sindsdien is het aanmodderen geblazen.

Peperduur evenement

De Ierse omroep is er wel eens van beschuldigd dat het bewust kwalitatief ondermaatse nummers afvaardigde om vooral níet te winnen en zodoende het peperdure evenement te moeten organiseren. Het land won in de jaren negentig vier keer, waarvan drie keer op rij, en zag de omroepreserves danig slinken. Mocht dat ooit de opzet zijn geweest, dan is deze meer dan geslaagd. Maar inmiddels lijkt de balans naar de andere kant te zijn doorgeslagen. Een van de genantste momenten uit de Eurovisiegeschiedenis is het optreden van de rappende kalkoen Dustin the Turkey, die hopeloos strandde in de halve finale. Drie jaar later was er dan eindelijk weer eens een toptiennotering voor de ADHD-tweeling Jedward. De laatste jaren probeerde Ierland met nét niet meer helemaal moderne popsongs, die kansloos voor de finale werden gediskwalificeerd.

De tekst gaat hieronder verder.

Expressieve Bambie Thug

Maar ziedaar, de impasse over de Noord-Ierse grenzen inzake de Brexit lijkt eindelijk doorbroken en ook wat betreft het songfestival lijkt er een Franse revolutie te hebben plaatsgevonden. Ierland stuurt namelijk een zeer expressieve artiest naar Malmö. Bambie Thug valt het best te omschrijven als een liefdesbaby van Nina Hagen, Lene Lovich, Zwarte Magica en Eucalypta. Haar nummer is navenant eerder een fraai staaltje performance art dan een doorsnee popnummer. Je moet er van houden, maar Doomsday blue is hoogst origineel en Ierland zou hiermee zomaar na jaren eindelijk weer eens kunnen scoren. Tweevoudig winnaar Johnny Logan schijnt zijn zegen al te hebben gegeven, dus op naar de achtste overwinning!

Extra 10% korting op code: TTMD10


17 februari 2024

Finland: publiekslieveling waar vakjury anders over denkt

Door Jeroen Bootsman - Finland is één van de brekebeentjes op het songfestival. Het land heeft met elf keer een laatste plaats, waarvan driemaal ook nog eens puntloos, aanmodderen tot kunst verheven. Maar in 2006 ging Europa massaal plat voor het Finse monstercollectief Lordi. Hard rock hallelujah was heavy metal die we in kaasterminologie als overjarig zouden omschrijven, maar het oog wil ook wat en kreeg dat met een spectaculaire en gelikte act. Sindsdien kwamen hardrock en acts met gothic-invloeden vaker voorbij, maar een tweede zege kwam pas vorig jaar binnen handbereik met een ook al zo oogstrelende act. Cha cha cha van zanger Käärijä was de favoriet onder de fans, maar dankzij de punten van de vakjury’s was het toch Loreen die – geheel volgens verwachting – won, en wel voor de tweede keer in successie.

Maar dan die act

Ook dit jaar pakt Finland weer flink uit. De titel van het lied klinkt al veelbelovend: No rules! Maar dan de act, zoals die te zien was in de nationale finale. Stel je een kokosnootachtig object voor met de huid van een ananas in de vorm van een paasei. De bovenkant opent zich en er openbaart zich een man gehuld in een huidkleurige onderbroek – waardoor het lijkt alsof hij deels in adamskostuum op het podium staat - en een shirt en pet met daarop het logo van Windows. En dan is er ook nog iets met een waslijn waaraan een tot de knieën afgeknipte spijkerbroek hangt en waarvan de uiteinden ineens veranderen in vuurspuwende tongen.

De tekst gaat hieronder verder.

Niveau niemendal

Spektakel alom en dat mag ook wel want muzikaal is dit houseachtige deuntje van het niveau niemendal. Ronduit genant wordt het als de tweede zanger – die oogt als een uit het grote dierenbos ontsnapte struisvogel – met kopstem de hoogte probeert in te gaan en daarin jammerlijk faalt. Als straks op het podium in Malmö zijn microfoon daar maar niet van dicht slaat! Wellicht komt het niet zover, want Finland overweegt zich terug te trekken als Israël niet van deelname wordt uitgesloten. Veelzeggend is wel dat het Finse publiek tijdens de nationale finale massaal plat ging voor deze act, die nota bene bij de vakjury helemaal onderaan eindigde.


25 januari 2024

Slovenië: is beeldschoon zijn genoeg om te winnen?

Twee keer een zevende plaats. Meer zat er tot op heden niet in voor Slovenië na 28 deelnames. Sinds 1993 doet het na de opdeling van voormalig Joegoslavië mee als zelfstandig land. Twaalf keer ging zelfs de finale aan de Slovenen voorbij. Vorig jaar haalde Joker Out weliswaar de finale, maar kwam niet verder dan een 21ste plaats. Desalniettemin werd Carpe Diem een aardige hit in Europa.

Beelschone zangeres

Viermaal is scheepsrecht voor de beeldschone zangeres Raiven. Na drie keer uitstekend te hebben gescoord in de nationale finale van Slovenië, maar net niet goed genoeg voor een Eurovisieticket, werd Raiven, die in eigen land een mooie carrière in de opera en musical heeft opgebouwd, gevraagd het land in 2024 te vertegenwoordigen. Als we af mogen gaan op de oogstrelende clip zal Raiven haar dramatische, mediterraan aandoende Veronika met de nodige show op het podium van Malmö neer gaan zetten.

De tekst gaat hieronder verder.

Opzichtig leentjebuur

Op het eerste gehoor is Veronika een intrigerend nummer, maar Raiven lijkt met opzichtig leentjebuur wel erg op safe spelen. Zelf oogt ze als de zoveelste Lady Gaga lookalike, compleet lange nagels (oké, niet zo lang als die van Loreen vorig jaar, maar het ziet er afgekeken uit). En de clip doet in de tweede helft erg denken aan die van Dirty van Christina Aguilera. En de onder water zwemmende jongeling zagen we al eerder opduiken in de clip van Arcade van Duncan Laurence. Hij zou het festival uiteindelijk winnen, domweg omdat hij een ijzersterk nummer bracht. En als je alle franje wegdenkt, blijft er bij Slovenië vooral de muzikale middelmaat over in een vorm die we eerder en veel beter op songfestivals zagen.


15 januari 2024

Albanië: de kans voor deze Balkanhymne

Een mooie dame in een jurk die haar vrouwelijkheid wat al te opdringerig benadrukt, maar wel kan zingen. Dan heb je Eurovisiegoud in handen, zou je zeggen. Maar daar waar aan alles gedacht lijkt, is men blijkbaar vergeten voor een goed nummer te zorgen. Deze zangeres won van dertig (!) concurrenten de nationale voorronde.

De tekst gaat hieronder verder.

Besa Kokëdhima in het linkerrijtje of niet

De tijd zal moeten uitwijzen of het vertrouwen in deze doorsnee Balkanhymne gerechtvaardigd is, maar of dit veel beter gaat scoren dan de 22ste plaats die Albanië vorig jaar behaalde, waag ik te betwijfelen. Met dit soort keuzes is het weinig verwonderlijk dat het land in twintig jaar slechts twee keer de toptien wist te halen. Dat moet toch beter kunnen?


10 januari 2024

Tsjechië: Aiko staat kort op een voetstuk

Tsjechië lijkt dit jaar niet de behoefte te hebben om er het maximale uit te halen, want YouTube wekt de indruk dat de inzending slechts 2.26 minuten duurt, terwijl liedjes maximaal drie minuten mogen duren. Is dat jammer? Niet bepaald want dit nummer dat over het einde van een relatie gaat klinkt als een onopvallend niemendalletje.

De tekst gaat hieronder verder.

Aiko heeft het geluid van nu

Wel heeft het helemaal het geluid van nu; de stem van Aiko klinkt als menig hitzangeres, dus enig succes valt niet bij voorbaat uit te sluiten. Tip: zangeres La Zarra stond vorig jaar namens Frankrijk op een soort pedestal, dus misschien kan Tsjechië die voor een vriendenprijsje overnemen.

Uitgelichte afbeelding foto Praag: @depositphotos


07 januari 2024

Frankrijk: Slimane met het lied Mon amour

Door Jeroen Bootsman - In 2022 vond een verre van geslaagd experiment plaats. Het valt nog het best te omschrijven als ‘gothic electronic’. De evenmin breed aangeslagen showdiva van vorig jaar leek na het bekendmaken van de publiekspunten een dikke middelvinger op te steken. Nu keert Frankrijk terug naar het genre dat het land in het verleden zoveel successen bracht en in 2021 zelfs eindelijk weer eens een toppositie opleverde. Slimane wist ooit alle vier de stoelen van de jury van The Voice zijn kant op te laten draaien en won die competitie uiteindelijk ook.

De tekst gaat hieronder verder.

Afwachten met Slimane

Dat is niet verwonderlijk want hij is een begenadigd zanger die zijn lied met passie, energie, kracht en overtuiging brengt. Of de Eurovisiepunten uiteindelijk ook massaal zijn kant opkomen, is afwachten. Mon amour is een degelijke chanson, maar klinkt wel heel erg gedateerd. Niets op aan te merken, maar ook snel weer vergeten. Dit is wat ze in Eurovisiekringen een veilige keuze noemen, dus waarschijnlijk goed voor een klassering in de middenmoot. Ook typisch songfestival: een eersteklas vocalist afvaardigen, maar dan met een te doorsnee nummer. Jammer!


02 januari 2024

Eurovisie Songfestival: het grootste feest van Europa begint weer

Door Jeroen Bootsman - In het leven zijn er van die zekerheden waar je de klok op gelijk kan zetten. Zodra het nieuwe jaar een feit is, begint carnaval te leven, wordt menig vakantie geboekt en liggen in no time paaseitjes in de winkel. Maar voor de echte fans markeert het vooral de start van het Eurovisieseizoen. Hoewel het festival pas in mei plaatsvindt, is het maanden daarvoor al aftellen geblazen want in die periode worden de diverse inzendingen bekend gemaakt.

De tekst gaat hieronder verder.

RTL Boulevard en Shownieuws

Die inzendingen zijn onuitputtelijk voer voor programma’s als RTL Boulevard en Shownieuws en geven eindeloze discussies en beschouwingen op social media. Tegenwoordig is het dankzij YouTube een fluitje van een cent om de nationale finales van de diverse deelnemende landen te volgen, iets wat de opwinding bij de fans alleen maar doet toenemen. En dan zijn daar ook nog de speculaties over de eindklassering van de liedjes, wel of geen finaleplaats en hoe het er visueel allemaal uit gaat zien.

De tekst gaat hieronder verder.

Mia Nicolai en Dion Cooper zingen Burning Daylight op het toneel tijdens de generale repetitie op 8 mei 2023 in Liverpool. @Michael Doherty

Memorabel songfestivaljaar

2023 was een memorabel songfestivaljaar voor Nederland. En niet bepaald in positieve zin. Burning daylight was al niet bepaald een spetterende inzending en tot overmaat van ramp bleek het nummer vocaal te hoog gegrepen voor Mia & Dion. In de aanloop naar het festival gingen ze een paar keer gruwelijk de mist in. Kort voordat het festival losbarstte, werd snel de trukendoos opengetrokken en kwam er dan toch nog een optreden van. Gezegd moet worden dat het duo zich bewonderenswaardig wist te herpakken, maar het lied was in vocale zin behoorlijk uitgekleed. En zoals dat tegenwoordig gaat zong het debacle in wording luidruchtig rond en eindigden ze roemloos in de halve finale.

De tekst gaat hieronder verder.

Duncan Laurence tijdens de generale repetitie van het Songfestival 2019 in Israël. @Martin Fjellanger WikiCommons

Duncan Laurence en zijn echtgenoot

Wat er misging? In mijn optiek heeft de selectiecommissie te veel vertrouwd op Duncan Laurence en zijn echtgenoot, die het lied en het duo voordroegen. Maar daar waar Duncan in aanloop naar zijn eindzege in 2019 uiterst professioneel begeleid werd door de door de wol geverfde Ilse Delange, bleek hij zelf nog lang niet toe aan een dergelijke veeleisende rol. Daarbij werd hij ook nog in beslag genomen door zijn eigen nieuwe muziek, die hij op het punt stond uit te brengen. Niet geheel toevallig omdat hij zelf ook nog optrad tijdens de finale van het festival. Het bleek te veel ballast. En het is verbijsterend dat de selectiecommissie dat niet eerder heeft gezien en ingreep.

Dat nooit meer

Dat nooit meer, moet AVROTROS als organiserende omroep hebben gedacht. Na een ongetwijfeld kritische zelfevaluatie ging de samenstelling van de selectiecommissie op de schop. Jan Smit, die het naar verluidt niet eens zou zijn geweest met de keuze voor Mia & Dion, verliet het gezelschap. Cornald Maas bleef wel. Er werden illustere namen als Jaap Reesema en Jacqueline Govaert (Krezip) aangetrokken. En er werd een zogeheten ‘Head of Delegation’ aangesteld. Deze Twan van de Nieuwenhuijzen heeft de ambitie om in elk geval de finale te halen en tenminste bij de bovenste helft in de eindklassering te eindigen.

De tekst gaat hieronder verder.

Hier is Joost Klein

Deze ingrepen hebben geleid tot een verrassende keuze. Een zekere Joost Klein gaat in 2024 onze nationale driekleur verdedigen in het Zweedse Malmö. Niet de meest voor de hand liggende namen als Karsu en Numidia, die veelvuldig werden getipt, maar een relatief onbekende artiest. Desalniettemin heeft Klein zich al flink bewezen op diverse popfestivals en heeft hij zelfs al een nummer één hit in Duitsland weten te scoren.

Buitenissige act

Afgaande op wat er op YouTube van hem te vinden is, belooft het een redelijk buitenissige act te worden. Waarschijnlijk is dit het hipste dat Nederland ooit heeft afgevaardigd. Een kek brilletje, stropdas met Schots motief en een naar gabberhouse neigend geluid. Hoewel de commissie niet unaniem was in de keuze voor Klein rekent Van de Nieuwenhuijzen er op dat Nederland positief zal gaan verrassen op het festival.

De tekst gaat hieronder verder.

Bijdrage aan voorpret

Het liedje van Klein werd gekozen uit meer dan zeshonderd inzendingen en wordt begin maart officieel gepresenteerd. De komende maanden bespreken we op deze site voor het derde jaar in successie alle liedjes en leveren daarmee hopelijk een passende bijdrage aan de voorpret. Veel plezier!