Op deze pagina vindt u informatie over de boeken en overige publicaties van Caty Groen.

Caty schreef onder andere over bekende verdwenen Dordtse winkels in de jaren vijftig en zestig. Ook bedacht en schreef zij de Rick Benson-boeken, een serie politieromans over de gelijknamige politierechercheur die misdaden oplost in Dordrecht en omstreken.

 


 

 

Boeken

27 mei 2016

In het nieuws: Twittercop-duo geeft lezing over boek

Twitter, Snapchat, Instagram, Facebook – van alle politieagenten in Nederland is Dirk-Jan Grootenboer er het vaakst te vinden. Hij vindt er waardevolle informatie over lopende zaken. En hij geeft er mensen een uniek inkijkje in zijn werk. Vorig jaar schreef Caty Groen een boek over hem. Donderdag geven ze samen een presentatie in De Gravin in Dubbeldam.

Door: Jan Pieter Rottier

Dordrecht | In zijn rolstoel was de zwakbegaafde jongen er vandoor gegaan. Het was winter, en behoorlijk koud. Alleen een t-shirtje had hij aan. Gelijk nadat Dirk-Jan over zijn vermissing hoorde, stuurde hij er een tweetje uit. “Volgers gingen spontaan de straat op, en zochten mee”, zegt Grootenboer. “Ze hielden me steeds op de hoogte, en zo hebben we hem gevonden.”

Een aantal jaar geleden gebeurde dit, en het is voor Grootenboer hét bewijs van de kracht van sociale media. Hij zit dagelijks op Twitter, Snapchat, Instagram en Facebook – meer dan welke agent in Nederland ook. Hij laat er zien wat hij meemaakt, en geeft zo het grote instituut politie een persoonlijk gezicht. En hij vindt belangrijke informatie over bijvoorbeeld inbraken of vermissingen. Grootenboer is inmiddels zo’n expert, dat hij collega’s in heel Nederland voorlichting geeft en zelfs een wekelijkse rubriek op Q-Music heeft.

Twittercop in Dordrecht.

Eind vorig jaar schreef Caty Groen een boek over hem: Twittercop in Dordrecht. Over dat boek komen Groen en Grootenboer donderdag alles vertellen in De Gravin. Ze vonden elkaar heel toevallig. Groen was bezig met haar serie over Rick Benson, een fictieve rechercheur op het politiebureau aan de Groenmarkt. Grootenboer, die toen als rechercheur aan de Groenmarkt werkte, stelde voor om een keer kennis te maken. Hij wilde ook ooit een keer een boek maken – een bundeling van de columns die hij voor iDordt schreef.

“Een bundeling van de columns alleen vonden we een beetje saai”, zegt Groen. “Daarom hebben we het aangevuld met interviews met bijvoorbeeld zijn tweelingbroer, die ook agent is, en met zijn moeder. Er staan ook reportages in – een half jaar lang ben ik meegegaan met dag-, avond-, nacht- en weekenddiensten.’’

Zo lang een schrijver in hun midden, dat vonden Grootenboers collega’s lastig. “Ze zeiden tegen mij ‘moeten we nou op onze woorden letten?’”, vertelt hij. “Gelukkig had ik direct toestemming van de hoogte politieman van de eenheid Rotterdam.” Zijn posts op sociale media vinden sommige collega’s ook te ver gaan, zegt hij. “De politie is niet makkelijk met openheid.

En ik kleur wel buiten de lijntjes – maar dat moet soms ook.”

Bij de politie valt die openheid niet altijd goed, bij de lezers wel. Op het boek kreeg hij veel enthousiaste reacties. “Sommige verhalen kwamen heel dichtbij lezers. Het gaf ze een eye-opener, of voelden zich getroost.”


Boeken

13 december 2015

Fan geeft boek Twittercop in Dordrecht aan Gordon

Op de sociale media duikt zaterdagavond een foto op van een breedlachende Gordon die mijn boek in zijn handen heeft. Binnen een mum van tijd wordt het bericht talloze malen gedeeld en geliked.

Anouschka van Corler, niet alleen groot fan van Gordon maar ook van hoofdagent Dirk-Jan Grootenboer, had direct na het uitkomen van het boek Twittercop in Dordrecht al bezworen dat ze ‘hoe dan ook’ zou zorgen dat Gordon een exemplaar zou krijgen.

Dat is haar dus kennelijk gelukt. Op de Gordon-manier had de BN-er aan Anouschka gevraagd of er ook leuke agenten in het boek staan. Hopelijk kijkt hij niet alleen de plaatjes, maar leest hij ook de tekst. Daar heb ik namelijk erg mijn best op gedaan.

Lees hier het hele artikel dat bij AD/De Dordtenaar verscheen.


Boeken

10 december 2015

Blij met Rick

Sinterklaas heeft dit nieuw uitgekomen vijfde deel uit de Rick Benson-serie vaak gekocht om cadeau te doen en dat is natuurlijk heel leuk. Nog leuker is om te ontdekken dat er inmiddels veel echte Rick Benson-fans zijn die me vermanend toespreken niet meer zo lang te wachten met het schrijven van een volgend deel en ook zijn er lezers die uitgebreid met mij willen doornemen welke Dordtse wijken nog een rol moeten spelen in de volgende boeken.

Hopelijk doet de uitgeverij nog een keer een verzoek voor een volgend deel en dan beloof ik alle suggesties in overweging te nemen. Overigens zijn alle delen uit de Rick Benson-serie afzonderlijk van elkaar te lezen.

Natuurlijk hoop ik dat de kerstman ook de weg weet naar de boekhandel!


Boeken

14 maart 2015

‘Anders nog iets?’ is gedrukt

Het tweede winkelboek is klaar! Een prachtig boek is het geworden met een vrolijke, frisse vormgeving en 160 pagina’s kijk- en leesplezier. Keurig drukwerk geleverd door RAD. We zijn er allemaal blij mee.

Vanaf zaterdag 28 maart te koop in de boekhandel. Intekenen kan nog tot en met 27 maart bij Boekhandel Vos & van der Leer. De intekenprijs is 19,99 euro (v.a. 28 maart 24,99 euro). Ga snel intekenen in één van de drie winkels van Vos & van der Leer op de Voorstraat naast V&D, of in winkelcentrum Bieshof of Sterrenburg. Of bel ze even op om een boek te reserveren tegen de intekenprijs.

Het telefoonnummer is:
Vestiging Voorstraat: 078-6489911
Vestiging winkelcentrum Sterrenburg: 078-6173797
Vestiging winkelcentrum Bieshof: 078-6212265

Bekijk je de vele foto’s in het boek, dan is het gegarandeerd een feest der herkenning. Weet je nog van de ViVo op de Voorstraat, de snoepwinkel van Littig bij de St. Jorisbrug, de beginjaren van Leen Bakker, de eerste televisies die je kon kopen bij Van Gent of de prachtige, zeer oude bestelwagen van meubelwinkel Spierdijk?

Lees alles over de gewiektste tante Suus de Roo en haar winkeltje op de hoek van de Glazenstraat en de ‘s-Gravendeelsedijk, de poging van Ridder Interieur om de komst van Ikea tegen te houden of over Toon Kleiberg die met kaas aan de deur kwam en alle wel en wee te horen kreeg van zijn klanten.

De opvolger van ‘Blijf Maar!’ mag je niet missen!


Boeken

07 juli 2014

De 19e Dordtse boekenmarkt...

De negentiende editie van de Dordtse boekenmarkt trok gisteren minder publiek. Volgens AD/De Dordtenaar kwamen er zo’n tienduizend mensen minder dan vorig jaar snuffelen in oude, zo goed als oude, bijna nieuwe en nieuwe boeken. Misschien was de late tv-uitzending van het WK-voetbal er de oorzaak van dat er minder mensen waren en de hele markt ook wat langzaam ‘op stoom’ kwam.
Pal voor de deur van boekhandel Vos & van der Leer waren maar liefst drie kramen gevuld met honderden leuke boeken. Ik mocht in een van die kramen Dordtse producties laten zien. Niet alleen die van mezelf, maar ook van andere auteurs die over Dordrecht hebben geschreven.

Het boek ‘Blijf Maar!’

Over verdwenen winkels in Dordrecht, zorgde voor veel verhalen aan de kraam. Talloze mensen hebben het boek in hun bezit en ik begreep dat er reikhalzend wordt uitgezien naar het tweede deel dat half november verschijnt.

Opmerkelijk was het grote aantal fans van Rick Benson. De fictieve Dordtse rechercheur spreekt bij velen tot de verbeelding en heel vaak werd vanuit de kraam gewezen naar de hoek van het Scheffersplein waar Rick Benson in een appartement woont boven stripwinkel Sjors. Nou ja, in mijn verbeelding dan.

Geen raadsels op de Dordtse kermis?

Eén van de twee dienstdoende échte agenten die langs de kraam kwamen lopen, wierp een blik op de Rick Benson-serie. Hij las hardop de titel Raadsels op de Dordtse kermis en zei: ‘Voor mij waren er geen raadsels op de Dordtse kermis, hoor.’ Voor hem misschien niet, maar in het boekje heeft de lezer zo’n 160 pagina’s lang genoeg te raden.

Trouwen doe je niet alleen, het boekje waargebeurde anekdotes die fotograaf Machiel Mol meemaakte tijdens huwelijksvoltrekkingen, bracht veel mensen aan het lachen. Een aantal herkenden de fotograaf op de cover en vertelden dat hij ook hun huwelijk had gefotografeerd. Andere mensen waren het van harte eens met de titel. Eén mijnheer schudde zijn hoofd en zei dat hij er nooit meer aan begon. Terwijl hij wegliep stak hij vier vingers in de lucht.

Ook voor de roman Alles in huis, die in de kraam als cadeau verpakt stond met een gratis koffiemok in plaats van 17,95 euro nu slechts 12,50 euro kostte, was veel belangstelling.

‘Kent u de schrijfster Caty Groen?’

Mijn echtgenoot Hans, die even op bezoek kwam in de kraam, kon mijn schrijverijen aan de man brengen als een volleerd standwerker. ‘Kent u de schrijfster Caty Groen?’ vroeg hij aan bezoekers die de achterflap van mijn boeken stonden te lezen.

‘Ik ken haar, het is wel een aardig type.


Boeken

11 november 2013

Verschenen: De fluisteraar van Crabbehof!

ZATERDAG 16 NOVEMBER VERSCHEEN DE NIEUWE RICK BENSON!

De fluisteraar van Crabbehof

Glimlachend liep hij de Loudonstraat in. Hier zou hij binnenkort vaker lopen. Plotseling zag hij de ongewone drukte bij de parkeerplaats. De glimlach gleed van zijn gezicht en maakte plaats voor rimpels tussen zijn wenkbrauwen. Plastic lint, politieauto’s, mensen, veel mensen, werd er nou ook nog boos geroepen?

Hij kwam langs de flat vanaf de andere kant, hij was niet zo bekend met deze zijde van het pad. Aarzelend bleef hij staan. Hij hield niet van politie. Plotseling wilde hij zo snel mogelijk weg. Hij keek naar de bosjes langs de vijver. Onder die struik moest zo ongeveer zijn fiets liggen.

Rechercheur Rick Benson van bureau Groenmarkt heeft aanvankelijk weinig aandacht voor de aangifte van een inwoonster uit Crabbehof. De vrouw beweert dat iemand haar plotseling van achteren had vastgepakt en zou sterven als ze een kik gaf. De belager verdween spoorloos nadat hij iets in haar oor had gefluisterd.

Als er meer aangiften komen van aanranding door de fluisteraar, neemt de onrust toe in Crabbehof. Het wordt er niet beter op als in de struiken bij de vijver achter de Loudonstraat een vrouw wordt gevonden. Ze blijkt vermoord te zijn door verstikking met een pantykous.

De boeken uit de Rick Benson-serie zijn afzonderlijk te lezen en kosten slechts 7,95 euro. Te koop bij boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht en iedere andere boekhandel in Nederland. De fluisteraar van Crabbehof is ook te koop bij de Primera-winkel in winkelcentrum Crabbehof.


Boeken

08 juli 2013

Nu in de winkel!

Hij is er! En wat is hij mooi! En wat een mooie presentatie was het in de boekhandel bij Vos & van der Leer.

‘Alles in huis’ zag 7 juli het levenslicht na een lange, lange periode van schrijven, schrappen, schaven, slijpen en fijnslijpen. Zondag 7 juli vond ook de Dordtse Boekenmarkt plaats. Een mooiere gelegenheid was bijna niet denkbaar om mijn roman ten doop te houden. Dat hebben we niet gedaan met champagne, maar wel met koffie uit Alles in huis-mokken die de drinker ervan mee naar huis mocht nemen. Er waren koeken en koekjes en er was een boel gezelligheid in een stampvolle winkel.

In die stampvolle winkel wachtte iedereen op Harry Staal die het eerste exemplaar van ‘Alles in huis’ in ontvangst zou nemen, maar die nog nietsvermoedend door de stad liep samen met nichtje Sharon die Harry met een smoesje zijn huis had uitgelokt voor een zogenaamd bezoek aan de boekenmarkt. Toen Sharon met Harry binnenstapte, was deze met stomheid geslagen. Hij begreep niet wat al die op elkaar gepakte familieleden en vrienden in die winkel deden en waarom vriendin Marian Vermeij met een microfoon in de hand hem op stond te wachten.

Even later ging het bij Harry dagen. Het zit namelijk zo. Harry is de partner van de in 2011 overleden Loek Teensma. Loek was eigenaar van kledingwinkel Sasja’s Look op de Reeweg Oost in Dordrecht en beiden goede vrienden van mij. Ik had een begin gemaakt met deze roman waarin een vriendenpaar voorkomt dat lijkt op Loek en Harry. Omdat het wel zo netjes is aan hen te vragen of zij het goed vonden dat zij een klein bijrolletje kregen in het boek, heb ik hen de eerste hoofdstukken laten lezen. Ze vonden het schitterend en vroegen herhaaldelijk wanneer zij meer te lezen kregen over de personages Toine en Frank.

Helaas heeft Loek het voltooide manuscript niet meer kunnen lezen en daarom is de roman postuum opgedragen aan Loek en kreeg Harry op 7 juli het eerste exemplaar.

We hebben gelachen en gehuild en genoten van elkaars gezelschap; zowel de familie en vrienden van Loek en Harry als die van mij.

Het bleef nog lang onrustig in de stad en vooral in mijn hoofd.

Alles in huis
Liefde Kosten Koper
paperback, 288 pag.
€ 17,95
dordtse uitgeverij
ISBN 978 90 817835 4 5

Nu te koop in de boekhandel en online: www.dordtseuitgeverij.nl


Boeken

03 januari 2013

Heeft het nog zin om een boek te schrijven?

Als je de cijfers leest van Growth From Knowledge (GfK) en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel dan raak je niet bepaald gemotiveerd om een boek te schrijven want tot en met week 39 van 2012 was de totale omzet van algemene boeken 8,3% kleiner dan in de vergelijkbare periode van 2011. Dat is nogal niet wat. Volgens GfK gaat het niet alleen om de boekverkoop via fysieke boekhandels, maar ook via verkoop via webwinkels, muziekwinkels en andere winkelbedrijven die geen helemaal geen boekhandel zijn zoals supermarkten, warenhuizen en drogisterijen.

Fictie presteert het minst met 9% minder. En die 9% is dan vergeleken met de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Extra wrang maakt het dat, zo zegt GfK, dat dit cijfer een feit is ondanks de Vijftig tinten trilogie van E.L. James. Als die bestseller er niet was geweest, was het cijfer nóg dramatischer geweest.

De kers op de taart

Vroeger was een bestseller voor de boekhandel de kers op de taart zoals een nieuw deel uit de Harry Potter-serie. Nu strijkt Vijftig tinten grijs het ergste leed een beetje glad. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar werden er 900.000 e-boeken verkocht, bijna het dubbele van vorig jaar. De top 10 van e-boeken was goed voor ruim 125.000 exemplaren en ook hier stond Vijftig tinten grijs op de eerste plaats. Het e-boek binnen de algemene boekenmarkt heeft inmiddels een marktaandeel van 2,5%.

Nog even iets over de genres. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel zegt dat fictie binnen de boekhandel het grootste segment is met 43% van de totale omzet.

De kinderboekenverkoop kromp met 6,5% en vormt 14% van de totale boekenomzet.
Non-fictie steeg iets met 1,5%. Informatieve non-fictie (goed voor 24% van de totale boekenomzet) boekte een kleine min, maar vrije tijd non-fictie (goed voor 16% van de totale boekenomzet) zat in de plus met 5%.

Natuurlijk kijk je niet eerst naar de cijfers voordat je een boek gaat schrijven. Economie en creativiteit zijn immers twee andere werelden. Toch vraag ik me weleens af, zeker nu ik aan het begin sta van het schrijven van een nieuw boek, voor wie ik het eigenlijk doe. Want je wilt toch dat je boek wordt gelezen en dat je voor de prestatie die je hebt geleverd nog wat betaald krijgt ook.

Alles voor de tevreden klant, maar is die er nog als mijn boek af is?