Weekendkokkie met Caty

Smul even mee:

 


 

22 januari 2022

Weekendkokkie bakt Schuddebuikjes kaneelcake

De geur en smaak van kaneel associëren we vaak met sinterklaas- en kerstlekkernijen en winterse dagen. Een plak geurige kaneelcake is daarom ook heerlijk bij een kopje koffie of thee als de hagel tegen de ramen slaat en je met een muts op naar buiten gaat zodat je oren niet bevriezen. Nou ja, die cake smaakt ook lekker als het buiten boven nul is, hoor.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Voor dit recept gebruiken we Schuddebuikjes van Bolletje en Koopmans cakemeel met op de voorkant van de verpakking: Basis voor gevulde cake.

Deze cake is gevuld met Schuddebuikjes, die kleine strooispeculaasjes voor op de boterham. Samen met de grove kaneelsuiker bovenop heb je echt een cake die anders is dan anders.
We hebben een paar tips over de bereiding. De cake lukt goed met Koopmans Cakemeel basis voor gevulde cake. Let erop dat op de voorkant van het pak 'basis voor gevulde cake' staat. Dit meel geeft een wat steviger beslag waardoor de vulling goed verspreid blijft. Heb je gewoon cakemeel dan wil de vulling vaak naar de bodem zakken.
Het is wel zo dat cakestructuur ook een iets steviger bite heeft, maar dat doet aan de smaak totaal niets af.

Dit heb je nodig

225 g Koopmans Cakemeel basis voor gevulde cake
200 g roomboter
100 g witte basterdsuiker
100 gram lichte basterdsuiker
3 grote (L) eieren
4 eetlepels melk
75 gram Bolletje Schuddebuikjes
1 zakje vanillesuiker
grove kaneelsuiker
snuf zout

cakeblik 28 centimeter
1 houten satéprikker

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

 

Kijk in een goed gesorteerde supermarkt naar kaneelsuiker met grove korrels. De korrels zijn ook heerlijk over een schaaltje appelmoes of strooi ze over de appels in een appeltaart.

 

Daar gaan we

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Elektrische oven op 160 graden, hete lucht oven op 140-150 graden en gasoven op stand 2-3.

* Vet de cakevorm in met boter of bakspray en kwast het goed uit tot het hele blik is ingevet. Bestuif de binnenkant met bloem en klop het overtollige eruit.
* Klop de roomboter met de mixer in een beslagkom zacht en romig.
* Doe de witte en lichte (gele) bastersuiker erbij en mix tot een gladde massa. Stop zodra het is gemengd.
* Mix er één voor één de eieren door en mix nu 3 minuten op de hoogste stand. Stop direct na 3 minuten.
* Het is waarschijnlijk een beetje een korrelig, maar dat geeft niet want het cakemeel zorgt ervoor dat het straks helemaal glad is.
* Voeg ongeveer de helft van het cakemeel toe, het zakje vanillesuiker en de snuf zout. Mix langzaam tot het meel is opgenomen.
* Doe er 2 eetlepels melk bij en mix een paar slagen tot het is opgenomen.
* Doe nu de andere helft van het cakemeel erbij en mix tot alle meel is opgenomen.
* Doe nogmaals 2 eetlepels melk erbij en mix nu nog 1 minuut op de hoogste stand.
* Doe nu alle Schuddebuikjes in één keer erbij en mix heel kort tot alles door het beslag zit.
* Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant een beetje glad.
* Strooi ongeveer 2 eetlepels grove kaneelkorrels over het beslag en trek met de satéprikker lijnen door de bovenkant van het beslag tot de korrels zich wat vermengen.
* Zet de cake in de oven en bak hem in 60-70 minuten gaar.

* Prik met een satéprikker in de cake. Komt hij er schoon uit, dan is de cake klaar.
* Zet het bakblik in zijn geheel op een taartrooster en laat de cake 10 minuten afkoelen.
* Haal de cake uit de cakevorm en laat deze verder afkoelen op het taartrooster.