Iets Home Made meenemen als je op bezoek gaat, is altijd een schot in de roos. Een zelfgebakken cake, taart, quiche, koekjes of pot jam. Altijd wordt de moeite die je neemt gewaardeerd om iets lekkers te maken en daarna leuk in te pakken. Bovendien geeft het voor jezelf vele malen meer voldoening dan een saaie cadeaubon of zoiets. Heb je weleens gedacht aan verschillende smaken pannenkoeken als Give Away?

Pannenkoeken eet je voor het lekkere, dus we laten begrippen als: volkoren, boekweit, mager en gezond even een dagje voor wat het is. Prakkie heeft een makkelijk basisrecept voor heerlijke pannenkoeken. Die zijn dus niet echt voor de slanke lijn, maar wel erg lekker en dat mag ook weleens een keertje. Onderaan dit recept geven we een paar ideetjes om te variëren. Maar eerst beslag maken.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Dit heb je nodig

200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram cakemeel
1 zakje vanillesuiker
flinke snuf zout
3 eieren
1 liter koude volle melk
1 pakje koude ongezouten roomboter

grote beslagkom
houten lepel
mixer
koekenpan(nen)
soeplepel
groot plat (pannen)deksel

Daar gaan we

Doe de tarwebloem, cakemeel, vanillesuiker en zout in de beslagkom. Voeg de eieren toe en een flinke scheut melk, de hoeveelheid van een drinkbeker. Mix dit zachtjes tot een glad beslag. Voeg nu, steeds mixend, scheut voor scheut melk toe totdat het beslag de dikte heeft van dikke vla. Stop nu met mixen en ga verder met roeren met een houten lepel.
Voeg weer scheutje voor scheutje melk toe totdat het beslag de dikte heeft van dunne yoghurt, iets dikker dan drinkyoghurt. Je hebt dan ongeveer driekwart van het pak melk gebruikt.

Verhit een klontje roomboter in de koekenpan (niet te gierig) en schep een soeplepel beslag in de koekenpan. Draai de pan zodat het beslag de bodem bedekt. Lukt dit niet, giet er dan wat beslag bij. Het is belangrijk te weten dat een dunnere pannenkoek lekkerder is dan een dikke frisbee.
Draai het vuur wat lager en laat de pannenkoek rustig bakken tot de bovenkant droog is.
Schuif de pannenkoek op een plat pannendeksel en kiep hem omgekeerd terug in de pan om de andere kant te bakken.
Bij iedere nieuwe pannenkoek eerst een klontje boter in de pan laten smelten. Dan een soeplepel beslag laten leeglopen tot de bodem bedekt is en bakken maar. Bak zo door tot je beslag op is. Heb je meerdere koekenpannen en ben je handig, zet ze dan allemaal op het vuur. Zo bak je drie of vier keer sneller.

Pannenkoeken met een smaakje

Een naturel pannenkoek is heerlijk. Gewoon met roomboter besmeren, beetje suiker of stroop erover, oprollen en smullen. Je kunt eindeloos variëren met ander beleg, ongeveer wel zoveel als je op je gewone boterham doet. Onderschat ook niet de smaak van het meebakken van allerlei lekkers. Een paar ideeën:

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Appelpannenkoeken

Snij 2-3 Elstar appels in vieren, schil de parten en verwijder de klokhuizen. Snij de appelparten in dikke schijfjes. Besprenkel de appelschijfjes met citroensap en bestrooi licht met kristalsuiker. Verhit een klontje roomboter in de koekenpan en bak de schijfjes zachtjes aan beide zijden lichtbruin. Zodra ze zacht gaan worden, haal je ze uit de pan. Laat ze afkoelen op een bord.
Verhit een klontje boter in de koekenpan, leg wat appelschijfjes erin. Laat een soeplepel beslag over de appelschijfjes lopen en draai de pan tot de bodem bedekt is met beslag. Bak verder zoals in het basisrecept staat beschreven. Laat de gebakken appelpannenkoek op een bord glijden en bestrooi direct heel licht met kaneel.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Kaaspannenkoeken

Verhit een klontje roomboter in de pan en laat een soeplepel beslag in de pan lopen. Draai de pan tot de bodem bedekt is met beslag. Strooi een handje geraspte pizzakaas over het beslag en bestrooi met een beetje zwarte peper uit de molen. Draai het vuur helemaal laag en leg een deksel op de pan. Laat de kaaspannenkoek heel zachtjes bakken tot de kaas helemaal is gesmolten. Deze pannenkoek bak je maar aan één kant. Laat de pannenkoek op een bord glijden en rol de hete pannenkoek meteen op.

De tekst gaat onder de foto verder.

Spekpannenkoeken

Sommige supermarkten (AH, bijvoorbeeld) verkopen pannenkoekenspek. Dat is dikker gesneden gerookt spek en prima geschikt voor een pannenkoek met veel smaak.

Doe een klontje roomboter in de pan en bak 2-3 repen spek aan beide zijden uit tot het gaar is en krokant gaat worden. Laat een soeplepel beslag over het spek lopen en draai de pan tot de bodem bedekt is met beslag. Bak verder zoals in het basisrecept staat beschreven.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Crespella Italiana

Verhit een klontje roomboter in de koekenpan en laat een soeplepel beslag in de pan lopen. Draai tot de bodem bedekt is. Bak een naturel pannenkoek zoals in het basisrecept staat beschreven. Laat de gebakken pannenkoek op een bord glijden en besmeer direct met een royale eetlepel tomatenketchup. Bestrooi daarna direct met een eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden en wat zout en zwarte peper uit de molen. Vouw de nog warme pannenkoek direct in vieren op.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Rum en rozijnenpannenkoeken

Was 100-150 gram rozijnen in koud water. Doe ze in een steelpannetje en giet er 50 ml rum bij en 50 ml water. Zet het pannetje op hoog vuur. Zodra de vloeistof gaat koken, draai je het vuur eronder uit. Laat de rozijnen in de rum helemaal afkoelen. Laat de afgekoelde rozijnen uitlekken in een vergiet. (Je kunt het overgebleven rumvocht eventueel nog gebruiken in een dessert)
Verhit een klontje roomboter in de koekenpan en laat een soeplepel beslag in de pan lopen. Draai tot de bodem bedekt is. Strooi er wat rozijnen over en bak de pannenkoek verder zoals in het basisrecept staat beschreven.

Meer Give Away ideeën om een lekker hapje cadeau te doen? Kijk dan eens hier en ook eens hier.