Hier gaan we het vandaag eens fijn over hebben

Lees even mee:


 

30 augustus 2021

Akker, sloot, boerderij

Een persfotograaf die het wapen van een agent afpakt en de halve straat onder vuur neemt. In een andere straat een explosie bij een huis. Een massale vechtpartij in de stad. Het gebeurt allemaal in Dordrecht terwijl ik in het platte Friesland ben.

Bevangen door coronalanderigheid

Vanwege corona schuiven we de vakantie (weer) een jaar door. Tegen die tijd maar eens kijken welke variant dan weer opduikt. Omdat het eiland van Dordrecht nog niet eens 100 vierkante kilometer groot is, kennen we er als coronathuisblijvers inmiddels iedere scheefliggende stoeptegel. We raakten bevangen door coronalanderigheid en kregen die niet meer onder controle. Dus hup-van-het-eiland-af en een frisse neus halen in Friesland.

De waterpoort van Sneek. @ stock

Een wijde cirkel om Sneek

Had nou niemand kunnen waarschuwen dat het daar nóg erger is? We hotelden in Sneek en bezochten dorpen en stadjes in een wijde cirkel rondom onze tijdelijke thuisbasis. Maar jongens, nee echt, wat is Friesland toch plat. Er zijn stukken plattigheid met een boerderij, gescheiden door een sloot. Akker, sloot, boerderij, koeien, molen, akker, sloot, boerderij, koeien... hé, een dorp. Huizen, straatje, bakker, slager, Jumbo. En dan weer akker, sloot, boerderij...

Je kan drie kwartier autorijden zonder een mens te zien. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik dat fijn vind. Wel ontdekte ik dat ik extreem depressief zou worden als ik in zo'n straatje zou moeten wonen waar de rest van de dag zou worden nagepraat als er een vreemde auto doorheen zou rijden. Dordrecht mocht me dan gaan vervelen, in Friesland zou ik niet opknappen.

Wildwest in Dordrecht

En dan stromen er in het platte Friesland ineens berichten mijn telefoon binnen die me verbijsteren. Wildwesttoestanden in het verre Dordrecht. Er gebeurde in drie dagen meer dan in drie jaar. Ook in omliggende gemeenten piekt de criminaliteit. AD De Dordtenaar heeft update na update van allerlei bizarre gebeurtenissen in de Drechtsteden.

Toen we hup-van-het-eiland-af gingen had ik het idee dat voorgoed verhuizen naar een andere omgeving misschien wel een goed idee zou zijn als volgende stap. En dat gevoel groeide als die Dordtse drama's zouden toenemen. Maar na een paar dagen zijn we weer terug van weggeweest en ik weet nu: akker, sloot, boerderij gaat hem ook niet worden.