Met de pan op tafel komt bij mij nogal eens voor en niet alleen omdat het gemakkelijk is. Het is ook gezellig als de opscheplepel van hand tot hand gaat. Met de pan op tafel kun je veel kanten op, ook in geografische zin. Vandaag staat de pan op tafel in Azië.

Lekker met de pan op tafel

Omdat de rubriek Lekker recepten heeft die gemakkelijk te maken zijn en snel op tafel gezet kunnen worden, is een gerecht dat je met de pan op tafel kan zetten natuurlijk heel geschikt. Hier is het recept en bekijk ook het fotoalbum onderaan deze pagina.

Dit heb je nodig voor 2 personen

1 speklapje
1 varkenshaasje
1 zak 400 gram wokgroente Thais
1 zakje 150 gram komkommer rauwkost
120 gram rijst
2-3 eetlepels Turkse of Thaise (scherper) rode shoarmasaus
pindasaus kant-en-klaar
gebakken uitjes (b.v. Conimex)
2 eetlepels azijn
2 eetlepels augurkennat
wokolie
vloeibare margarine
peper
zout

Aan de slag met de pan

* Haal het varkenshaasje een uurtje van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
* Meng in een kom de azijn, het augurkennat en wat peper en zout. Doe de komkommer rauwkost erin en schep alles door elkaar. Zet apart en schep af en toe om.
* Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
* Snij het speklapje in reepjes, bestrooi met peper en zout en wrijf het vlees ermee in.
* Verhit 3 eetlepels wokolie in de pan die je straks op tafel gaat zetten en bak hierin de spekreepjes in plm. 5 minuten om en om gaar en bruin.
* Haal het vlees uit de pan op een bord en zet apart.
* Doe de zak wokgroente in de pan en roerbak zo'n vijf minuten op hoog vuur. Bestrook met peper en zout.
* Roer de rode shoarmasaus door de groente en draai het vuur helemaal laag.
* Dep het varkenshaasje eventueel droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout.
* Pak een andere koekenpan en laat op hoog vuur 2 eetlepels vloeibare margarine zeer heet worden.
* Bak het varkenshaasje om en om in de hete boter op hoog vuur. Vijf minuten voor rosé en zes tot zeven minuten voor doorgebakken.
* Haal het varkenshaasje uit de pan en laat rusten op een plank.
* Verwarm de pindasaus.
* Doe de rauwkost in een vergiet en laat uitlekken.
* Snij het varkenshaasje in dikke plakken
* Schuif de groente in de pan wat opzij en maak ruimte voor de rijst en de rauwkost.
* Schik de plakken varkenshaas erop en lepel er wat pindasaus over. Bestrooi met gebakken uitjes.
* Serveer de rest van de pindasaus in een kommetje en zet op tafel.

Jamie Oliver en alles uit 1 pan

De Britse chef-kok Jamie Oliver heeft een hele serie kookboeken geschreven en een daarvan heet EEN, Simpel & Lekker uit 1 pan. Het kloeke boek weegt meer dan een kilo en telt ruim 120 simpele, snelle recepten die allemaal te maken zijn in één (koeken)pan of ovenschaal. Bovenstaand recept komt niet uit dit boek, maar geeft slechts een indruk hoe gemakkelijk eenpansgerechten te maken zijn. Het kookboek EEN brengt je vast nog op andere kookideeën en dat is precies wat Jamie Oliver zo graag wilt. En Caty's heeft nog meer goed nieuws want het kookboek staat in onze webshop! Klik hier om het kookboek EEN in de webshop van Caty's te bekijken.