Op deze pagina kunt u het laatste nieuws geschreven door Caty Groen lezen. 

Caty zit altijd boven op het lokale nieuws. Wilt u niets missen met betrekking tot actualiteiten uit de Drechtsteden? Kijk dan regelmatig op deze pagina en u blijf altijd op de hoogte. 

 


 

Actualiteit

21 augustus 2018

We onthulden Dordtse geheimen in de live uitzending van Via Cultura

Voor de uitzending van donderdag 20 september was ik uitgenodigd om een panelgesprek te hebben over Dordtse geheimen.

De redactie kon mij niet veel meer vertellen over het onderwerp dan dat het zou gaan over ‘de stad Dordrecht en haar inwoners door de eeuwen heen’ en ‘verborgen en onbekende plekken in de stad’. Tja, bereid je als gast daar maar eens op voor. Maar toen ik kennismaakte met talkhost Yvo van der Vat, was ik op slag gerustgesteld. Hij zei dat het helemaal niet erg was als gaandeweg de avond het gesprek alle kanten op zou gaan.
Houden van Dordrecht

Nou, en dat ging het ook wel. Maar daar gaven we totaal niet om. Andere panelgasten waren dagbestedingscoach bij het Parkhuis Lisette Mabrouki, columnist Marco van Schaardenburg, fotograaf en cameraman Fokko van der Straaten en stadshistoricus Jaap Bouman. Het beloofde gezellig te worden en dat is in ieder geval helemaal uitgekomen. Tussen de platen door en de live muziek van The Grey Pants hebben we met elkaar gesproken over dat waar we, ieder op onze eigen manier, zo van houden: Dordrecht.

Je kunt de hele uitzending terugluisteren via Drechtstad FM.


Actualiteit

30 december 2016

Lijstjestijd

Wat een verrassing. Ik heb het afgelopen jaar geen boek geschreven, nou ja, het Dordrechts Winterboek heb ik samengesteld en ook verbindende teksten geschreven alsmede de receptenrubriek voor mijn rekening genomen, maar dat zie ik allemaal meer als een project dan een boek van mijn hand.

Toch was ik heel verrast in de Boeken Top 15 bij Vos & van der Leer nog een boek van mij terug te vinden. Het vijfde deel uit de Rick Benson-serie staat op de elfde plaats: Hoge bomen in Stadspolders. Het boek van vorig jaar heeft het dit jaar dus nog goed gedaan. Leuk om dat te zien. Overigens staat het Dordrechts Winterboek op de vijfde plaats en dat vind ik ook geweldig.


Actualiteit

28 december 2016

Aan het werk met Teus voor het werk van Teus

Onlangs was ik op bezoek bij Teus Zantman voor een interview over zijn werk. Teus tekent stadsgezichten en dat zijn niet zomaar tekeningetjes. Met uiterste precisie en overgoten met een beetje abstractie heeft hij een heel eigen stijl ontwikkeld.

De tekeningen van Teus hangen niet alleen aan de muur, ze worden ook gedrukt op papieren placemats die worden gebruikt in restaurants. Duizenden mensen hebben gegeten van een bord dat op een placemat van Teus stond. Zijn vrouw Anja maakte deze foto toen ik Teus had gefotografeerd.


Actualiteit

05 januari 2016

Met stip...

Aan het einde van het jaar, lijstjestijd, kwam ook boekhandel Vos & van der Leer met een lijstje van hun twintig best verkochte boeken in 2015. Daar stonden verrassingen in waar ik heel blij mee ben en soms ook wel wat verbaasd door was.

Zo is het natuurlijk geweldig dat ‘Anders nog iets’ op nummer 1 staat. Maar dat Dordrecht, stad in oorlogstijd op de tweede plaats staat, had ik niet verwacht. Ook een vijfde plaats voor Hoge bomen in Stadspolders was een complete verrassing. Het boek is nog maar een paar weken uit!

Verder is het leuk om te zien dat ‘Blijf Maar!’, het eerste deel over verdwenen winkels in Dordrecht nog steeds in de top 20 te vinden is, op de voet gevolgd door Twittercop in Dordrecht. Reuzetrots ben ik dat dit boek over politieagent Dirk-Jan Grootenboer ook zo goed is ontvangen.

Alle kopers van deze boeken: bedankt!


Actualiteit

28 mei 2015

Agent in poppenhoek

Wat doet agent Dirk-Jan Grootenboer hier in de poppenhoek?

Lees er alles over in het boek over deze agent en zijn werk dat eind september verschijnt.


Actualiteit

12 april 2015

Wat nu?

Het tweede winkelboek met de titel ‘Anders nog iets?’ verscheen eind vorige maand en bijna de helft van de eerste druk is verkocht. Mooi!

Het boek over de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht, dat ik samen schreef met Saskia Lensink, verschijnt 2 mei en is nu in druk.

Wat nu?

Voor de liefhebbers van Rick Benson: de eerste tienduizend woorden zijn geschreven. Veel mensen vragen mij wanneer het vijfde deel verschijnt. Dat is op de dag dat Sinterklaas in Nederland arriveert: zaterdag 14 november 2015.

Maar volgende week ga ik eerst verder met het boek over de man op de foto: Dirk-Jan Grootenboer.
Het wordt een uiterst leesbaar, leuk en informatief boek dat een kijkje geeft in de werkzaamheden die Dirk-Jan uitvoert als hoofdagent van politie. Naast zijn verzamelde columns, veel foto’s en interviews, staan er ook een aantal reportages in van de diensten die ik met Dirk-Jan en zijn collega’s heb meegedraaid.

Binnenkort meer over dé twittercop van Nederland!

(foto: Cees Schilthuizen)


Actualiteit

21 maart 2015

Fietsen leren bij de fietsenwinkel

Over precies een week verschijnt ‘Anders nog iets?’, het tweede deel van ‘Blijf Maar!’ over verdwenen winkels in Dordrecht. Ook in dit tweede deel staan weer veel leuke foto’s. Zoals deze.

Dirk Wulfse startte in 1895 een rijwielhandel op de hoek van de Cornelis de Wittstraat en de Spuiweg. En als je er een fiets kocht, dan leerde mijnheer Wulfse je ook fietsen. Fietsen werd in die tijd hip en de notabelen van de stad wilden graag een fiets hebben, maar wilden het wel op een beetje deftige manier leren.

Achter zijn rijwielhandel was het Beverwijcksplein en niet zelden zag je daar een deftige dame of heer rondjes fietsen rond de fontein met Dirk Wulfse, ook op een fiets, voorop.

Overigens staat op deze foto zijn zoon Simon die zijn dochter leert fietsen en een rondje maakt door de Grotekerksbuurt.


Actualiteit

16 januari 2015

Nachtdienst

Gisteren heb ik opnieuw een nachtdienst meegelopen met Dirk Jan Grootenboer.

Tot 03.00 uur heb ik Dordrecht bij nacht gezien, gezien hoe Dirk Jan en zijn collega van het ene op het andere moment in situaties terechtkomen die u en ik niet dagelijks meemaken. Het boek over deze twittercop is nog lang niet klaar, maar ik kan u wel zeggen dat het bijzonder wordt.

Alles over twittercop Dirk Jan Grootenboer die durft te delen ligt in de loop van dit jaar in de boekhandel.


Actualiteit

02 januari 2015

Schitterend begin van het nieuwe jaar

Overspoeld met berichtjes naar aanleiding van dit artikel in AD/De Dordtenaar van vandaag.

Dank voor alle lieve reacties, het is zo leuk om te lezen hoe meelevend en trots mensen voor me zijn.

Volgens boekhandel Vos & van der Leer kon het jaar niet beter beginnen. Helemaal mee eens!


Actualiteit

31 december 2014

Geweldig die eindejaarslijstjes

Als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het wel die eindejaarslijstjes. Wat was het mooiste liedje, het meest unieke woord, de beste politicus, de leukste stofzuiger, het lekkerste toetje, het beste tv-programma, de mooiste actrice, de lekkerste wijn, de beste oliebol.

Alles draait aan het einde van het jaar om cijfers en natuurlijk de nummer 1. En vaak is het zo dat ik degene die niet in zo’n lijstje staat genoemd juist het beste vind, al was het alleen maar om het stiekem niet eens te zijn met ‘de massa’.

Sinds vanmorgen is mijn mening compleet veranderd.

Dankzij idordt.nl heb ik plotseling een totaal andere kijk op lijstjes.


Actualiteit

27 november 2014

Pop up market met Supersintcadeaus

Afgelopen zomer was het Dordtse Beverwijcksplein de idyllische plek voor een maandelijkse Pop Up Market. Kraampjes vol leuke artikelen, een gezellig terras en fijne muziek. Zondag 30 november is er een extra Pop Up Market en namens boekhandel Vos & van der Leer sta ik die middag ook in een kraampje om leuke sinterklaascadeautjes te verkopen voor een schijntje!

Wat dacht u van het Dordt Spel?

Normaal 22,50 euro maar alleen deze zondagmiddag voor de spotprijs van 15 euro!Dordt Spel

En dan natuurlijk alle vier tot nu toe verschenen deeltjes uit de serie Dordtse detectives met rechercheur Rick Benson in de hoofdrol:

Nog een laatste tip voor iedereen die een goed huwelijk heeft of het graag wilt hebben: Van het humoristische boekje ‘Trouwen doe je niet alleen’ kun je een geweldige surprise maken! Zondagmiddag te koop voor slechts een paar euri!

Kom ook naar de Pop Up Market

Zondag 30 november 2014 van 12.00 – 17.00 uur op het Beverwijcksplein in Dordrecht.


Actualiteit

10 augustus 2014

Tweede winkelboek in de maak

Deze weken ben ik volop bezig met interviewen voor het tweede winkelboek. De opvolger van ‘Blijf Maar!’ verdwenen winkels in Dordrecht, de jaren 50 en 60, krijgt een waardige opvolger.

Ik heb op dit moment een stuk of vijftien gesprekken achter de rug en er zijn tot nu toe ruim zeventig aanmeldingen van oud-winkeliers, familie van winkeliers en mensen die in een verdwenen Dordtse winkel hebben gewerkt.

Niet alle zeventig aanmeldingen komen in dit tweede deel omdat er soms winkels worden aangemeld door derden die mij attent maken op verdwenen zaken, maar er zelf niets over kunnen vertellen behalve het doorgeven van het adres. Het gaat me juist om het verhaal áchter de winkeldeur, inclusief foto’s en bonnetjes en leuke advertenties en zo.

De sluitingsdatum voor het aanmelden van een verdwenen Dordtse winkel eind van deze maand. Heeft u een verhaal en beeldmateriaal, meld u dan nog snel even aan met het aanmeldingsformulier bij boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht. Misschien kom ik dan wel bij u langs!


Actualiteit

28 juni 2014

Op naar de Pop Up markt

Zondagmiddag 29 juni ben ik van 12.00 uur tot 17.00 uur op de Pop Up Market in de boekenkraam van boekhandel Vos & van der Leer. De Pop Up Market wordt gehouden op het Beverwijcksplein in Dordrecht en telt meer dan zestig gelegenheidskramen.

Deze hele zomer wordt er een Pop-Up Market gehouden op iedere laatste zondag van de maand, tegelijk met de Dordtse koopzondag.

Boekhandel Vos en van der Leer neemt deze zomer voor het eerst deel aan de gezellige zondagmiddagmarkt die ik mag bemensen. In de kraam van de boekhandel zijn alleen Dordtse producties te koop.

Niet alleen de boeken die ik zelf heb geschreven, maar ook bijvoorbeeld ‘Over de Kop’, het recent verschenen boek van Wim van Wijk en andere mooie (foto)boeken met Dordrecht in de hoofdrol.

Ook mijn roman ‘Alles in huis’ kun je er kopen als cadeau verpakt met een gratis Alles-in-huiskoffiemok.

Het Dordt Spel ligt er ook en kost zondagmiddag maar 17,50 euro in plaats van 22,50 euro! En als je er toch bent, kijk dan ook eens naar de andere aanbiedingsboeken met een Dordts karakter. 


Actualiteit

22 juni 2014

Lezing over "Blijf maar!"

Over het boek ‘Blijf Maar!’ geef ik donderdag 26 juni een lezing in Gravenhorst.

Vóór de pauze gaan we het hebben over het boek aan de hand van veel afbeeldingen, verhalen en anekdotes en na de pauze trekken we het iets algemener en gaat het vooral over het dagelijks leven in de jaren 50 en 60.

Ook dan komen er veel, zeer herkenbare foto’s voorbij.

We kijken in de winkel van toen, hebben het over de opkomst van de supermarkt met King Corn en pudding zonder koken, maar ook over kapsels van toen, idolen van toen en aardse dingen als de botervloot en Buisman.

De lezing begint om 14.00 uur en de middag is rond 16.30 uur afgelopen. Kaarten kosten € 3,50 en zijn verkrijgbaar aan de bar in Gravenhorst aan de Vijverlaan 1004.

Er is een maximum aantal zitplaatsen, dus zorg dat u uw kaarten op tijd binnen hebt!


Actualiteit

10 juni 2014

Tweede winkel boek in de maak

Het boek ‘Blijf Maar!’ winkels in Dordrecht, de jaren 50 en 60 krijgt een vervolg.

Van deze bestseller, die in 2012 verscheen, zijn inmiddels bijna 3500 exemplaren over de toonbank gegaan. Uit de vele enthousiaste reacties is gebleken dat het boek ook naar oud-Dordtenaren in alle uithoeken van de wereld is gestuurd.

De Dordtse uitgeverij heeft gehoor gegeven aan de roep om een tweede deel van het boek ‘Blijf Maar!’
In het tweede deel komen een aantal winkels te staan die niet meer in het eerste deel konden worden opgenomen omdat er geen ruimte meer voor was.

‘op de plank blijven liggen’

 

Ook zijn een aantal winkels ‘op de plank blijven liggen’ omdat zij aanvankelijk niet mee wilden doen met het project, maar daar later spijt van kregen toen bleek dat het boek zo’n groot succes was en in zo’n mooie uitvoering in de boekhandel lag. En er is nog plaats voor andere verdwenen Dordtse winkels!

Bent u oud-winkelier, heeft u in een Dordtse winkel gewerkt die er nu niet meer is of bent u familie of bekenden van zo’n winkel, meld deze winkel dan aan! We hopen dat de aanmelders ook over beeldmateriaal beschikken. Niet alleen foto’s, maar ook kassabonnen, advertenties, opschrijfboekjes, zegeltjes enz. zijn welkom.

Aanmelden kan door een aanmeldformulier op te halen bij boekhandel Vos & van der Leer op de Voorstraat 258-A (naast V&D) of in de winkelcentra Sterrenburg en Bieshof. 

Aanmelden kan ook rechtstreeks bij de auteur via haar website: www.catygroen.nl of telefonisch: 06-55190658.

Het tweede winkelboek ligt nog dit jaar, medio november, in de boekhandel.


Actualiteit

05 mei 2014

Nieuwe Rick Benson bij Radio Rijnmond

En dan staat er plotseling iemand van Radio Rijnmond voor de deur om je te interviewen over Blind gezicht op Dordrecht, de nieuwe Rick Benson die 10 mei in de boekhandel ligt.

En wat werd het een leuk gesprek! Ik werd geïnterviewd door Sharina Helderop en binnen één minuut was het ijs al gebroken. Ze heeft er een enorm leuke montage van gemaakt en omdat het immers een Dordtse Baantjer is, staat er ook die geweldige muziek onder uit de televisieserie.

Het item is uitgezonden in het programma Dwars door Rijnmond van Chantal Quak.
Neem even een tel de tijd om het fragment te beluisteren:

Klik hier voor het fragment

Overigens ben ik donderdag 8 mei te gast in een ander radioprogramma. Dan zit ik live in de uitzending van Via Cultura! op Drechtstad FM 95.7 dat te beluisteren is tussen 20.00 en 21.00 uur. Leuk!


Actualiteit

21 april 2014

Nieuwe Rick Benson verschijnt 10 mei

De spanning stijgt nu toch wel een beetje want zaterdag 10 mei verschijnt de nieuwe Rick Benson. Ik zou er inmiddels al een beetje aan gewend moeten zijn, het is immers het vierde deel. Toch ben ik altijd erg benieuwd hoe mensen het vinden.

De Rick Benson-serie heeft een groeiend aantal lezers. Ik word vaak aangesproken op het personage Rick Benson, hij is onder de lezers echt gaan ‘leven’, een groter compliment kan ik dus niet krijgen. Als ik in de binnenstad van Dordrecht loop en een mij onbekende mijnheer in het voorbijgaan naroept wanneer Rick Benson de volgende moord gaat oplossen, dan vind ik dat geweldig.

De nieuwe Rick Benson heet Blind gezicht op Dordrecht en speelt zich niet alleen in Dordrecht af, maar ook een stukje in Zwijndrecht en wel in restaurant Zomerlust. Vandaar dat de coverfoto ook vanaf het terras van het restaurant is gemaakt.

De dordtse uitgeverij heeft niet voor niets 10 mei gekozen als verschijningsdatum, want 11 mei is het Moederdag. Marketingtechnisch goed gezien, heet dat. En wees nou eerlijk, voor 8,95 euro heb je natuurlijk een leuk moederdagcadeautje en aan de hand van de foto en de achterflap van het boek is er meteen veel te bepraten tijdens de koffie met gebak.

Wil je een gesigneerd exemplaar?

Wil je een gesigneerd exemplaar van Blind gezicht op Dordrecht of een van mijn andere boeken, kom dan zaterdag 10 mei naar boekhandel Vos & van der Leer op de Voorstraat 258-A in Dordrecht, naast V&D. Daar signeer ik van 14.30 uur tot 15.30 uur!

En ik ben in goed gezelschap, want een uur eerder zitten daar niemand minder dan Nicci French óók hun nieuwe boek te signeren. Komen dus! Graag tot dan.


Actualiteit

16 april 2014

Voor de klas

Onlangs was ik twee dagen te gast op het Dordtse Insula college om te vertellen over mijn boeken en schrijverschap. Het was lang, lang geleden dat ik in een school was. Soms moest ik even wachten tussen de lesuren in voordat ik in een andere les werd verwacht en die tijd zat ik uit in de lerarenkamer.

In mijn tienertijd was dat zo ongeveer het Heilige der Heiligen en het was uitgesloten dat je als leerling een voet over de drempel zette in die ruimte, zelfs wendde je respectvol je hoofd af en keek niet naar binnen als de deur per ongeluk een stukje open stond.

Hoe nieuwsgierig je ook was!

De docentenkamer bleek ook hier een leerlingenvrije zone te zijn met comfortabele banken, gemakkelijke stoelen om een lange tafel en vooral lekkere koffie uit een prima automaat. Als bijen zoemden de docenten in en uit de docentenkamer.

En ja hoor, deze was nog hetzelfde: de bel waarvan ik de eerste twee keer van schrik een halve meter van mijn stoel kwam, maar waaraan ik al snel gewend raakte en net als de andere docenten en leerlingen op reageerde als de hond van Pavlov.

Ik was bang dat mijn verhaal niet interessant genoeg zou zijn en als gevolg daarvan iedereen ongeïnteresseerd door elkaar zou gaan praten of dat ik uit intense verveling zou worden bekogeld met proppen papier, bonkjes vlakgum en korsten overgebleven brood. Maar die angst was volkomen onterecht.

‘Wat verdien je ermee?’ en: ‘Bent u rijk?’

 

In een kwartier tijd heb ik in iedere examenklas Nederlands mavo 4 een korte uitleg kunnen geven over mijn werk en ik had zowaar het idee dat ze het leuk vonden. Na afloop was er de mogelijkheid tot vragen en stellen en vrijwel iedere eerste vraag die uit de acht verschillende klassen kwam was dezelfde: ‘Wat verdien je ermee?’ en: ‘Bent u rijk?’

Toen ik ze uitlegde over de gebruikelijke royaltyregeling voor auteurs, vielen sommige monden open. Eén leerling keek me ongelovig aan en zei: ‘Zo weinig, maar waarom doet u het dan?’

Tja, om goed antwoord te kunnen geven op deze vraag bleek een kwartier toch kort.


Actualiteit

25 maart 2014

Tussen de nieuwe aanwinsten

Wat bijzonder om te zien dat mijn roman ‘Alles in huis’ bovenaan de lijst staat van de nieuwe aanwinsten in de bibliotheek.

En hij is al uitgeleend ook!


Actualiteit

22 maart 2014

John de Wolf op bezoek bij Vos & van der Leer

Vanmorgen, zaterdag 22 maart, was John de Wolf in de winkel bij Boekhandel Vos & van der Leer op de Voorstraat in Dordrecht. Daar signeerde hij zijn boek De Wolf, John.

Aan de belangstellenden in de winkel heeft hij uitgelegd hoe de biografie tot stand is gekomen. Auteur Jeroen Siebelink is zeker driekwart jaar in zijn buurt geweest en leverde een biografie af die klinkt als een klok.

Met veel humor en aandacht voor zijn lezers plaatste hij de ene opdracht na de andere in zijn boeken en natuurlijk wilde iedereen wel even met hem op de foto.

Foto: Thymen Stolk


Actualiteit

24 februari 2014

Trouwen doe je niet alleen

De mooiste dag van je leven kan zomaar ontaarden in een zwarte bladzijde. De Dordtse fotograaf Machiel Mol heeft honderden trouwreportages gemaakt en weet uit ervaring dat niet ieders trouwdag als een sprookje was. Hij vertelde ruim dertig komische, treurige en absurde gebeurtenissen die hij meemaakte aan auteur Caty Groen. De treffende illustraties zijn van Frank van der Leer.

De werkelijkheid is soms zó bizar, die kun je niet verzinnen.

Trouwen doe je niet alleen
Waargebeurde missers op de mooiste dag van je leven
Auteurs: Caty Groen & Machiel Mol
Illustrator: Frank van der Leer
Uitgave: dordtse uitgeverij
ISBN/EAN: 9789081783576
Prijs: 7,95 euro
Aantal pagina’s: 80
Verschijning: oblong paperback

Trouwen doe je niet alleen is vanaf 8 maart te koop bij de drie vestigingen van boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht op de Voorstraat 258-A (naast V&D) en in de winkelcentra Sterrenburg en Bieshof. Het boekje is ook te bestellen via iedere boekhandel in Nederland.


Actualiteit

23 februari 2014

Maak kennis met Machiel Mol

Deze serieuze man is bezig met een serieuze taak. Zijn naam is Machiel Mol en hij kijkt de eerste proef na van een heel leuk boekje. Dat boekje krijgt de titel ‘Trouwen doe je niet alleen’ en heeft als ondertitel: Waargebeurde missers op de mooiste dag van je leven.

Waargebeurde missers op de mooiste dag van je leven

Machiel Mol heeft in zijn loopbaan als reportagefotograaf meer dan zevenhonderd trouwreportages gemaakt. Zo’n trouwdag verliep niet altijd op rolletjes, en dan druk ik me nog gematigd uit.
Ruim dertig van de meest komische, treurige, zielige en absurde verhalen heb ik uitgewerkt tot cursiefjes.

Deze korte verhalen zijn voorzien van geweldige illustraties door Frank van der Leer.

Het boekje Trouwen doe je niet alleen ligt in vanaf 8 maart in de boekhandel. Dat is de eerste dag van de Nationale Boekenweek, een mooi ezelsbruggetje.

Je kunt het boekje vanaf die dag in ieder geval kopen bij boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht, maar het is ook te koop en te bestellen bij iedere boekhandel in Nederland. De prijs is slechts € 7,95.

Hou deze website in de gaten, want zeer binnenkort onthullen we hier de cover van het boek!


Actualiteit

10 december 2013

Koffie op bureau Groenmarkt

Zondagmiddag ben ik op de koffie geweest bij hoofdagent Dirk-Jan Grootenboer die tijdelijk is toegevoegd aan het rechercheteam van bureau Groenmarkt. Dit politiebureau speelt ook een grote rol in de Rick Benson-reeks. Het politiebureau zelf had ik nooit van binnen gezien en daarom had Dirk-Jan mij uitgenodigd.

Ik heb een rondleiding gehad door het enorme pand dat nog prachtige historische details heeft, maar verder helemaal als kantoor is ingericht. Talloze kamers en kamertjes telt het grote huis, inclusief een grote zolder.

De koffie smaakte prima en het was ook leuk om kennis te maken met een paar andere collega’s van Dirk-Jan.

Het bezoek had ook nog een heel leerzame functie, want buiten het feit dat ik de werkruimte van Rick Benson nu beter kan visualiseren, hebben de collega’s mij ook nog een paar zeer goede tips gegeven waar ik in de volgende delen goed gebruik van kan maken.

Natuurlijk heb ik de drie reeds verschenen deeltje gesigneerd achtergelaten op bureau Groenmarkt, de werkplek van Dirk-Jan Grootenboer, zijn collega’s en de fictieve Rick Benson.


Actualiteit

06 december 2013

Dirk-Jan Grootenboer: ‘Kruip in de huid van…’

Benson, mijn verzonnen rechercheur die werkzaam is bij bureau Groenmarkt in Dordrecht, krijgt in het werkelijke leven steeds meer een gezicht.

Vanmorgen las ik op de site van idordt de blog van Dirk-Jan Grootenboer, hoofdagent van politie en tijdelijk toegevoegd aan, jawel, bureau Groenmarkt. Hoe bijzonder dat is beschrijft hij op zijn eigen blog.

Voor wie de printscreen helemaal wil lezen, is hier de link: http://idordt.nl/kruip-de-huid-van/
Op de website idordt.nl staan nog veel meer Dordtse dingen en ook meer teksten van onze Rick Benson: Dirk-Jan Grootenboer.

Enne… ik wil graag eens keuren hoe de koffie smaakt op bureau Groemarkt. Rick Benson kan er liters van op.


Actualiteit

03 december 2013

Plaats delict

Dordt Centraal besteedde in een artikel ruim aandacht aan mijn nieuwste aflevering uit de Rick Benson-serie. Na een leuk interview verscheen het stuk afgelopen vrijdag in hun krant. Uit reacties heb ik begrepen dat ook dit boek met plezier is gelezen.

Ik hoop alleen dat Sinterklaas het niet vergeet in te kopen, want voor 7,95 euro heb je toch iets heel leuks in je schoen!


Actualiteit

16 november 2013

Leuke actie van Mijn Crabbehof

Wijkwinkel Crabbehof heeft een leuke actie op touw gezet waarbij zij, in samenwerking met boekhandel Vos & van der Leer, vijf exemplaren mogen weggeven van mijn nieuwe boekje De fluisteraar van Crabbehof.

Ga dus snel naar de facebookpagina van www.facebook.com/Crabbehof en like en deel de pagina en maak kans op een gratis exemplaar!


Actualiteit

01 juni 2013

Vincent Mentzel krijgt eerste boek

Fotograaf Vincent Mentzel ontving in de Dordtse boekhandel Vos & van der Leer het eerste exemplaar van het boek ‘Dordrecht in tegenlicht, Joost van de Weg 1874-1957’.

Het boek ‘Dordrecht in tegenlicht’ is een eerbetoon aan de vakman die Joost van de Weg was. Hij was een lichtkunstenaar die altijd probeerde om onder perfecte omstandigheden de foto te maken zoals hij die voor ogen had. Met zijn houten 13×18-camera achterop de fiets was hij een bekende figuur in de stad.

Mentzel ontving het eerste exemplaar van het boek uit handen van de broers Ad en Will Bakker. Ad Bakker heeft een kunst- en lijstenwinkel op de Spuiweg in Dordrecht en was de initiatiefnemer voor deze uitgave.

Het beeldmateriaal voor dit boek werd onder meer samengesteld uit collecties van particulieren, Adri Bakker en het Regionaal Archief Dordrecht. De inleiding is geschreven door Gert van Engelen. Naast Van Engelen had ook Will Bakker een belangrijk aandeel in deze productie. Hij optimaliseerde de zwart-wit scans en nam de vormgeving van het boek voor zijn rekening. Drukkerij RAD in Dordrecht heeft het boek gedrukt. Mentzel toonde zich verheugd, vond het een emotionerend boek en prees Van de Weg voor de manier waarop hij het oude Dordrecht heeft vastgelegd.

Het grootformaat boek ‘Dordrecht in tegenlicht’ kost 22,50 euro en is te koop bij de drie vestigingen van boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht: op de Voorstraat 258-A en in de winkelcentra Sterrenburg en Bieshof. Online bestellen kan ook via www.vosvdleer.nl


Actualiteit

17 mei 2013

Fan

Gistermiddag greep een oudere mevrouw mij bij de arm. ‘Ik ben een fan’, vertrouwde ze me toe. Niet gehinderd door enige sterallures wilde ik haar vragen van wie ze een fan was maar ze was me voor. ‘Ik heb al uw boeken.’

Op dergelijke momenten word ik bevangen door verlegenheid. ‘Wat leuk’, stamelde ik blozend. Ik ben nog lang niet gewend dat wildvreemde mensen mijn boeken lezen.

Door mijn werkzaamheden bij de krant en het schrijven van een aantal non-fictie boeken kreeg ik vaak reacties van lezers, dat is niet nieuw voor mij. Maar die gingen dus vrijwel altijd over het onderwerp van mijn schrijverijen, nooit over mijzelf als schrijver en zo hoort het ook.

Bij fictie is dat totaal anders, tenminste, zo ervaar ik dat. De mevrouw doelde met ‘al uw boeken’ dus ook op de twee delen uit de Rick Benson-serie. En reacties op fantasieën die ik aan het papier toevertrouw zijn echt anders dan nuchtere feiten noteren.

Het geluksgevoel dat je krijgt na een compliment over je roman komt anders aan en kritiek raakt je ook harder. Vraag me niet hoe dat komt, wellicht zit het meer op je huid omdat het verhaal aan je brein is ontsproten.

Tijdens diezelfde middag sprak ik ook nog een man die vertelde dat hij Raadsels op de Dordtse kermis had gelezen, deel twee uit de Rick Benson-serie. Toen hij het boek kocht kreeg hij er van de boekhandel een zuurstok bij, een echte Oosterhoutse kermisstok. Om alvast in de kermisstemming te komen, hadden ze erbij gezegd. Aan de zuurstok zat een kaartje met daarop de cover van deel drie en de mededeling dat dit deel 17 november aanstaande verschijnt.

‘Ik snap niet waarom ik nou weer moet wachten tot 17 november voor dat derde deel’, sprak hij wat verongelijkt.

‘Ik moet het schrijven natuurlijk’, zei ik. ‘En daar moet u me wel even de gelegenheid voor geven.’
Hij liet het tot zich doordringen en knikte toen. ‘Dat is ook weer waar.’

Een fan die dat begrijpt is helemaal geweldig.


Actualiteit

29 april 2013

Joost

Aan het einde van de maand verschijnt het boek Dordrecht in tegenlicht, een grootformaat fotoboek met foto’s uit Dordrecht die zijn gemaakt door de Dordtse fotograaf Joost van de Weg.

Er is niet veel bekend over de vrijgezelle Joost van de Weg (1874-1957) die zijn geliefde stad Dordrecht zo professioneel en met een artistiek oog heeft vastgelegd. Kunsthandelaar en lijstenmaker Ad Bakker heeft, samen met zijn broer Will, aan de hand van beeldmateriaal een collectie samengesteld die recht doet aan het technisch hoogstaand werk van Van de Weg.

Naast beeldmateriaal dat in het bezit is van Ad Bakker hebben anderen, waaronder Erfgoedcentrum DiEP, medewerking verleend door foto’s beschikbaar te stellen waardoor een mooie, gevarieerde collectie zwart-wit foto’s ontstond.

Journalist Gert van Engelen schreef een boeiende inleiding voor deze uitgave. Hij heeft grondig historisch onderzoek gedaan naar de Dordtse fotograaf en sprak naast Ad Bakker, die Van de Weg persoonlijk heeft gekend als bekende van zijn vader, ook de inmiddels 95-jarige Chris Stijns die een fotostudio had in de Dordtse Wijnstraat. De lezer komt zo een klein beetje meer te weten over de zonderlinge Joost Van de Weg die een goede fotograaf was en in relatieve eenzaamheid overleed in het oudemannenhuis op het Bagijnhof in Dordrecht.

Het is nog mogelijk om in te teken voor het fotoboek Dordrecht in tegenlicht, Joost van de Weg 1874-1957 dat op 1 juni verschijnt. De intekenprijs is 17,50 euro, inclusief een gratis reproductie van 45×35 cm. Na 1 juni krijgt het boek de vaste winkelprijs van 22,50 euro.

Bij ophalen van het boek kunnen intekenaars met een bon hun gratis reproductie afhalen bij Ad Bakker, kunst & lijsten, Spuiweg 50-54, Dordrecht. Daar kan de prachtige reproductie eventueel worden ingelijst voor de speciale prijs van 42,50 euro (normaal 67,50)

Intekenen kan in elk filiaal van boekhandel Vos & van der Leer, maar wie onderaan deze pagina zijn naam en adres achterlaat kan ook op deze manier intekenen. Ik neem dan contact met u op.


Actualiteit

22 april 2013

‘Moet ik alweer wachten op deel drie’

‘Uit!’ schreef iemand op Twitter. ‘Ha, eindelijk. Het kon me niet vroeg genoeg komen.’ ‘Nu moet ik alweer wachten op deel drie.’

Het zijn slechts twee opmerkingen waar ik dit weekend veel over heb nagedacht. Zaterdag verscheen Raadsels op de Dordtse kermis, het tweede deel uit de Rick Benson-serie. Grote overeenkomst tussen de twee opmerkingen van de twee lezers is dat ze het boek te snel uit hebben naar hun zin en ze te lang moeten wachten op een nieuw deel.

Ik vind het de grootste complimenten die ik kan krijgen. Want het was zaterdag een geweldige dag. Maar liefst drie signeersessies stonden me te wachten. De aftrap was om tien uur in winkelcentrum Sterrenburg in Dordrecht waar boekhandel Vos & van der Leer letterlijk alles uit de kast had gehaald om mijn boek te promoten. Er was direct bezoek! Behalve dat het strelend is om complimenten te ontvangen, vond ik het nog leuker om kennis te maken met lezers.

Van twaalf tot één uur stond een signeersessie bij Vos & van der Leer in winkelcentrum Bieshof gepland. Hoewel het minder druk leek, was ook hier de belangstelling groot.

Als laatste was de vestiging op de Voorstraat aan de beurt. Heel leuk waren de verraste reacties op het grappige kleine cadeautje dat kopers van het boekje ontvingen. Omdat deel twee uit de Rick Benson-serie deels afspeelt op de Dordtse kermis, kregen mensen een zuurstok bij het boekje. Aan de zuurstok zat een kaartje met daarop de aankondiging dat deel drie verschijnt op 17 november aanstaande. Vandaag, maandag, was de eerste reservering van dit deel al een feit. Geweldig!


Actualiteit

16 april 2013

In de krant

Het ging heel snel gisteren. Binnen een half uur zat er een verslaggever bij mij thuis aan tafel, was de foto gemaakt en vanmorgen kon de wereld het resultaat consumeren.

In pyjama heb ik de eerste twitterberichten gelezen, zelf had ik de krant nog niet gelezen. Wat een leuke reacties allemaal, ook van mensen die ik persoonlijk niet ken maar mij volgen omdat ze de Rick Benson-serie leuk vinden om te lezen.

Geweldig. Zaterdag hoop ik al die mensen te ontmoeten als ik in elk van de drie vestigingen van boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht een uurtje aanwezig ben om te signeren.

Van 10.00 tot 11.00 uur in de vestiging in winkelcentrum Sterrenburg, van 12.00 tot 13.00 uur in winkelcentrum Bieshof en van 14.00 tot 15.00 uur op de Voorstraat 258-A naast V&D.

Op het artikel in AD/De Dordtenaar van dinsdag 16 april kwamen enorm veel leuke reacties binnen.


Actualiteit

07 april 2013

Raadsels op de Dordtse kermis

Toen Sinterklaas op zaterdag 17 november voet aan wal zette in Nederland, verscheen ook Mysterie op het Land van Valk. Op 20 april 2013 ligt deel twee uit deze serie in de winkel.

Voor wie geen idee heeft waar ik het over heb, zal ik even snel terugblikken:

Van boekhandel Vos & van der Leer kreeg ik opdracht een lekker lezende detective te schrijven die in de Drechtsteden afspeelde. Zoiets als Baantjer, maar dan moest het verhaal zich afspelen in Dordrecht en niet in Amsterdam.

Ik bedacht een fictieve rechercheur en noemde hem Rick Benson. De vijfendertigjarige Benson was geboren op de Nieuwe Haven, een beetje sjiek type met een Dordtse moeder en Engelse vader waar hij zijn onderkoelde humor aan heeft te danken. Na het overlijden van zijn moeder, verhuisde de vader van Rick terug naar Engeland. Rick zelf woont boven stripwinkel Sjors, hij heeft leuke buren en werkt een stukje verderop bij het politiebureau op de Groenmarkt.

Mysterie op het Land van Valk was meteen al een doorslaand succes. Binnen een paar dagen was de gehele voorraad uitverkocht. Inmiddels ligt de derde druk in de winkel.
Omdat er iedere week bij Vos & van der Leer wel wordt gevraagd wanneer nu deel twee verschijnt, is besloten Raadsels op de Dordtse kermis te laten verschijnen op zaterdag 20 april.

De boekjes van Rick Benson kosten € 7,95 en zijn afzonderlijk van elkaar te lezen.
Dit is de tekst van de achterflap:

Raadsels op de Dordtse kermis

Wie over de kermis liep bleef geheid staan voor de mysterieuze vierkante tent naast de poffertjessalon. ‘Madame Eufemia kent uw toekomst’, stond er op het grote bord boven de ingang van dieppaars tentdoek. […] ‘Toegang 7,50’ en ‘Alleen volwassenen’.
[…] De vrouw in de zomerjurk deed in het donker voorzichtig een stap naar voren en drukte haar tasje tegen haar maag. Kordaat schoof Mia het gordijn opzij en stapte de duisternis in. ‘Ik ben Madame Eufemia. Ga zitten, ik weet waarvoor jij komt.’

De Dordtse Zomerkermis op de Spuiboulevard is een drukbezocht evenement. Rechercheur Rick Benson en zijn collega Jeroen Vierstroom nemen ook een kijkje op de kermis samen met het neefje van Jeroen, de tiener Diogo. Maar er is veel werk te doen als een kunsthandelaar hevig toegetakeld wordt gevonden in zijn winkel op de Voorstraat Noord. Het is het begin van een aantal brute overvallen. Als ook nog een moord wordt gepleegd, lijkt het of er weinig tijd overblijft om naar de kermis te gaan.

De boeken uit de Rick Benson-serie zijn afzonderlijk te lezen.

Raadsels op de Dordtse kermis
door Caty Groen
ISBN 9789081783521

Nieuwsgierig geworden? Vanaf 20 april is het in ieder geval in de drie winkels bij boekhandel Vos & van der Leer verkrijgbaar, op de Voorstraat 258-A in Dordrecht en in winkelcentrum Sterrenburg en Bieshof. Online bestellen kan ook via www.vosvdleer.nl of druk op de knop Contact bovenaan de pagina en vul het contactformuliertje in.


Actualiteit

11 maart 2013

Derde druk voor Mysterie op het Land van Valk

Er is een derde druk verschenen van mijn boek Mysterie op het Land van Valk. Wat een geweldig resultaat, ik had niet durven dromen dat zoveel mensen het waarderen. Er wordt over gepraat, mensen geven het elkaar cadeau en het boekje reist niet alleen door het land maar gaat zelfs de wereld over.

Zo’n eerste succes van een boekje wat een serie gaat worden maakt het wel een beetje eng voor deel twee. Het volgende boekje, en de delen die erna komen, moeten minstens zo leuk en boeiend zijn. Liefst nóg leuker en boeiender.

Daar kan ik ’s nachts weleens van wakker liggen. Begrijpt u?


Actualiteit

05 februari 2013

Neveneffecten, hoe verslaafd ben jij?

Het blijft me boeien wat de effecten zijn van social media op mensen. En dan vooral de neveneffecten.
Zaterdag was er in de Volkskrant een column aan gewijd en een paar dagen eerder een artikel op de site van HP/De Tijd. Het ging daarin over de duistere kant van Facebook.

Op mijn eigen site staat een door mij eerder geschreven column over het grote ‘genieten’ op Facebook. Die column heeft als titel ‘Hetze’. Immers, meerdere keren op een dag wordt op Facebook gemeld waar precies van wordt genoten en Facebook-vrienden wensen elkaar ook enorm veel genietmomenten toe.

Maar uit een Duits onderzoek blijkt dat er een schaduwzijde zit aan die collectieve mededeelzaamheid. Want, concluderen onderzoekers van de Duitse Humboldt-universiteit, Facebook maakt afgunstig. En kennelijk vooral bij mensen die zelf niet actief zijn op Facebook maar een, zeg maar, ‘gluuraccount’ hebben.

Mensen met een gluuraccount posten zelf niets op Facebook maar hebben alleen een account aangemaakt om te gluren bij anderen. Iemand met een gluuraccount volgt wat de buurvrouw allemaal vertelt op Facebook, staat verbaasd hoeveel taalfouten neeflief maakt in een reactie naar een gezamenlijk familielid en weet als eerste wat opoe die avond te eten krijgt.

Al die op het oog onnozele dingen schijnt bij veel mensen een gordijn van depressiviteit dicht te trekken. En dat komt dan vooral doordat het lijkt alsof het de ander op Facebook beter gaat. Al die zonnige gezelligheid bij een ander maakt depressief, brengt gevoelens van ergernis, verveling en eenzaamheid naar boven en zorgt voor afgunstigheid en jaloezie. 

Bovendien, zo las ik, hebben veel Facebookers het gevoel dat ze op al die positieve berichten moeten reageren met óók positieve berichten en als het kan nog iets positiever. Om nog maar te zwijgen over het gevoel wanneer je aan het einde van de dag maar weinig, of zelfs helemaal geen vind-ik-leuk’s heb gescoord. En zo houden we met elkaar een wereld in stand die eigenlijk niet bestaat.

Ik zit ook op Facebook…


Actualiteit

31 december 2012

#CSIDordrecht: leuker kunnen we het niet maken

Viel ik dit weekend ineens in een twitterconversatie waar zo veel @mensen aan deelnamen dat ik op den duur alleen nog ‘ja’ kon invullen, veel meer tekens had ik niet tot mijn beschikking. Er werd eerst lacherig, later wat voorzichtig serieuzer, maar dan toch weer snel lacherig gesproken over televisieopnamen voor een Dordtse versie van de verschillende CSI-series die in Amerika zo populair zijn.

Niet gehinderd door enige kennis dat Dordrecht niet beschikt over een dergelijk instituut, werd er vrolijk op los getwitterd. Van het zoeken naar een geschikt lijk, tot filmlocaties die Dordrecht in al haar schoonheid naar voren kon laten komen.

Er was iemand die zijn fantasie liet leeglopen en op zijn blog alvast de voorzet gaf voor een verhaal; alle eerder gefantaseerde personages kregen een rol in de aflevering en een rijtje fraaie plaatjes van de stad konden het beeld completeren. De bedenker was van mening dat er toch wel drie kwartier spannende televisie uit te halen moest zijn.

Alle twittervrienden waren enthousiast.

Ik ook. Wat geweldig als je zoiets met elkaar zou kunnen maken. Gewoon beginnen voor de grap en dan ineens een heuse productie neerzetten. Zo ongeveer als de Parapludag die ook op Twitter is ontstaan en waar de ondernemers in de Dordtse Vriesestraat gehoor gaven aan de twitterideeën en er zomaar ineens op een zaterdag mensen uit het hele land onder het parapludek kwamen lopen van de Vriesestraat.

En dan nu #CSIDordrecht. Want we zitten nog in de hashtag-fase. Vannacht overdacht ik het allemaal nog eens en kwam op het lumineuze idee om in het aanstaande voormalige belastingkantoor op de Spuiboulevard een CSI-kantoor te maken. Lekker geheimzinnig met veel grauw beton, lijken die op de eerste etage binnenstebuiten worden gekeerd en een heuse IT-nerd in de kelder.

Ja mensen, ik voel een script opkomen. En weet u wat het grote voordeel voor mij is? Het zouden ook mijn nieuwe buren zijn.


Actualiteit

24 december 2012

De knuffelbeer die niemand meer wil vasthouden

Vannacht doemden steeds die verongelijkte ogen van Emile Roemer op.

Ik heb er gewoon slecht van geslapen. Maar wat een prachtige documentaire maakte Coen Verbraak over de fractievoorzitter van de SP.Over de bewering dat alle deuren voor Verbraak openstonden zodat hij voor de documentaire Tussen pieken en peilen een zuiver beeld kon neerzetten van Roemer, heb ik wat twijfel. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zich dagelijks door een paar medewerkers verbaal laat volpompen om zich vervolgens op afgesproken tijden daarvan te ontlasten.

De documentairemakers gingen vooral mee tijdens mediaoptredens, terwijl de mannen (waar waren de vrouwen?) toch ook weleens om de tafel zullen gaan om een dieper gesprek te hebben dan alleen het doornemen van de agenda?

Grote hoogten en diepe dalen voor Emile Roemer.

Triest hoogtepunt waren de beelden van de uitzending van De Wereld Draait Door waar Roemer bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel schoof om zich vervolgens te laten verslinden door Matthijs Bouman, Sywert van Lienden en vooral Peter R. de Vries. Eigenlijk zei dat niet zo veel over Roemer maar vooral over dat drietal aan de overkant van de tafel.

Nu begrijp ik nog beter dat soldaten in oorlogsgebieden door groepsgedrag bizarre dingen uithalen met hun gevangenen. En de generaal aan het hoofd van de tafel wendde zijn hoofd af. Allereerst klopte de setting al niet. Matthijs van Nieuwkerk, waarvan we tenslotte toch zijn gewend dat juist hij het programma draagt, opende een kooi met wilde dieren en liep zelf weg.

Van de beelden van die aangeslagen Roemer in de auto op weg naar huis na afloop van de uitzending, kreeg ik het zelf ook een beetje te kwaad. Maar wat dan volgt is minstens zo erg, zij het van een andere orde. Komt die man eindelijk bijna midden in de nacht thuis, de grote knuffelbeer die niemand meer wil vasthouden, zegt zijn koffiezettende vrouw dat ze de uitzending niet heeft gezien.

Niet alleen zal ik de ogen van Roemer niet vergeten maar ook het aanrecht bij de Roemers thuis met die eenzame rug, gehuld in dat witte overhemd onder het kale keukenlicht.


Actualiteit

21 december 2012

Twee keer in de top 5

En dan kun je zomaar nietsvermoedend even Twitter checken en zie je ineens deze tweet. Wat een enorm leuk bericht!


Actualiteit

19 december 2012

‘Effe op de foto, Andy?’

‘Effe op de foto, Andy?’

Mobieltjes werden geruild en geduldig stond Andy van der Meijde voor de zoveelste keer op om op de foto te gaan met een fan. Zaterdag 15 december kon je over de hoofden lopen in Dordrecht. Niet alleen over de hoofden op de kerstmarkt maar tussen 15.00 en 16.00 uur ook in de centrumvestiging van boekhandel Vos & van der Leer.

Al ruim voor tijd liep de winkel vol met mensen die het boek van Andy wilden kopen én dus ook met hem op de foto wilden. Andy bracht een bezoek aan de boekhandel samen met zijn biograaf Thijs Slegers. Thijs schreef het boek Geen genade, dat inmiddels een bestseller is. Op deze site kun je onder de kop ‘boeken’ meer lezen over Geen genade.

Thijs en Andy genoten van de belangstelling, evenals Arnaud Makkenze en de andere medewerkers van Vos & van der Leer. ‘We waren in een boekhandel in Amsterdam en rekenden er een beetje op dat het er druk zou zijn maar het bleef angstwekkend stil’, vertelde Thijs Slegers. ‘De boekhandelaar vertelde dat hij niet zoveel ruchtbaarheid had gegeven aan de signeersessie.’

Dat was bij Vos & van der Leer wel anders.

Naast de plaatselijke pers, hadden we ook een bericht gestuurd naar alle Dordtse voetbalclubs. En dat loonde zichtbaar! En maandag genoten we nog na van een schitterend artikel in AD / De Dordtenaar waar Karlijn van Houwelingen breed verslag deed van het bezoek van de ex-voetballer en Voetbal International-journalist.

Ook de pers was aanwezig in de bomvolle winkel. Links vooraan fotografeert Rinie Boon, naast hem staat Tijmen Stolk. Ook de pers was aanwezig in de bomvolle winkel. Links vooraan fotografeert Rinie Boon, naast hem staat Tijmen Stolk.

Dit jochie heeft helemaal niks met het boek over Andy. Hij wil wel graag een handtekening maar dan in zijn eigen leesboek. Dat vonden de gasten ook prima.


Actualiteit

19 december 2012

Kerstmarkt in no time opgeruimd

Zondagavond laat was al bijna niet meer te zien dat van vrijdag 14 december tot en met zondag 16 december er zeker vierhonderdduizend mensen langs tweehonderdvijftig kramen hebben geslenterd.

Schoonmakers veegden de stoepen schoon en de kramen werden vrijwel geruisloos opgehaald. Veel mensen spreken van een nieuw succes doordat de aangeboden waren in de kramen meer op kerst en winter zijn aangepast.

Omdat wij in het centrum wonen, hadden we het gevoel eerste rang te zitten en maakten we iedere dag wel even een rondje.


Actualiteit

13 december 2012

Drukke kerstmarkt in De Sterrenlanden

Poffertjesdampen vermengd met de geur van erwtensoep en koffie; vandaag was het kerstmarkt in verpleeghuis De Sterrenlanden.

Trudi de Zeeuw van boekhandel Vos & van der Leer ‘bemenste’ een kraam van de boekhandel waar ook twee stapels van mijn boeken lagen. Veel bezoekers bleken mijn boek ‘Blijf Maar!’ te kennen en spraken er vol lof over.

Dat deed me natuurlijk enorm goed. Het verbaasde me dat een aantal van de bewoners van het verpleeghuis het boek herkenden en ook nog wisten van de lezing die ik daar een paar maanden geleden heb gegeven.

De detective Mysterie op het Land van Valk ging ook nog een aantal keren ‘over de toonbank’ en ook de omslag van dat boek gaf veel aanleiding tot veel gespreksstof. Zelfs aan de kraam ontdekten mensen dat ze vroeger heel dicht bij elkaar in de buurt hadden gewoond. Toen een oudere mevrouw naar me toe kwam om te zeggen dat ze het in een ruk had uitgelezen, kon mijn dag helemaal niet meer stuk.

Fotograferen met een mobiele camera is niet altijd een succes, zeker niet bij opnamen met tegenlicht. Maar vooruit, het is maar even om een idee te krijgen.